Ezért nyomják le hamarosan a magyar nők a férfiakat

Ezért nyomják le hamarosan a magyar nők a férfiakat

2016. augusztus 30. 15:12

A gazdasági problémákat sokan, sokféle módon próbálják kezelni. Vannak, akik a gyerekvállalást segítenék, megint mások külföldről hoznának munkaerőt, jobb azonban, ha észrevesszük, hogy már itt élnek velünk azok, akiknek a segítségére méltán számíthatunk: a nők.

"Felejtsd el Kínát, Indiát és az internetet: a gazdasági növekedés a nőkből fakad" - az Economist című gazdasági brit hetilap szalagcíme nagyon fontos figyrelmeztstés és fontos, hogy a kormányok világszerte odafigyeljenek erre - kezdődik a Huffington Post kanadai kiadásában megjelent írás.

E szerint, a fejlett világban a lányok és a nők jobban szerepelnek az ellenkező nemhez képest mind az oktatásban, mind a munkaerőpiacon. Jobb jegyeket kapnak az iskolában, magasabb lesz az iskolai végzettségük szintje, jobb pénzügyi eredményt érnek el, ha céget alapítanak és sokkal többet költenek a család jólétére, mint a férfiak.

Ezen keresztül a nemek közötti egyenlőség célkitűzése etikai kérdésből okos befektetési stratégiává válik. Annak ellenére, hogy a nők jelentik a gazdasági növekedés egyik legfontosabb hajtóerejét, a bennük rejlő lehetőségek nagy részben kiaknázatlanok maradnak. Ez leginkább akkor szembetűnő, ha a vállalkozásokat vesszük szemügyre.

KATTINTS! Ez most komoly? Tényleg nem veszik fel a gyerekeket emiatt óvodába?

Vegyük például Franciaországot, mely egyébként elég jól teljesít a nemek közötti egyenlőség terén. A férfiakhoz hasonlóan, a francia nők 70 százaléka úgy gondolja, hogy saját üzletbe kezdeni jó karrier választásnak számít. Ennek ellenére, sokkal kisebb rá az esély, hogy bele is fogjanak, csak minden harmadik üzleti vállalkozást alapítják nők.

Ennek mi az oka?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Önbizalomhiány,
  • a bukástól való félelem és
  • a finanszírozás előteremtésének korlátai.

Mindazonáltal, a nagyvállalatokhoz hasonlóan, azok a kisvállalkozások és start-upok, ahol van női döntéshozó, jobban működnek, mint ahol nincs. Már 2013-ban cikkeztek arról, hogy a nők által vezetett technológiai start-upok tőkehatékonyabbak, 35 százalékkal magasabb befektetéshez mért megtérülési és, ha volt kockázati tőke bennük, 12 százalékkal magasabb bevételt produkáltak azokhoz a cégekhez hasonlítva, melyeke férfiak vezettek.

A fentiek alapján tehát még inkább igaz, hogy az elkövetkező időszak fejlődésének forrása és motorja is a női munka lehet. Így fontos, hogy a kormányok ezt felismerve, megfelelő erőforrásokat fektessenek a női potenciál kiaknázásába.

Több fajta módon lehet segíteni a női vállalkozásokat:

  • Nemsemleges törvénykezéssel az üzleti szektorban,
  • a nők tőkéhez való hozzáférésének egyszerűbbé tételével, továbbá
  • az inkubátorházak és a finanszírozó intézmények képzésével, hogy ők felkészültek lehessenek a tipikusan nők előtt felmerülő akadályok leküzdésével kapcsolatban.

A nők teljes üzleti potenciáljának kiaknázása nem női, hanem gazdasági érdek. A fejlett világ előtt álló kihívásokra ugyanis csak akkor tudunk megoldásokat találni, ha felhasználjuk a teljes társadalom kreatívitását és innovációs erejét. Azt, hogy mekkora potenciál hever parlagon, a fent beloinkelt korábbi cikkükből származó ábra is jól szemlélteti.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20