26 °C Budapest

Nesze neked gyenge forint: őrület, mennyit drágultak az autók Magyarországon

2021. január 20. 05:34

Nagyon megjárták a magyar autóvásárlók a forint pokoljárását: a járvány előtt, tavaly év elején még az imporőrök sem számítottak rá, hogy az euró 30-40 forintot is drágulhat a magyar fizetőeszközhöz képest. Többek között ezért is drágultak 2020 végére az új autók több mint 10 százalékkal. A használtpiacon még ennél is rosszabb a helyzet: aki nyugatról hozta be a kocsikat, csak öregebb modelleket kapott a pénzéért, a szállítás ára pedig - szintén a gyenge forint miatt - az egekbe emelkedett. Sőt, az import használt kocsik ára húzta magával a belföldiekét is 

Tavaly március óta tart a forint vesszőfutása, a magyar fizetőeszköz borzasztóan mély gödörbe került. Az alábbi ábrán látható, hogy meddig emelkedett az euró árfolyama egy év leforgása alatt. Tavaly januárban még 330 forint körül lehetett átváltani, akkor még erre is húztuk a szánkat,

nem sejtettük, hogy egy év múlva vissza fogjuk sírni a 330-as, de akár még a 340-es eurót is.

Ugyanis március közepe óta szörnyű mélyrepülésben van a magyar fizetőeszköz, október végén már a 370-es euróárfolyam sem tűnt elképzelhetetlennek. Azóta 360 körüli szinten valamelyest megragadt a forint az euróhoz képest, de ez is brutális emelkedés pár hónap alatt.

A gyenge forintot pedig közvetetten minden magyar pénztárcája megérzi, hiszen minden olyan termék drágul, amelyért te ugyan forinttal fizetsz a kasszánál, de az eladó más valutában (pl. euróban) vásárolja azt meg külföldről. A kororna-válságot és a gyenge forintot a hazai autópiac is eléggé megérezte. A KSH adatai szerint az új autók ára 10,9 százalékkal emelkedett 2020-ban, ám Gablini Gábor szerint nem csak a gyenge forint verte fel az árakat - és bizonyos márkáknál nem csak ennyivel.

Két dolog mozgatja az áremeléseket, ebből az egyik az árfolyam: tavaly pokoljáráson volt a forint, ez pedig nagyon komoly gondokat okozott az autóértékesítésnél, jelentős áremeléseket hozott. Egyes márkák esetében 10 százalékot is meghaladó mértékűt. A másik tényező a károsanyag-kibocsátási szabályozás, ami a gyártókra úgy hat vissza, hogy az egyes kategóriákban árakat is emeltek, nem csak kínálatot szűkítettek. Gyakorlatilag beárazták a büntetést: hiszen tudjuk, hogy voltak olyanok, akik a tavalyi esztedőben nem tudták elkerülni az uniós bírságot

- vázolta a Pénzcentrumnak a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke. Kérdésünkre elmondta, a várható árfolyamot szakértői előrejelzések alapján számítják az importőrök, és bizony senki nem gondolta, hogy 2020-ban beüt a krach:

2019 végén még senki nem hitte volna, hogy a forint ilyen látványos mértékben is képes lehet gyengülni, senki sem látta a COVID-hatást. Több olyan, előre nem láható elem is volt, amiket egyszerűen nem lehet beárazni, mert ha a gyártók túlságosan gyenge árfolyamon áraznak, akkor kiárazhatják magukat a piacról. Az pedig még rosszabb is, ha valaki erősebb forintra tervez, és év közben akár kétszer, háromszor is emelni kell az árakon.

Ugyanis az importőrök általában egy árfolyamsávot határóznak meg, amelyen belül nem nyúlnak az árakhoz. Ha pedig a forint valamelyest erősödik, akkor ezt akciók kereteiben adják vissza az ügyfeleknek. Gablini Gábor szerint az árfolyamsávot felfoghatjuk egyfajta biztonsági tartaléknak az importőr részéről.

Autót vennél, de szűkös a keret? Nézz szét a Pénzcentrum autóhitel kalkulátorában!

