A travel rep discusses the details of the bus journey with holidaymakers before Departure.

Tönk szélén a magyar idegenvezetők többsége: úgy érzik magukra hagyták őket a járvány alatt

2021. június 29. 10:02

Nemcsak, hogy a járvány következtében idestova másfél éve munka nélkül maradt idegenvezetők nem igen kaptak támogatást az államtól, hanem még egy állami irányítású nonprofit cég rosszul kiírt pályázata miatt keletkezett többletköltséget sem térítettek meg nekik - írja a Népszava 

Tavaly nyáron a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.legfeljebb egymillió forintos összegű pályázatot hirdetett turisztikai úti célok bemutatására, amelynek terhére a bér- és működési költség is elszámolható volt. Az utóbbi esetében azonban az eredeti kiírás szerint csak a nettó érték, az áfa nem. Így a 100 százalékosra ígért támogatás helyett önerő is kellett.

Az év végén lezárt pályázat azonban december 22-én módosult, ám erről a közlemény csak hat nappal később jelent meg. Kiderült, hogy a támogatás számításának alapja az áfalevonási joggal nem rendelkező pályázóknál már a projekt költségeinek áfával növelt összege, vagyis a bruttó érték. Ebben a bökkenő az volt, hogy az idegenvezetők többnyire alanyi adómentes egyéni vállalkozók, és ha nyertek is, sok pénzt dobtak ki feleslegesen.

Nemrég értesítettek a projekt lezárásáról, és amíg ez a levél nem jött meg, addig bíztam abban, hogy a kiírás új változata előtt benyújtott pályázatomra visszaadják a bruttó és a nettó összeg különbségét. Most már tudom, hogy nem, mert még utalást sem tettek rá. Nagyon csalódott vagyok, mert a költségeim egy részét nem kaptam meg.

- mondta egy idegenvezető, akinek így több mint százezer forintja úszott el. Az érintett idegenvezetők fél éve valamennyi döntéshozónak levelet küldtek, és kérték, hogy a pályázati felhívás elkésett módosításából adódott többletköltséget fizessék ki az érintetteknek. Mivel a mintegy ezer vidéki idegenvezetőből mindössze 155-en pályáztak, és 149-en nyertek, a támogatásra szánt 300 millió forintos keretnek megközelítőleg a felét költik el, így ha mindenki egymillióra adja be az igényét, akkor is jócskán marad még pénz az esetleges kiadásra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nálunk annyi történt, hogy egyelőre eltörölték az 5000 forintos kamarai tagdíjat az idegenvezőtnek. Ez év márciusától pedig három hónapon át nem kellett katát fizetniük. Ekkorra viszont, elmondásuk szerint az idegenvezetők tartalékai már rég elfogytak. Tavaly ugyanis a szeptemberi határzár után eltűntek a turisták, és nem volt miből adózni. Így a többség már több mint egy éve nem működteti a vállalkozását. ezért a garantált bérminimummal azonos, egyszeri 219 ezer forintos támogatást sem vehetik igénybe az idegenvezetők, amire mostanában nyílt meg a lehetőség.

Azt is problémásnak tartják, hogy nem kapott tényleges támogatást a mintegy négyezer aktív idegenvezető. A budapestiek máig nehezményezik azt, hogy kizárták őket a pályázatból, de elégedetlenkednek a vidéki résztvevők is, mert nem kapták meg a pénzüket. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?