14 °C Budapest
Young beautiful red hair girl sitting alone outdoors on the wooden bench on the street with hat and shirt feeling anxious and depressed after she became a homeless person

Lesújtó számok: siralmasan sok az állástalan fiatal hazánkban

2021. július 15. 16:49

Az Európai Unióban 2020-ban a 20-34 évesek közel hatoda nem vesz részt sem a foglalkoztatásban, sem pedig oktatásban vagy képzésben - derült ki az Eurostat friss adataiból. Magyarországon ez az arány közel húsz százalékos, amivel bőven elmaradunk az átlagtól, ráadásul a fiatal nők és férfiak foglalkoztatottsága közötti szakadék is hatalmas.   

2020-ban az Európai Unión belül a 20 és 34 év közötti fiatal felnőttek közel hatoda, 17,6 százaléka tartozott az úgynevezett NEET-fiatalok közé egy az Eurostat által publikált friss felmérés szerint. A NEET rövidítés azokra a fiatalokra utal, akik nem vesznek részt a foglalkoztatásban, és emelett semmilyen oktatásban vagy képzésben sem. A friss adatok a 2013 óta tapasztalható pozitív, csökkenő trend megfordulását jelzik.

Mindhárom vizsgált korcsoportra igaz, hogy nőtt bennük a NEET-fiatalok aránya 2019 és 2020 között. A 20-24 éves korosztályban az arány 15,7 százalékos, ami 1,2 százalékpontos növekedés az előző évhez képes, a 25-29 évesek körében az eltérés még nagyobb, ott a 18,6 százalékos arány már 1,4 százalékpontos növekedést jelent. A 30-34 évesek körében is igen magas, 18,2 százalékos volt a NEET-fiatalok aránya, de ez az előző évhez képest "csupán" 0,8 százalékos növekedést jelent. A trendek megfordulása mögött a pandémiát kísérő gazdasági összeomlás állhat.

Az Eurostat az EU tagállamai mellett Svájcban, Izlandon és Norvégiában, valamint Törökországban, Montenegróban és Észak-Macedóniában is mérte az oktatásban vagy képzésben sem résztvevő, állástalan 20-34 év közti fiatalok arányát. A 17,6 százalékos Európai Uniós átlagtól mind az egyes tagállamokban, mind az egyéb országokban drasztikusak az eltérésék. Érdekesség még, hogy nemi arányok szempontjából is komoly eltérés van az egyes országok számaiban.

A NEET- fiatalok aránya a legmagasabb  Törökországban, a legalacsonyabb pedig Svájcban volt. Mi, magyarok a középmezőnyben, az unión belül inkább a rosszabban teljesítők közt vagyunk: a régiónkban mért számok pedig szintén lesújtóak. 

Mint látszik, a svájci számok egészen kiemelkedőek. A mintaállamban a nem dolgozó, és emellett oktatásban vagy képzésben sem részt vevő fiatalok aránya csupán 7,4 százalékos. Ettől még a második legpozitívabb számot produkáló Hollandia (8,2 százalék) és a harmadik 9 százalék alatti aránnyal bíró állam, Svédország (8,8 százalékos) arányszámai is elmaradnak. Ezen kívül Izlandon (9,4 százalék), Norvégiában (9,5 százalék) és Luxemburgban (9,6 százalék) maradt még 10 százalék alatt a NEET-fiatalok aránya.

Az ilyen helyzetbe jutó fiatalok arányának fordított ranglistáját Törökország vezeti, 38,1 százalékkal. Ha csak az EU tagállamait nézzük, akkor pedig a  sereghajtó Olaszország, a maga 29,4 százalékával. De általános jellemző, hogy a mutatót nézve a déli országok állnak a legrosszabbul. A taljánokat Görögország (25,9 százalék) és Spanyolország (22,3 százalék) követi a képzeletbeli, szomorú dobogón.

Ausztriához és Szlovéniához képest pedig a hazai helyzet egészen tragikusnak tűnik. Az osztrákoknál ugyanis csak 12 százalékos a nem dolgozó, és emellett oktatásban vagy képzésben sem részt vevő fiatalok aránya, Szlovéniában pedig még ennél is alacsonyabb, mindössze 11,1 százalékos. Ezzel előbbi országban 7,4, utóbbiban pedig 8,3 százalékkal alacsonyabb ez az arány, mint hazánkban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szlovákiánál és Romániánál azért még így is picivel jobbak a magyarországi arányok. Északi szomszédainknál a fiatalok 20,8 százaléka tartozik ebbe a körbe, ami 1,4 százalékkal magasabb a magyar számnál, míg a románoknál mindössze 0,8 százalékkal magasabb, 20,2 százalékos ez az arány a hazaihoz mérve.

Érdekesség, hogy nemi arányok szempontjából komoly eltérés van a számokban a különböző országokat nézve. A nők arányában általánosan magasabb a foglalkoztatottságon kívüliek aránya, de a NEET-fiatalok arányszámaiban az eltolódás a két nem között gyakran drasztikusan különbözik államonként.

A friss kutatás eredményei szerint a 20-34 évesek körében a fiatal nők több mint ötöde (21,5 százalék), míg a fiatal férfiak mindössze kevesebb, mint hetede (13,8 százalék) tartozott az állástalan és oktatásban vagy képzésben sem résztvevő fiatalok aránya. Érdemes azonban országokra bontva is megvizsgálni ezt.

A legalacsonyabb NEET aránnyal a férfiak körében Csehország (5,6 százalék), a hölgyeket nézve pedig Hollandia (9,5 százalék) rendelkezik. EU-n belül pedig a sereghajtó mindkét nem tekintetében Olaszország. A férfiak esetében 24, a nőknél 35 százalékos az ilyen fiatalok aránya a déli országban.

2020-ban továbbra is az összes vizsgált országban magasabb volt az állástalan és oktatásban vagy képzésben sem résztvevő nők aránya, mint a férfiaké. Nyolc olyan EU tagállam is volt ráadásul, ahol a nemek közti eltérés 10 százalékpont feletti volt.

Bulgáriában, Olaszországban, Lengyelországban és Észtországban ez a szám 10,5 és 14,7 százalékpont között mozog. Van azonban négy ország, ahol az eltérés 17 százalék feletti, ráadásul mind a régiónkból került ki.

Romániában ugyanis az eltérés a nők javára 17,5 százalékpontos, Szlovákiában 18,4 százalékpontos, de hazánkban a különbség még ennél is nagyobb. Magyarországon ugyanis a nők körében 19,1 százalékponttal magasabb a NEET-fiatalok aránya, mint a férfiakéban. Csehország az egyetlen ország, ahol az eltérés még ennél is nagyobb. Amíg ugyanis a fiatal férfiak tekintetében a csehek mutatója a legjobb egész Európában a fiatal nők 29,8 százalékos aránya az egyik legmagasabb, a nemek közti eltolódás az arányokban ezért 24,2 százalékpontos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem