32 °C Budapest
Dinnyeválság a magyar földeken: ott rohadhat az egész termés?

Dinnyeválság a magyar földeken: ott rohadhat az egész termés?

2018. július 12. 12:05

Javában tart a dinnyeszezon, már megjelent a magyar gyümölcs a piacokon és az üzletekben is. Utánajártunk, nagyjából milyen árakra számíthatnak a vásárlók, milyen árakra a termelők. Kiderült, a felvásárlói ár mellett a munkaerőhiány is megkeseríti a hazai termelők mindennapjait, hiába kínálnak jó órabért, nincs aki dolgozzon a földeken.

A piacokon vagy az üzletekben már bárki talál magyar görögdinnyét. Az akciós újságokat átlapozva látható, hogy a 28. héten a dinnye kilójának ára 89 és 105 foront között alakul, de a magszegény görögdinnye valamivel drágább (a Tescóban kilója 139 forint), és a mini görögdinnye is többe kerül (a Tescóban kilójáért 149 forintot kérnek).

Horváth Vivien, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének szóvivőjétől megtudtuk, a magyarok többsége még mindig a nagyobb dinnyéket keresik, de egyre népszerűbbek a minidinnyék is.

A másik trend a magszegény dinnyék terjedése: ebből évről évre nagyobb mennyiséget termelünk, jelenleg nagyjából a termelés 10 százalékát teszi ki

 - tudtuk meg a szóvivőtől.

Görögdinnyét egyébként mintegy 4500 hektáron termesztenek hazánkban, hektáronként pedig átlagosan 40-45 tonna terméssel. Idén mintegy 192 ezer tonna görögdinnyetermés várható - tudtuk meg Horváth Vivientől, aki azt is elmondta, ez a mennyiség nagyjából 5 százalékkal kevesebb lesz a tavalyinál. Exportra körülbelül 80 ezer tonna, vagyis a magyar termelés 40-45 százaléka megy, jelentős piacnak számít Csehország, Lengyelország, Németország, Szlovákia és Litvánia.

Az árakkal kapcsolatban Horváth Vivien elmondta, májusban Spanyolországban jártak, ahol május végén - június elején a helyi gazdák átlagosan 0,6 eurót, vagyis nagyjából 195 forintot kaptak a dinnye kilójáért.

Ez ott a szeon végi 'rossz ár'

- jegyezte meg a szóvivő. A boltokban pedig 1,5 euróba (487 forintnak megfelelő összegért) került a dinnye kilója. Ehhez képest most 10-15 eurocent körül mozog a magyar dinnye külpiaci ára, vagyis 32-48 forint, de ez sok esetben már a csomagolással együtt értendő, így a termelőnél is csupán ennek az összegnek nagyjából a fele marad.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez nemhogy a fejlesztésre nem elég, de az önköltségi árat sem éri el

 - mondta.

Ma Magyarországon nagyjából 1500 család foglalkozik dinnyetermesztéssel. Az egyik legnagyobb kihívás talán a munkaerőhiány.

Sok helyen azt látjuk, hogy volna ember a környéken, de a közmunkával és segélyekből kap annyi bért, amivel eléldegélnek egy hónapig szűkösen, és nincs is igény sok esetben egy kis pluszt keresni. Van azért jó példa is: több helyen már nem csak falubeliek, de 20-50 km-es körzetből is járnak dolgozni a földekre. Ugyanis a fizetés nem rossz: 800-1000 forintos órabéreket kapnak a munkások, így akár, ha valaki csak hétvégén is dolgozik, keresetkiegészítésként egy havi minimálbér is összejön. Aki pedig teljes munkaidőben dolgozik egy-egy termelőnél, ott bizony havi 140, de akár 200 ezer forintot is lehet keresni

- mondta Horváth Vivien, hozzátette, a munka viszont csak szezonális, épp ezért a munkás nem tud hosszú távra tervezni vele. Arról is beszélt, hogy a határmenti településeken, különösen Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében sok helyen külföldiek szegődnek a dinnyeföldekre, ám arról, hogy nekik mennyi órabért fizetnek a gazdák, és biztosítanak-e szállást, nincs információja.

Azt is elárulta, jelenleg Békés megyében a legalacsonyabbak a felvásárlói árak, idén eddig 25 és 40 forint/ kilogramm körül alakultak de a többi régióban ennél magasabb áron értékesítettek a termelők.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?