7 °C Budapest
Coronavirus And Financial Stock Market Crisis With Blurred Index In Falling3d rendering, Europe - Usa. Photorealistic globe with lots of details. (3D city lights)Source maps are courtesy of NASA Earth Observatory Blue Marble project, for geographical boundaries

Gyülekeznek a viharfelhők a gazdaság felett: óvatosságra intik a befektetőket

2021. december 17. 11:34

Gyülekeznek a viharfelhők a világgazdaság felett, és ez az USA-t sem kerülheti el. Nagyon úgy fest ugyanis, hogy a Fed már nagyon korán, 2022 elején kamatot emelhet. A félelem viszont nagy, az elmúlt időszakban elsősorban a koronavírus új, omikron variánsával kapcsolatos félelmek uralták a piacot. Ha pedig újra lezárások jönnek, akkor a gazdaság ismét leáll. Éppen ezért jó nagy adag óvatosságra van szüksége a befektetőknek ezekben az időkben.

Már novembertől csökkenti havi 120 milliárd dolláros eszközvásárlását az amerikai Fed, mely nem sokkal a fokozatos visszavonulás (tapering) bejelentése után máris annak felgyorsításáról beszélt - emlékeztetett a Pénzcentrumnak írt elemzésében az Aegon Alapkezelő. Mint írják, "hónapokig arra vártunk, hogy egyáltalán eldördüljön a startpisztoly, és bejelentsék, hogy az eddigi havi 80 milliárd dollárnyi kötvény és 40 milliárdnyi jelzáloglevél vásárlását lassítják. Ez ugyanis az első szigorító lépést jelenti a jegybank részéről."

Emlékeztetnek, november elején meg is történt a bejelentés, Jerome Powell, a Fed elnöke azt mondta, hogy 2022 közepére teljesen le is zárnák az eszközvásárlásokat. A korábban megvett értékpapírokat persze nem adja el a jegybank, és a lejáró összeget is újra befekteti, csak nem növeli tovább a pénzmennyiséget ezzel az eszközzel.

Még egy hónap sem telt el, és Powell váratlanul már arról beszélt november végén, hogy a következő ülésen döntenek a tapering felgyorsításáról. A Fed elnöke szerint ugyanis a jelenlegi infláció és az erőteljes gazdasági növekedés mellett indokolt lehet a tervezettnél néhány hónappal hamarabb elérni a folyamat végére.

Elsősorban az infláció készteti lépésre a Fedet, akárcsak a világ többi jegybankját. Októberben 6,2 százalékkal emelkedtek az árak a tengerentúlon, ami több mint harmincéves csúcsot jelentett. Közben a munkaerőpiac is egyre erősebb, ami korábban sokáig visszatartotta a jegybankot a szigorítástól

- tette hozzá az Aegon Alapkezelő.

Jövőre indulhatnak a kamatemelések

Már az eszközvásárlások leállításának bejelentésekor az volt a piac vélekedése, hogy a jövő év közepén befejeződő program után belátható időn belül elindulhat a kamatemelés is a tengerentúlon. Eddig a többség úgy számolt, hogy 2022 második felében kétszer emelhet kamatot a Fed, azonban, ha decemberben valóban felgyorsítják a folyamatot, akkor ezek a várakozások is erősödhetnek.

Persze még mindig vannak kockázatok, azt a jegybank is elismeri, az elmúlt időszakban elsősorban a koronavírus új, omikron variánsával kapcsolatos félelmek uralták a piacot. A befektetők ugyanis attól tartanak, hogy amennyiben a korábbinál erősebben terjedő variáns tömegesen kezd megjelenni, akkor ismét korlátozásokra, lezárásokra lehet szükség a gazdaságban, ami visszavetné az aktivitást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Powell legutóbb arról beszélt, hogy egyelőre nagyon sok a kérdés az új variánssal kapcsolatban, melyek egy részére remélhetőleg a következő hetekben válaszokat kapnak. Ennek függvényében pedig még változhat a jegybank elköteleződése is a szigorítással kapcsolatban.

Nagyobb óvatosság kell a befektetőktől

Ilyenkor persze joggal merül fel a kérdés, mibe és hogyan érdemes befektetni az emelkedő kamatok időszakában. Nos, az Aegon Alapkezelő szerint ez a helyzet a befektetőket is új kihívások elé állítja, elsősorban az elmúlt éveknél nagyobb körültekintést és aktívabb befektetési politikát igényel tőlük.

A kötvénypiacon a magasabb infláció és kamatok emelkedő hozamot, az árfolyamok esését jelentik. Ugyanígy a részvények esetében az olcsó pénz korszakának vége bizonyos cégeknél a pénzügyi mutatók romlását okozza, elsősorban azoknál, melyek jobban rá vannak szorulva a piaci finanszírozásra, hitelre.

Mindkét piacon lehet ettől még jó vételi lehetőségeket találni, csak nagyobb körültekintésre van szükség, mint azt az elmúlt években megszokhattuk. Emellett vannak hagyományosan jól teljesítő eszközosztályok az emelkedő infláció idején, ilyen például a nyersanyagszektor

vallják az Aegon Alapkezelő befektetési szakemberei.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem