Ezért nyomják le hamarosan a magyar nők a férfiakat

Ezért nyomják le hamarosan a magyar nők a férfiakat

2016. augusztus 30. 15:12

A gazdasági problémákat sokan, sokféle módon próbálják kezelni. Vannak, akik a gyerekvállalást segítenék, megint mások külföldről hoznának munkaerőt, jobb azonban, ha észrevesszük, hogy már itt élnek velünk azok, akiknek a segítségére méltán számíthatunk: a nők.

"Felejtsd el Kínát, Indiát és az internetet: a gazdasági növekedés a nőkből fakad" - az Economist című gazdasági brit hetilap szalagcíme nagyon fontos figyrelmeztstés és fontos, hogy a kormányok világszerte odafigyeljenek erre - kezdődik a Huffington Post kanadai kiadásában megjelent írás.

E szerint, a fejlett világban a lányok és a nők jobban szerepelnek az ellenkező nemhez képest mind az oktatásban, mind a munkaerőpiacon. Jobb jegyeket kapnak az iskolában, magasabb lesz az iskolai végzettségük szintje, jobb pénzügyi eredményt érnek el, ha céget alapítanak és sokkal többet költenek a család jólétére, mint a férfiak.

Ezen keresztül a nemek közötti egyenlőség célkitűzése etikai kérdésből okos befektetési stratégiává válik. Annak ellenére, hogy a nők jelentik a gazdasági növekedés egyik legfontosabb hajtóerejét, a bennük rejlő lehetőségek nagy részben kiaknázatlanok maradnak. Ez leginkább akkor szembetűnő, ha a vállalkozásokat vesszük szemügyre.

KATTINTS! Ez most komoly? Tényleg nem veszik fel a gyerekeket emiatt óvodába?

Vegyük például Franciaországot, mely egyébként elég jól teljesít a nemek közötti egyenlőség terén. A férfiakhoz hasonlóan, a francia nők 70 százaléka úgy gondolja, hogy saját üzletbe kezdeni jó karrier választásnak számít. Ennek ellenére, sokkal kisebb rá az esély, hogy bele is fogjanak, csak minden harmadik üzleti vállalkozást alapítják nők.

Ennek mi az oka?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • Önbizalomhiány,
  • a bukástól való félelem és
  • a finanszírozás előteremtésének korlátai.

Mindazonáltal, a nagyvállalatokhoz hasonlóan, azok a kisvállalkozások és start-upok, ahol van női döntéshozó, jobban működnek, mint ahol nincs. Már 2013-ban cikkeztek arról, hogy a nők által vezetett technológiai start-upok tőkehatékonyabbak, 35 százalékkal magasabb befektetéshez mért megtérülési és, ha volt kockázati tőke bennük, 12 százalékkal magasabb bevételt produkáltak azokhoz a cégekhez hasonlítva, melyeke férfiak vezettek.

A fentiek alapján tehát még inkább igaz, hogy az elkövetkező időszak fejlődésének forrása és motorja is a női munka lehet. Így fontos, hogy a kormányok ezt felismerve, megfelelő erőforrásokat fektessenek a női potenciál kiaknázásába.

Több fajta módon lehet segíteni a női vállalkozásokat:

  • Nemsemleges törvénykezéssel az üzleti szektorban,
  • a nők tőkéhez való hozzáférésének egyszerűbbé tételével, továbbá
  • az inkubátorházak és a finanszírozó intézmények képzésével, hogy ők felkészültek lehessenek a tipikusan nők előtt felmerülő akadályok leküzdésével kapcsolatban.

A nők teljes üzleti potenciáljának kiaknázása nem női, hanem gazdasági érdek. A fejlett világ előtt álló kihívásokra ugyanis csak akkor tudunk megoldásokat találni, ha felhasználjuk a teljes társadalom kreatívitását és innovációs erejét. Azt, hogy mekkora potenciál hever parlagon, a fent beloinkelt korábbi cikkükből származó ábra is jól szemlélteti.

NEKED AJÁNLJUK
Hivatalos: ennyivel emelkedik a nyugdíj 2022-ben

2022-re 5,2 százalékos GDP növekedéssel számol a kormány a jövő évi költségvetés tervezetében, Kiderült az is, hogy 3 százalékos inflációval kalkulálnak, ennyivel emelkedhetnek a nyugdíjak...

EZT OLVASTAD MÁR?