30 °C Budapest
Hivatalosak a számok: ekkorát már biztosan ütütt a magyar gazdaságon a koronavírus

Hivatalosak a számok: ekkorát már biztosan ütütt a magyar gazdaságon a koronavírus

2020. december 1. 12:31

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2020 III. negyedévében 4,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévinél 11,4%-kal nagyobb, az előző év azonos időszakinál 4,6%-kal kisebb volt. A nemzetgazdaság teljesítménye az I-III. negyedévben 5,5%-kal visszaesett a nyers adatok szerint.

A KSH legfrissebb statisztikája szerint a GDP volumene 4,6%-kal csökkent 2020 III. negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Termelési oldalon ez azt jelentette, hogy az ipar teljesítménye 2,4, ezen belül a feldolgozóiparé 1,9%-kal zsugorodott az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóipari ágazatok közül a villamos berendezés gyártása és az egyéb (nem közúti) jármű gyártása ágazatok növekedése mérsékelte a visszaesést. Az építőipar hozzáadott értéke 17,6, a mezőgazdaságé 3,8%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 4,0%-kal csökkent. A legnagyobb visszaesés a szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás (20,9%), illetve a szállítás, raktározás (19,9%) nemzetgazdasági ágban volt. A kereskedelem teljesítménye 1,8%-kal nőtt. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység, valamint a művészet, szórakoztatás, egyéb szolgáltatás hozzáadott értéke 9,6, illetve 7,9%-kal csökkent. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 2,9%-kal emelkedett. A közigazgatás és az oktatás hozzáadott értéke 0,8, illetve 1,7%-kal mérséklődött. Az egészségügy hozzáadott értéke 1,4%-kal nőtt.

A bruttó hazai termék 2020. III. negyedévi, 4,6%-os visszaesésében a szolgáltatások 2,2, az ipar 0,4, az építőipar 1,0 százalékpontos csökkenést okoztak. A szolgáltatásokon belül a szállítás, raktározás fogta vissza leginkább (1,0 százalékponttal) a gazdaság teljesítményét.

Felhaszálási oldalon pedig a következőket mérték:

A háztartások tényleges fogyasztása 2,2%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 2,7%-kal csökkent. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása ennél nagyobb mértékben, 6,6%-kal lett alacsonyabb az egy évvel korábbinál, miután a nem rezidensek (pl. turisták) fogyasztási kiadása jelentős mértékben visszaesett a III. negyedévben. Ezen belül a tartós termékekre fordított hazai fogyasztási kiadások volumene növekedett (3,4%), ellenben a többi csoporté visszaesett: a féltartós termékeké 4,7, a nem tartós cikkeké 2,1, a szolgáltatásoké 11,9%-kal.

A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,2%-kal nagyobb, a közösségi fogyasztásé 4,8%-kal kisebb lett. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,8%-kal emelkedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 2,5%-kal alacsonyabb lett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás a III. negyedévben 13,7%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Mind az építési, mind a gép- és berendezésberuházások volumene jelentősen visszaesett. A nemzetgazdasági ágak többségénél alacsonyabb lett a beruházási volumen.

A bruttó felhalmozás az egy évvel korábbihoz képest 8,7%-kal csökkent. A fogyasztási és felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás a III. negyedévben összességében 4,6%-kal alacsonyabb lett.

Érdekes továbbá, hogy a nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában - folyó áron - újra aktívum keletkezett, 509 milliárd forint értékben. Az export és az import volumene azonos mértékben, 5,2%-kal csökkent. Az áruforgalomban a kivitel 2,7%-kal magasabb, a behozatal 0,6%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 29,2 , importja 26,4%-kal zuhant. A bruttó hazai termék 2020. III. negyedévi, 4,6%-os visszaesésében a végső fogyasztás 1,7, a bruttó felhalmozás 2,8, a külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 0,1 százalékpontos csökkenést okozott.

2020 III. negyedévében az előző negyedévhez képest a GDP a következőképpen alakult:

  • A gazdaság teljesítménye 11,4%-kal növekedett.
  • A termelési oldalon az ipar bruttó hozzáadott értéke 24,2, a szolgáltatásoké 10,0%-kal nőtt, míg a mezőgazdaság és az építőipar hozzáadott értéke 1,3, illetve 4,1%-kal csökkent.
  • A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadása 7,4, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások volumene 13,1%-kal emelkedett. A közösségi fogyasztás 2,0%-kal alacsonyabb lett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 1,3%-kal nőtt. A külkereskedelemben az export volumene 28,9 , az importé 18,7%-kal megugrott.
  • A jövőre kivetített dinamikára építő, az amerikai tájékoztatási gyakorlatban régóta közölt ún. évesített index 53,9%-os növekedést jelez a III. negyedévben, az előző negyedévben mért 46,8%-os visszaesés után. Az évesített index azt mutatja meg, hogy mekkora lenne az éves változás, ha az aktuális negyedéves - az előző negyedévhez viszonyított - volumenváltozás négy negyedévig folytatódna.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05