28 °C Budapest
Budapest, 2022. február 3.Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. február 3-án.MTI/Bruzák Noémi

Rendkívüli Kormányinfó az orosz-ukrán háborúról: vészterhes idők, megszólalt Gulyás Gergely

2022. március 3. 10:25

Március harmadikán, 10 órás kezdettel tart kormányinfót Gulyás Gergely és Kovács Zoltán. A miniszter bejelentette, hogy minden járványügyi korlátozást eltörölnek hétfőtől. Az orosz-ukrán konfliktusra térve ismetette, hogy a kormány álláspontja szerint a háború nem elfogadható módja a viták rendezésének, a szankciók kialakításánal viszont óvatosnak kell lenni, hogy ne az európai embereknek fájjon, hanem azoknak, akiket szankcionálni akarunk.

Magyarország érdeke, hogy ne keveredjen bele a háborúba. Ezért az ország határozott döntése, hogy nem küldünk katonákat és nem engedünk át fegyvereket a határon. Kárpátalja és az ott élők érdekében is ez a helyes és indokolt magatartás - erősítette meg a kormány álláspontját Gulyás Gergely.

Fontos a humanitárius segítésgnyújtás, több civil program indult, ezeket a kormány támogatja. Sok magyar családot is érint, hogy a hadköteles férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát, ami a magyar családokat is érinti. Magyarország nem csak a magyaroknak, hanem minden a határon átlépőnek segítséget biztosít. Tegnapi adatok szerint mintegy 120 ezer ember lépett át a magyar-ukrán határon a háború kirobbanása óta.

A kormány kezdeményezésére elindult a Híd Kárpátaljáért összefogás, a 1357-es nemzeti segélyvonal, amin keresztül bárki adományozhat. A miniszter szerint emellett 600 millió forint értékben küldtünk eddig élelmiszert, üzemanyagot és egyéb segítséget Kárpátaljára. 140 millió forintos szállítmány is indult egészségügyi ellátáshoz szükséges eszközökkel.

Magyarország támogatja az Oroszország ellen hozó azon szankciókat, amelyet az osszes tobbi uniós tagország is támogat, nem fog vétóval élni. 

Az energiaszektorban felmérték a veszélyeket, Paks esetén tény, ha a Paks által termelt árammennyiséget a szabadpiacról kellene beszerezni, az egy átlagos magyar családnak 260 ezer forintos többletterhet jelentene - mondta a miniszter. A szankciók bevezetésének viszont már vannak európai vesztesei, a magyarországi Sberbank csődbe ment, 70 ezer betétesnek volt itt betétje, az OBA 100 ezer euróig kártalanítja őket.

Gulyás Gergely a pandémiára térve közölte, a virológusok szerint a járvány ötödik hulláma leszálló ágában van, ezért a korlátozások nagy részét el fogják törölni.

Az állami iskolákban is megszűnik a kötelező oltás lehetősége. Kivételt képeznek viszont az egészségügyi és szociális területek, ahol maradhatnak a kötelező oltások és a korlátozások is. Az egészségügyi veszélyhezet is fennmarad, részben egy esetleges újabb hullám lehetősége miatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Újból az Oroszország elleni szankciókról beszélve Gulyás közölte hangsúlyozta, szerintük az unió olyan szankciókat nem fog elfogadni, amik lehetetlenné tennék a gázért való fizetést. Sok országban teljes egészében Oroszországból veszik a gázt.

Az árakat  már emelte Oroszország, a csapokat, abban bízunk nem fogják elzárni

- mondta miniszter, aki szerint. Magyarországnak hosszú hónapokra elegendő földgáza van a tárolókban, de ha elzárnák a csapokat, akkor jóval drágább lenne gázt beszereznünk. Gulyás ezek után megismételte, hogy Európai Unió olyan szankciókról döntött, ami Európának, és Magyarorszának is gazdasági károkat okoznak. Ennek ellenére viszont szerinte a magyar gazdaság stabil lábakon áll, a 7 százalék körüli növekedés folytatódott. A piac hektikus egy háborús helyzetben, de a forint gyengülésének és a részvénypiacon látott hektikus mozgásoknak nincs alapja - fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely ismertette, vannak, akik társállatokkal érekznek a határra, az állatok ügyére a határrendészet feladata humánus megoldást találni. A NÉBIH a kisállatok érdekében gondoskodott a chipelésről, oltásokról. A Magyarországra érkező menekültek száma kapcsán egyelőre nem mondhatunk jövőre vonatkozó becslést, ez a háború hosszának és körülményinek lesz függvénye.

A munkerőpiacnak jót tehet a menekültek jelenléte. Kormányzati munkacsoport jött létre tegnap, a feladat, hogy aki akár átmenetileg itt tartózkodik, az a betöltetlen állásokat elfoglalhassa. Például az építőiparban hatalmas munkaerőhiány van, az ő érdekük is, hogy dolgozni tudjanak - mondta a miniszter.

(Címlapkép - MTI/Bruzák Noémi)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?