27 °C Budapest
An Eco Electric car is re-charged from city street power point.

Sosem fogják az e-autók leváltani a régi modelleket? Ez a legnagyobb gátja a változásnak

2021. május 18. 08:15

Ezt a gyárat a környéken lakók „Fehérvár Audijaként” is emlegetik, van aki szerint pedig a „Legjobb Japán étterem” a környéken. A DENSO Gyártó Magyarország Kft.-nél járt a HelloVidék, ahol Szincsák Attila alelnök válaszolt a  kérdéseikre.

"A kétezres években az elektromos autózás egyre elfogadottabbá sőt, népszerűvé vált, és ez az irányvonal folytatódik a közeljövőben is. Az elektromos autózás mellett azonban továbbra is velünk maradnak a jelenlegi belső égésű motorok hybridifikált, továbbfejlesztett verziói. Az, hogy a következő évtizedben ezen technológiák milyen arányban tudnak terjeszkedni és/vagy fennmaradni, nagyon nehéz megjósolni, mert rengeteg tényező befolyásolja, úgy, mint a különböző régiók gazdaságpolitikája, zöldpolitikája, a fenntartható technológia fejlődése. Arról sem szabad elfelejtkeznünk, hogy a legfőbb döntéshozók mindig az emberek, a vevők. Valójában ez a legnehezebben kiszámítható tényező, hiszen minden ember a saját álmait és vágyait kívánja kielégíteni, a meglévő és a jövőbeni technológiákkal így a kreatív energiák ebben az irányban erősebbek" - mondta el Szincsák Attila arra a kérdésre, milyen trendek indultak el az elmúlt években az autóiparban.

Az alelnök úgy véli, hogy teljes átállásra a "benzinesről" az elektromos autózásra nem fog sor kerülni soha,  jelenleg azt látja, hogy a plafon a teljes piac maximum 20-30 százaléka. Úgy véli, sokan nem értik, hogy az autózás elektrifikációja nem csak azt jelenti, hogy a hajtás elektromosan történik meg. Nagyon sok olyan dolog van az autóban, ami régen üzemanyagot fogyasztott, vagy manuálisan történt, most pedig már az autó elektromos hálózatára van kötve - mondta.

Az akkumulátorokban felhasznált anyagok, a fosszilis energiahordozókhoz hasonlóan szintén végesek. Egyelőre nincs megoldva, hogy ha nagy tömegben jelennek meg az elektromos autók, akkor nagy tömegben tudjanak majd gyorsan utántölteni. Jelenleg legtöbb helyen ingyenes a töltés és ez óriási előnyt jelent, de ez nem maradhat mindig így és akkor ez az előny eltűnik

- mondta.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A teljes interjú Szincsák Attilával a DENSO Gyártó Magyarország Kft. alelnökével a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 4. 13:54