Bács megyei faluban készül a magyar csodaszer: 20-szor erősebb, mint a C-vitamin

Bács megyei faluban készül a magyar csodaszer: 20-szor erősebb, mint a C-vitamin

2021. március 27. 08:30

A Hajós-Bajai Borvidék szívében, Érsekhalmán gazdálkodik Gonda János és felesége, Kiss Mária, akik életüket a szőlészetre, borászatra tették fel. 15 évig a Hosszúhegyi Mezőgazdasági Kombinátban dolgoztak, majd miután a rendszerváltással az üzemet felszámolták, visszaigényelték a régi családi földeket, és 1992-től önellátó családi gazdaságukból biztosították további megélhetésüket. Az Anna Borház az elsők közt indult el 1998-ban a biogazdálkodás útján, ahol a finom bioborok és biomust mellett a bio szőlőmag őrlemény is feltűnik a palettán. A jótékony hatású étrendkiegészítő hazai hódító útjáról az érsekhalmai családi pincészet egyik tulajdonosa, Gonda János mesélt a HelloVidéknek.

Az Érsekhalma külterületén elnyúló 20 hektárnyi földterület háromnegyed részét borítja szőlőt, amit csak és kizárólag Gonda János és családja művelnek, mert így tudják garantálni, hogy ami az üvegekbe kerül, az tényleg szívvel és lélekkel készül. A még a nagyapától megörökölt szőlészet iránti szenvedély azonban jó ideig csak az ízes borokra korlátozódott, és azt követően sem a tudatos bővítés okán került fel a palettára a bioszőlő magjából készült őrlemény.

15 évvel ezelőtt már több bioboltba szállítottam közvetlenül Budapestre, ahol az egyik alkalmazott szüret környékén rám kérdezett, mit csinálok a szőlőmaggal, mert abban mennyi értékes, a szervezet számára hasznosítható biológiai anyag található. Akkor erről mit sem tudtam, és el is hessegettem azzal, hogy szüretkor nincs időm ilyennel foglalkozni, mert ha szőlőmagot nem különítem el a törkölytől, nem szárítom és raktározom el, hamar megpenészedik, és akkor bármennyire is értékes belül, már nem használható fel. Rá egy évre ugyanez a személy megint rákérdezett, én pedig elszégyelltem magam, hogy ennyi idő után sem felejtette el. Mindent magamnak kellett kitalálnom, kikísérleteznem, de szüret végére ott volt a tiszta, szárított 100 kg szőlőmagom

- emlékezett vissza Gonda János, hogyan ismerkedett meg a szőlőmag őrleménnyel.

Arról, hogy miként indult be a vállalkozás szekere, és milyen jótékony hatásai vannak a terméknek, a HelloVidék cikkében olvashatsz!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. október 5. 15:07
A babaváró hitel önmagában is egy igen kedvez konstrukció, hiszen a kölcsönhöz kamatmentesség és tar...
Holdblog  |  2022. október 5. 12:58
Manapság, ha megkérdezünk egy elemzt, melyek azok a gazdasági események, amelyek a legnagyobb fejtör...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?