18 °C Budapest
Stock market chart and stock prices background.

Elkezdhetünk rettegni az inflációtól? Csúnya adatok érkezhetnek, ez mindenkinek fájni fog

2021. december 23. 13:00

A 2008-as pénzügyi válság óta nem látott szintre emelkedhet 2021-ben a globális infláció, ami az előrejelzések szerint 5 százalék körül lehet. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) októberi prognózisa szerint a fejlett országokban 2,8 százalékos, a fejlődő világban pedig 5,5 százalékos lehet az áremelkedés idén.

Nem is önmagában a több mint tíz éve nem látott globális áremelkedés az újdonság, hanem az, hogy a világ minden részén tapasztalható a jelentős inflációs nyomás. Szinte naponta olvasni arról, hogy éppen hány évtizedes csúcsot dönt az infláció az egyes országokban - írja a Pénzcentrumnak készített elemzésében az Aegon Alapkezelő.

A folyamat nagyrészt annak köszönhető, hogy a koronavírus-járvány utáni első lezárások feloldása után a gazdaság gyorsan visszapattant, hirtelen megugrott a kereslet, amivel viszont a kínálat nem minden esetben tudott lépést tartani. Szakértők most arra számítanak, hogy a hiány még áthúzódik 2022-re is, mivel várhatóan nem fog néhány hónapon belül kiegyenlítődni a kereslet és a kínálat.

Először 2020-ban a tengeri szállítási költségek esetében volt tapasztalható ez a folyamat, néhány hónap alatt többszörösére emelkedett a konténerek szállítási költsége. Ennek oka, hogy a járvány miatt több kikötőben komoly lezárásokat léptettek életbe, ami egyrészt megnövelte a várakozási időt, másrészt emiatt a korábban kialakított globális konténerkínálat szűkösnek bizonyult.

Az idei évre egyik legjellemzőbb szó talán a chiphiány lehetne, az év eleje óta ugyanis folyamatosan arról hallani, hogy a gyárak képtelenek kielégíteni az igényeket. Emögött vannak strukturális jelenségek, mint az elektromos autózás terjedése, a járványhoz kapcsolódó tényezők, mint a home office térnyerése vagy az emberek szabadidejének otthon töltése, ami miatt megugrott az elektronikai cikkek iránti kereslet.

- összegezték a szakértők. A megugró kereslethez és az egyedi tényezőkhöz adódott még ősszel az energiaárak jelentős emelkedése, amit a téli fűtési szezon kezdete okozott.

Nehéz helyzetben Amerika

Említettük, hogy a világ szinte minden részén tapasztalható az infláció megugrása, de persze ennek mértéke nem mindenhol egyforma mértékű. A fejlett országok közül például az Egyesült Államokban novemberben 6,8 százalék volt az infláció, ami majdnem negyvenéves csúcsnak felelt meg. Ezek után nem véletlen, hogy a Fed is egyre erősebb harapófogóba került az év végére, kénytelen volt élesen fordulni azt követően, hogy tavasszal még átmenetinek tekintette az áremelkedések megugrását.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az eurózóna kicsit más helyzetben van, hiszen sokkal heterogénebb közösség. Nyugat-Európában szintén évtizedes csúcsokat látunk az inflációban, a periférián (Olaszország, Spanyolország, Görögország, Portugália) viszont sokkal alacsonyabb a drágulás

tették hozzá az Aegon Alapkezelő szakemberei.

Meglátásuk szerint emiatt az Európai Központi Bank más helyzetben lehet a következő hónapokban, mint a Fed, hiszen egyrészt nehezebb lesz egyensúlyoznia egy olyan környezetben, ahol már a tagállami gazdaságok egy része szigorítást igényelne, máshol viszont még messze lesz a veszélyes szinttől a drágulás. Másrészt viszont könnyebb dolga lesz a jegybankároknak Frankfurtban, hiszen még ráérnek várni arra, mennyire lesz tartós az infláció.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 07:14
A különleges üzlethelyiség a hagyományos vásárlást ötvözi a modern technológiákkal.
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?