A használtpiacon mégnagyobb a drágulás

Annak is sokkal többet kell fizetnie, aki külföldről behozott autót vásárolna, még több mint kétszer annival, mint az árfolyam emelkedésének mértéke.

A JóAutók.hu adatai szerint idén decemberben az első forgalomba helyezésű, tehát külföldről behozott használt autók ára már átlagosan 24 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban

- közölte megkereséünkre Halász Bertalan vezérigazgató. Hozzátette, a külföldről behozott autók árai folyamatosan emelkednek, ahogyan pedig a kínálatból folyamatosan kikopnak az olcsóbb árfolyamon vásárolt autók a piacon, úgy érvényesül egyre jobban az áremelkedés. Az árfolyam emelkedése már csak azért sem jó hír, mert így biztosan nem fog fiatalodni a hazai autópark:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az euróárfolyam változása miatt az autók átlagéletkora nő, ha ugyanis a kereskedőnek ugyanannyi forintja van a vásárlásra, mint 1 évvel ezelőtt, akkor olcsóbb autót vesz. A behozatali költségek nőnek, hiszen akár tréleren, akár saját keréken érkezik a jármű az országba, az üzemanyag és a matrica díja forintban kifejezve magasabb lett. A tréleren szállító vállalkozók között azonban verseny van, a kereskedők közül sokan váltottak szállítót, így próbálva kikerülni a jelentősebb árváltozást

- vázolta Halász Bertalan. Sőt, a behozott autók árainak emelkedése a belföldi használt autók esetében is emelkedést eredményez, a JóAutók.hu az összes meghirdetett használt autó vonatkozásában

egy év alatt átlagosan több mint 16 százalékos áremelkedést tapasztalt.

A szállítási nehézségek, a szállítási idő drasztikus emelkedése, valamint a műszaki vizsgáztatás és okmányirodai ügyintézés extrém határidői (hónapokről beszélünk), megnőtt a kereslet a belföldi használt autók iránt is. Ez a fő oka, hogy a hazai autók árai szorosan követték az import autókét a vezérigazgató szerint.

A belföldi használtautó árakat az is hajtja felfelé, hogy nagyon jelentősen emelkednek az árak a szalonokban is: új autók esetében egyes modelleknél 1-2 millió forint is lehet az alapmodell áremelése. Ez részben szintén az árfolyam-emelkedésnek, részben pedig a szigorodó előírások miatti pótlólagos technológiai megoldások plusz költségének tudható be. Ennek hatására a volumen márkák árérzékeny vevői is inkább a használt utók felé fordultak, ez az oka, hogy a használt autók áremelkedése az euro-árfolyam változásának mértékét is meghaladja

- tette hozzá Halász Bertalan, aki szerint ugyanakkor üdvös jelenség a piacon, hogy a határzárak miatt a ,,hobbikereskedők" nem tudnak kimenni autóért, ami összességében megbízhatóbb minőségű, igaz, valamivel magasabb árazású kínálatot jelent, és amíg a védőoltás nem lesz tömeges, ez a jelenség fenn is marad.

2021-ben használt autók terén a legutóbbi trendek erősödése várható: a prémium használt autók piaca tovább gyengül, miközben az öreg, kis értékű autók értékesítési volumene változatlanul magas marad. A családi támogatások erősödése miatt van egy réteg, akinek a kereslete ugyanakkor a fiatal, kis futású, jól felszerelt kisautók, családi autók irányába generálhat valamekkora pótlólagos keresletet

- vázolta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 21. 17:09
Ezúttal is hasított a Balásy Gyula nevével fémjelzett New Land Media 2023-ban. Ez a cég felel a korm...
Bankmonitor  |  2024. június 21. 12:08
Ha több gyermek után használnánk ki a CSOK Pluszt, akkor nagyobb összegű kedvezményes hitelre lehetü...
ChikansPlanet  |  2024. június 21. 10:17
A kutatók évtizedek óta vizsgálják, hogy a klímaváltozás hogyan alakítja át az óceánok ökoszisztémáj...
Holdblog  |  2024. június 21. 08:58
Az Egyesült Államok a részvénypiac királya, az eddigi kihívó, Kína egyre jobban távolodik az előzés...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 22. szombat
Paulina
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm