14 °C Budapest
A travel rep discusses the details of the bus journey with holidaymakers before Departure.

Tönk szélén a magyar idegenvezetők többsége: úgy érzik magukra hagyták őket a járvány alatt

2021. június 29. 10:02

Nemcsak, hogy a járvány következtében idestova másfél éve munka nélkül maradt idegenvezetők nem igen kaptak támogatást az államtól, hanem még egy állami irányítású nonprofit cég rosszul kiírt pályázata miatt keletkezett többletköltséget sem térítettek meg nekik - írja a Népszava 

Tavaly nyáron a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.legfeljebb egymillió forintos összegű pályázatot hirdetett turisztikai úti célok bemutatására, amelynek terhére a bér- és működési költség is elszámolható volt. Az utóbbi esetében azonban az eredeti kiírás szerint csak a nettó érték, az áfa nem. Így a 100 százalékosra ígért támogatás helyett önerő is kellett.

Az év végén lezárt pályázat azonban december 22-én módosult, ám erről a közlemény csak hat nappal később jelent meg. Kiderült, hogy a támogatás számításának alapja az áfalevonási joggal nem rendelkező pályázóknál már a projekt költségeinek áfával növelt összege, vagyis a bruttó érték. Ebben a bökkenő az volt, hogy az idegenvezetők többnyire alanyi adómentes egyéni vállalkozók, és ha nyertek is, sok pénzt dobtak ki feleslegesen.

Nemrég értesítettek a projekt lezárásáról, és amíg ez a levél nem jött meg, addig bíztam abban, hogy a kiírás új változata előtt benyújtott pályázatomra visszaadják a bruttó és a nettó összeg különbségét. Most már tudom, hogy nem, mert még utalást sem tettek rá. Nagyon csalódott vagyok, mert a költségeim egy részét nem kaptam meg.

- mondta egy idegenvezető, akinek így több mint százezer forintja úszott el. Az érintett idegenvezetők fél éve valamennyi döntéshozónak levelet küldtek, és kérték, hogy a pályázati felhívás elkésett módosításából adódott többletköltséget fizessék ki az érintetteknek. Mivel a mintegy ezer vidéki idegenvezetőből mindössze 155-en pályáztak, és 149-en nyertek, a támogatásra szánt 300 millió forintos keretnek megközelítőleg a felét költik el, így ha mindenki egymillióra adja be az igényét, akkor is jócskán marad még pénz az esetleges kiadásra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nálunk annyi történt, hogy egyelőre eltörölték az 5000 forintos kamarai tagdíjat az idegenvezőtnek. Ez év márciusától pedig három hónapon át nem kellett katát fizetniük. Ekkorra viszont, elmondásuk szerint az idegenvezetők tartalékai már rég elfogytak. Tavaly ugyanis a szeptemberi határzár után eltűntek a turisták, és nem volt miből adózni. Így a többség már több mint egy éve nem működteti a vállalkozását. ezért a garantált bérminimummal azonos, egyszeri 219 ezer forintos támogatást sem vehetik igénybe az idegenvezetők, amire mostanában nyílt meg a lehetőség.

Azt is problémásnak tartják, hogy nem kapott tényleges támogatást a mintegy négyezer aktív idegenvezető. A budapestiek máig nehezményezik azt, hogy kizárták őket a pályázatból, de elégedetlenkednek a vidéki résztvevők is, mert nem kapták meg a pénzüket. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 7. 20:57
A májusi Top 10-es listám hatodik helyezettje. A ROIC miatt figyeltem fel rá, amikor a listát nézege...
MEDIA1  |  2024. május 7. 19:58
Szijjártó Péter a közmédiához tartozó MTI-n keresztül buktatta le a hirado.hu-t, hogy az fake newst...
Bankmonitor  |  2024. május 7. 14:41
Lezárult a társadalmi egyeztetés az otthonfelújítási pályázati kiírásával kapcsolatban. A program ho...
Holdblog  |  2024. május 7. 09:06
Új világ van ahhoz képest, mint amit megszoktunk, nem fogunk visszatérni az alacsony kamatok korába...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem