14 °C Budapest
Bank vault

Mit nekik a pandémia: jelentősen nőtt az ügyfelek vagyona az Erste Banknál

2021. május 5. 11:28

15,1 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta az idei első negyedévet az Erste Bank. A működési bevételek 24,1 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának eredményét, míg a költségek ettől jóval elmaradó mértékben, 6,3 százalékkal emelkedtek. A hitelezés bővülése a lakossági és a vállalati szegmens esetében is lassult tavalyhoz képest, habár a hitelállományok a moratóriumnak köszönhetően nőttek. A lakossági ügyfélvagyon 24 százalékkal, míg a vállalati betétállomány 34 százalékkal gyarapodott egy év alatt.

A pénzintézet működési bevételei – a nemzetközi könyvviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás alapján – a január és március közötti időszakban részben egyedi hatások miatt 24,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ezen belül a nettó kamatbevételek 25,1 százalékkal, a díj- és jutalékbevételek pedig 15 százalékkal emelkedtek, míg a kereskedési és konverziós bevétel több mint a duplájára nőtt.

"A működéssel kapcsolatos kiadások ettől jóval elmaradó mértékben, 6,3 százalékkal nőttek egy év alatt, így a pénzintézet működési eredménye 44 százalékkal 25,3 milliárd forintra emelkedett. A költség/bevétel arány is nagyot javult éves összevetésben: március végére 45,5 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 53,2 százalékról" - mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a pénzintézet idei első negyedévi eredményeit bemutató online sajtótájékoztatóján. Hozzátette: Az adózás utáni eredmény pedig 15,1 milliárd forintra nőtt.

Az ügyfélhitelek állománya március végén 6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az új hitelek kihelyezése ugyanakkor lassult, harmadával maradt el a 2020 első negyedévi teljesítménytől. Az NPL-ráta a 2020 március végi 2,2 százalékról 2,9 százalékra nőtt

– tette hozzá Jelasity Radován.

A moratórium várható lejárása, és így a nem teljesítő adósok kapcsán Jelasity Radován kiemelte, hogy az Erste Bank csak végső esetben fordul a követeléskezelői megoldásokhoz. "Azon vagyunk, hogy rendezzük a nem teljesítő adósokkal a helyzetet; mindenkinek az az érdeke, hogy az adós és a bank között kötött eredeti ügyfél-viszony megmaradjon" - tette hozzá.

A lakossági területen az új kihelyezések értéke 18 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, mivel a tavalyi első negyedévben még kevéssé voltak érezhetőek a koronavírus-járvány gazdasági hatásai – ismertette Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. Ezen belül a jelzáloghiteleknél az újonnan folyósított hitelek értéke 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az otthonfelújítási hitel bevezetésének is köszönhetően.

A fogyasztási típusú kölcsönöknél a Babaváró hitel nagyrészt kompenzálta a személyi kölcsönöknél tapasztalt – a járvány számlájára írható – elmaradást a folyósításban, az új kihelyezés azonban összességében így is 29 százalékkal csökkent az egy évvel korábbival összevetve. A kisvállalkozók esetében az új kihelyezés 39 százalékos növekedést mutat éves összehasonlításban, ami jól mutatja, hogy a jelenlegi, vírusválságos időszakban sem adják fel, és hisznek magukban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – egy év alatt 24 százalékkal 3867 milliárd forintra nőtt március végére, ezen belül a befektetések aránya 59 százalék volt. A lakossági fogyasztás visszaesése miatt keletkezett megtakarítások a korábbiaknál nagyobb arányban áramlottak értékpapír-befektetésbe

– mondta el Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója.

"A vállalati üzletágban a hitelállomány 4 százalékkal 781 milliárd forintra csökkent. Az Erste aktívan vesz részt az NHP Hajrá programban: 2021 március végéig 120 milliárd forint értékben kötött hitel- vagy lízingszerződést. A bank a Nemzeti Kötvényprogramban is jelentős szereplő, tizenegy jegyzést bonyolított összesen több mint 33 milliárd forint értékben" – tette hozzá Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője.

Az állomány továbbra is jó minőségűnek mutatkozik, az NPL ráta 3,7 százalék volt március végén, szemben az egy évvel korábbi 2,1 százalékkal, miközben a vállalati hiteleknek már csupán negyede vesz részt a moratóriumban. Az Erste vállalati ügyfelei likviditási szempontból is felkészültek a pandémiás helyzettel járó gazdasági nehézségekre: a vállalati betétállomány 34 százalékkal haladta meg a tavaly március végit, míg a tranzakciós forgalom 15 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

A kis- és középvállalkozások (kkv) esetében a hitelállomány egy év alatt 13 százalékkal gyarapodott annak köszönhetően, hogy a kkv-szegmensben az ügyfél-elégedettségi mutatóban továbbra is piacvezető az Erste. A kereskedelmi célú ingatlanoknál ugyanakkor a hitelállomány 6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg a nagyvállalatok és önkormányzatok esetében 16 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakával összevetve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 09:03
Nem finanszírozza tovább a Ludas Mátyás című lap veszteségeit a Kocsis Kiadó. A havilap most jelenik...
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem