Coronavirus And Financial Stock Market Crisis With Blurred Index In Falling3d rendering, Europe - Usa. Photorealistic globe with lots of details. (3D city lights)Source maps are courtesy of NASA Earth Observatory Blue Marble project, for geographical boundaries

Gyülekeznek a viharfelhők a gazdaság felett: óvatosságra intik a befektetőket

2021. december 17. 11:34

Gyülekeznek a viharfelhők a világgazdaság felett, és ez az USA-t sem kerülheti el. Nagyon úgy fest ugyanis, hogy a Fed már nagyon korán, 2022 elején kamatot emelhet. A félelem viszont nagy, az elmúlt időszakban elsősorban a koronavírus új, omikron variánsával kapcsolatos félelmek uralták a piacot. Ha pedig újra lezárások jönnek, akkor a gazdaság ismét leáll. Éppen ezért jó nagy adag óvatosságra van szüksége a befektetőknek ezekben az időkben.

Már novembertől csökkenti havi 120 milliárd dolláros eszközvásárlását az amerikai Fed, mely nem sokkal a fokozatos visszavonulás (tapering) bejelentése után máris annak felgyorsításáról beszélt - emlékeztetett a Pénzcentrumnak írt elemzésében az Aegon Alapkezelő. Mint írják, "hónapokig arra vártunk, hogy egyáltalán eldördüljön a startpisztoly, és bejelentsék, hogy az eddigi havi 80 milliárd dollárnyi kötvény és 40 milliárdnyi jelzáloglevél vásárlását lassítják. Ez ugyanis az első szigorító lépést jelenti a jegybank részéről."

Emlékeztetnek, november elején meg is történt a bejelentés, Jerome Powell, a Fed elnöke azt mondta, hogy 2022 közepére teljesen le is zárnák az eszközvásárlásokat. A korábban megvett értékpapírokat persze nem adja el a jegybank, és a lejáró összeget is újra befekteti, csak nem növeli tovább a pénzmennyiséget ezzel az eszközzel.

Még egy hónap sem telt el, és Powell váratlanul már arról beszélt november végén, hogy a következő ülésen döntenek a tapering felgyorsításáról. A Fed elnöke szerint ugyanis a jelenlegi infláció és az erőteljes gazdasági növekedés mellett indokolt lehet a tervezettnél néhány hónappal hamarabb elérni a folyamat végére.

Elsősorban az infláció készteti lépésre a Fedet, akárcsak a világ többi jegybankját. Októberben 6,2 százalékkal emelkedtek az árak a tengerentúlon, ami több mint harmincéves csúcsot jelentett. Közben a munkaerőpiac is egyre erősebb, ami korábban sokáig visszatartotta a jegybankot a szigorítástól

- tette hozzá az Aegon Alapkezelő.

Jövőre indulhatnak a kamatemelések

Már az eszközvásárlások leállításának bejelentésekor az volt a piac vélekedése, hogy a jövő év közepén befejeződő program után belátható időn belül elindulhat a kamatemelés is a tengerentúlon. Eddig a többség úgy számolt, hogy 2022 második felében kétszer emelhet kamatot a Fed, azonban, ha decemberben valóban felgyorsítják a folyamatot, akkor ezek a várakozások is erősödhetnek.

Persze még mindig vannak kockázatok, azt a jegybank is elismeri, az elmúlt időszakban elsősorban a koronavírus új, omikron variánsával kapcsolatos félelmek uralták a piacot. A befektetők ugyanis attól tartanak, hogy amennyiben a korábbinál erősebben terjedő variáns tömegesen kezd megjelenni, akkor ismét korlátozásokra, lezárásokra lehet szükség a gazdaságban, ami visszavetné az aktivitást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Powell legutóbb arról beszélt, hogy egyelőre nagyon sok a kérdés az új variánssal kapcsolatban, melyek egy részére remélhetőleg a következő hetekben válaszokat kapnak. Ennek függvényében pedig még változhat a jegybank elköteleződése is a szigorítással kapcsolatban.

Nagyobb óvatosság kell a befektetőktől

Ilyenkor persze joggal merül fel a kérdés, mibe és hogyan érdemes befektetni az emelkedő kamatok időszakában. Nos, az Aegon Alapkezelő szerint ez a helyzet a befektetőket is új kihívások elé állítja, elsősorban az elmúlt éveknél nagyobb körültekintést és aktívabb befektetési politikát igényel tőlük.

A kötvénypiacon a magasabb infláció és kamatok emelkedő hozamot, az árfolyamok esését jelentik. Ugyanígy a részvények esetében az olcsó pénz korszakának vége bizonyos cégeknél a pénzügyi mutatók romlását okozza, elsősorban azoknál, melyek jobban rá vannak szorulva a piaci finanszírozásra, hitelre.

Mindkét piacon lehet ettől még jó vételi lehetőségeket találni, csak nagyobb körültekintésre van szükség, mint azt az elmúlt években megszokhattuk. Emellett vannak hagyományosan jól teljesítő eszközosztályok az emelkedő infláció idején, ilyen például a nyersanyagszektor

vallják az Aegon Alapkezelő befektetési szakemberei.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 4. 16:37
A széria magyar szinkronos változatát a SkyShowtime már működő szolgáltatási területén lévő valamely...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?