31 °C Budapest
Stock market financial growth chart on dark background.

Elkezdték kimenteni a pénzüket ezekből a befektetésekből a magyarok: tudnak valamit?

2022. február 15. 17:31

Januárban 2,6 százalékkal, azaz 201 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti mind a fejlett, mind a fejlődő piacokon korrekciót figyelhettünk meg, a magyar börze ezzel szemben felülteljesítő volt, emelkedéssel zárta az év első hónapját. A devizapiacon erősödni tudott a forint, mind a dollárral, mind az euróval szemben.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője mínusz 125 milliárd forintot mutat. Bár egyes kategóriáknál láthattunk tőkebeáramlást is (vegyes, részvény és árupiaci alapok), de a kiáramlások messze felülmúlták azokat. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 2,6%-kal csökkent az év első hónapjában. A hónap végén a tagok mindösszesen 7.650 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapok esetében csaknem 2 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok nem tudták segíteni a csökkenést, így összességében 7,8 százalékos a vagyonvesztés a legkisebb kategóriánál. Százalékban kifejezve a második legnagyobb vagyonvesztést ez a kategória szenvedte el. A kötvényalapoknál ezúttal tőkekiáramlást láthattunk 61,8 milliárdos értékben, amely a legnagyobb érték a kategóriák között. A rövid futamidejű kötvényalapok esetében 51 milliárdos kiáramlást láthattunk. A hosszú futamidejű kötvényalapoknál is tőkekiáramlást láthattunk 11 milliárd forint értékben. A szabad futamidejű kötvényalapoknál kismértékű tőkebeáramlás volt (0,2 milliárdos). A hozamokkal együtt a kötvényalapok vagyona 4,2 százalékkal csökkent.

A vegyes alapoknál 21 milliárdnyi tőkebeáramlás volt januárban, amely a legmagasabb érték a kategóriák között, ahogy azt már megszokhattuk az elmúlt hónapokban. A hozamok ezúttal nem tudtak hozzájárulni a növekedéshez, így a kategória vagyona 1,3 százalékkal csökkent a hónap során. A részvényalapoknál is tőkebeáramlást figyelhettünk meg az elmúlt hónapban. Ennek nagysága 1,4 milliárd forint. A növekedést az árfolyammozgások ezúttal nem segítették. Mindennek eredőjeként a részvényalapok vagyona 4,2 százalékkal lett kevesebb.

A tőkevédett alapok esetében ebben a hónapban 8,2 milliárdnyi tőke távozott, amely két lejáró alap számlájára írható. A vagyon ennek megfelelően jelentősen változott. A 18 százalékos csökkenés százalékban kifejezve a legnagyobb a kategóriák között. Az abszolút hozamú alapok esetében tőkekiáramlás volt (6,6 Mrd). A hozamok azonban kedvezően alakultak, így a kategória esetében 0,4 százalékos növekedést tapasztalhattunk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban 2,6 milliárdnyi tőkekiáramlás volt. Bár a hozamok tompítani tudták a vagyonvesztés, a kategória nettó eszközértéke  így is 1 százalékkal csökkent. Az ingatlanalapok esetében a hónap során 7,1 milliárdnyi tőke távozott. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,6 százalékkal lett kevesebb.

Az árupiaci alapokhoz 1 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok ezen még jelentősen javítottak is, így a vagyonváltozás plusz 7 százalék lett a hónap folyamán. Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban jelentős tőkekiáramlás volt tapasztalható 61 milliárdos értékben. A hozamok ezen érdemben nem tudtak változtatni, így a vagyon 7,2 százalékkal csökkent a hónap során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 14. 06:05
Archívumunkból (2020) A tkepiaci szaksajtó rendszeresen emlegette az elmúlt években, hogy épp Goldil...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?