12 °C Budapest
Different Hungarian Banknotes background. Europe Hungary Banking concept.

Tömegek indultak meg ezekért a kölcsönökért: hol vannak már a válság hónapjai?

2022. március 10. 10:34

A lakáshitel-szerződéseken belül ‒ az októbertől elindult NHP Zöld Otthon Program (ZOP) hatására ‒ 27 százalékra emelkedett az új lakások vásárlására és építésére felvett hitelek aránya - ismertette Dancsik Bálint főosztályvezető és Nagy Tamás a Magyar Nemzeti Bank igazgatóságának vezetője szerda délelőtt az MNB, a 2021 végi hitelezési folyamatokról szóló sajtótájékoztatóján.

2021 végén a vállalatok hitelállománya 11 százalékkal, míg a kkv-k hitelállománya közel 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A vállalati hitelezést a piaci alapon kötött hitelszerződések negyedik negyedévben megfigyelhető bővülése érdemben támogatta, mely hitelek új szerződéseken belüli részaránya megközelítette a járvány előtti szinteket. A lakossági hitelállomány 15 százalékkal bővült 2021-ben, amiben a lakáshitelezés támogatott programok mentén történő élénkülése érdemi szerepet játszott - ismertette Dancsik Bálint, az MNB hitelezési folyamatokért felelős főosztályvezetője.

A hosszú hozamok elmúlt évben tapasztalt emelkedése nem árazódott be teljes egészében az újonnan szerződött lakáshitelek hitelköltségébe, így a felárak historikus mélypontra süllyedtek. A bankok nem változtattak sem a vállalati-, sem a lakáscélú hitelfeltételeken a negyedév során, ugyanakkor a hitelkereslet élénkülését érzékelték mindkét szegmensben, mely 2022 első felében tovább erősödhet.

A bankok nem pénzügyi vállalatok felé fennálló hitelállománya 2021 negyedik negyedévében érdemi bővülést mutatott, mellyel az éves növekedési ütem 10,7 százalékra gyorsult, a bankok által jegyzett és vásárolt vállalati kötvényeket is figyelembe véve pedig 18,4 százalékos növekedési ütem volt megfigyelhető 2021-ben.

A kis- és középvállalatok hitelállománya továbbra is jelhentős mértékben, 16,8 százalékkal bővült éves összevetésben. A negyedik negyedévben mind a teljes vállalati, mind a kkv hitelek kibocsátása rendre 51 és 32 százalékkal volt magasabb a járvány kitörése előtti, 2019-es szinteknél, amiben a piaci alapú hitelek 78 százalékra emelkedő részaránya is szerepet játszott. A kamatkörnyezet emelkedésével, valamint a piaci hitelek részarányának pandémia előtti szint közelébe történő visszatérésével párhuzamosan emelkedtek a kkv forinthitel-kamatok a negyedév során

2022 első félévében a bankok enyhíteni terveznek a kis- és mikrovállalkozások hitelfeltételein, a Banki konjunktúrafelmérés alapján pedig a válaszadó intézmények 70 százaléka tervezi növelni a kkv-nak nyújtott hiteleik állományát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A hitelintézeti szektor lakossági hitelállománya 2021-ben 15 százalékkal bővült, ami a lakáshitelek dinamikus növekedésének és a babaváró hitelek továbbra is jelentős volument képviselő folyósításának volt köszönhető. A negyedév során kihelyezett lakossági hitelek 647 milliárd forintos volumene elérte a pandémia előtt jellemző szintet, amiben a rendkívül élénk lakáshitelezés érdemi szerepet játszott.

A lakáshitel-szerződéseken belül az októbertől elindult NHP Zöld Otthon Program hatására 27 százalékra emelkedett az új lakások vásárlására és építésére felvett hitelek aránya

- árulta el a főosztályvezető, hozzátéve, hogy a lakáshitelezés felfutásában a lakásárak folytatódó emelkedése, a kibővült otthonteremtési támogatások, a kamatemelés hatására előrehozott kereslet, valamint a Zöld Otthon Program egyaránt szerepet játszott. Az újonnan kötött lakáshitel-szerződések felára historikus mélypontra süllyedt a negyedik negyedévben, ugyanis a kamatkörnyezet változásával emelkedő hosszú hozamok csupán részlegesen gyűrűztek át a hitelkamatokba.

Ugyanakkor a bankok jelzése alapján 2022 első félévében az átárazások felgyorsulhatnak. A Hitelezési felmérésre adott válaszok alapján a bankok változatlan hitelfeltételek mellett is élénkülő lakáshitel-keresletről számoltak be 2021 negyedik negyedévében, melynek folytatására a bankok negyede számít mind a lakáshitelek-, mind a fogyasztási hitelek tekintetében 2022 első félévében. A bankok fokozódó versenyt tapasztaltak a negyedik negyedévben, és 2022 első félévében a válaszadó intézmények mintegy 40 százaléka növelné a kitettségét mind a fogyasztási-, mind a jelzáloghitelek piacán a Banki konjunktúrafelmérés alapján - ismertették a frissen publikált tanulmány megállapításait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem