15 °C Budapest
Estate agent giving house keys to woman and sign agreement in office

Ismét kúsznak felfelé az albérletárak: mire készülnek a tulajdonosok?

2021. május 20. 13:32

Emelkedtek az átlagos albérletdíjak. Áprilisban országosan  országosan és Budapesten is 1,3-1,3 százalékos volt a  növekedésaz előző hónaphoz képest. Május közepén a fővárosban 135 ezer forintnál járt az átlagos bérleti díj, ami 5 ezer forintos drágulást jelent áprilishoz képest.. A kínálat felemásan alakult. A kínálat felemásan alakult májusban, az egy évvel korábbihoz képest bővült, áprilishoz képest viszont szűkült.

A tavaszi hónapokban országszerte elkezdtek feljebb kapaszkodni a kiadó lakások bérleti díjai - áll az ingatlan.com legfrissebb albérletpiaci elemzésében. A KSH-ingatlan.com lakbérindexének áprilisi eredményei egy bizonytalankodó albérletpiac képét festik.

Csökkenő hátrány

Országos átlagban 1,3 százalékkal emelkedtek áprilisban a bérleti díjak márciushoz képest, Budapesten szintén ugyanilyen mértékű emelkedés történt az elemzés szerint. Bár havi szinten drágulás történt éves szinten még minimális csökkenés látható: tavaly áprilishoz képest - amikor a koronavírus-járvány negatív hatásai miatt mélypontra süllyedtek a bérleti díjak - 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak az idén.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint, bár még mindig nem lehet tartós drágulásról beszélni, az egy évvel korábbi szinthez képest bekövetkezett változást tükröző indexek szerint a bérleti díjak fokozatosan dolgozzák le hátrányukat.

Ez mutatja, hogy legutóbb tavaly márciusban volt emelkedés, azóta minden hónapban negatív volt a mutató. Az idén januárban még majdnem 13 százalékos, februárban majdnem 10 százalékos volt a visszaesés, márciusban már csak 5,5 százalékot tett ki, ezt követte az áprilisi 0,3 százalékos mérséklődés.

Drágulás az újak miatt

Az elemzésből kiderül az is, hogy május közepén Budapesten átlagosan 135 ezer forintos havi bérleti díjért kínálták a lakásokat a tulajdonosok, ami elmozdulást jelent az előző hónapra jellemző 130 ezer forintos szinthez képest. Balogh László azonban elmondta, hogy a díjelemelkedés elsősorban a drágábban kivehető új építésű lakások megjelenésének köszönhető.

A használt lakásoknál ugyanis májusban 3000 forint volt az egy négyzetméterre vetített átlagos bérleti díj, ami ugyanakkora mint áprilisban volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A teljes kínálat felemásan alakult, az ingatlan.com adatai szerint májusban több mint 20 ezer hirdetésben kínáltak kiadásra lakásokat országszerte a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Ez az egy évvel korábbihoz képest bővülést jelent, azaz nagyobb volt a választék, mint 2020 májusában, amikor a járvány miatt a hosszú távra kiadó lakáshotelek miatt megnőtt az albérletpiaci kínálat.

A szakértő szerint a legfőbb kérdés, hogy idén nyáron hasonló lesz a trend, vagy pedig az éves összevetésben nagyobb kínálat miatt alacsonyabb szinten betonozódnak-e be a bérleti díjak. Balogh László kiemelte: „A bérlők egyelőre kedvező helyzetben vannak, mert tavalyhoz képest még mindig nyomottabb áron találhatnak kiadó lakást, ehhez viszont alaposan fel kell térképezniük a teljes kínálatot.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem