27 °C Budapest
Rear view of young Asian mother groceries shopping for baby products in a supermarket. She is standing in front of the baby product aisle and have no idea which product to choose from

Brutálisan felgyorsult az árdrágulás áprilisban: mi lesz így a világjárvány után?

2021. június 2. 20:02

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban 3,3 százalékra gyorsult a fogyasztói árak növekedése áprilisban éves szinten a márciusi 2,4 százalékról. Februárban ugyanez a mutató még 1,7 százalék.

Áprilisban az energiaárak 2008 szeptembere óta legnagyobb ütemben, 16,3 százalékkal emelkedtek a márciusi 7,4 százalék növekedést követően az egy évvel korábbihoz képest. Áprilisban az élelmiszerárak emelkedése 1,6 százalékra lassult a márciusi éves szintű 2,7 százalékról.

Az OECD-tagországokban az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt áprilisi infláció 2,4 százalékra gyorsult a márciusi 1,8 százalékról.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet honlapján olvasható adatok szerint a 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 3,8 százalék volt az áprilisi fogyasztóiár-emelkedés a márciusi 3,1 százalékot követően.

Az euróövezetben 1,6 százalékos inflációt mértek áprilisban a márciusi 1,3 százalék után. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt áprilisi  euróövezeti infláció 0,7 százalék volt a márciusi 0,9 százalékot követően.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden azt közölte nem végleges adatként, hogy májusban 2 százalékra, 2018 vége óta legmagasabb szintre emelkedett az éves szintű euróövezeti fogyasztói árindex az áprilisi 1,6 százalékról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt az új GDPR? Ez a változás rengeteg céget érint

Minden olyan cégnek, amely akár adatkezelőként, akár adatfeldolgozóként személyes adatokat továbbít az EU-n kívüli harmadik országba, újra kell kötnie az adattovábbítást rendező valamennyi szerződését.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?