36 °C Budapest
Brexit: hol jár most az euró árfolyama?

Brexit: hol jár most az euró árfolyama?

2016. június 24. 13:32

Kiszavazták magukat a britek az Európai Unióból, ez pedig a devizapiacra is nagy hatással volt. A dollár szárnyal, miközben a font meredek zuhanásba kezdett. De mi lesz az euróval?


Csütörtök éjjel a kezdetben biztató brit népszavazási eredmények hatására még 312 közelébe erősödött a forint az euróval szemben, majd ahogy hajnalban fordultak a brit eredmények a forint is zuhanásba kapcsolt.

Kora reggel már 322-nél is járt a forint árfolyama, most azonban jelenleg 317 körül mozog. Az európai részvénypiacok nyitása óta jelentős az emelkedés (igaz még így is hatalmas mínuszokról beszélünk).

A font az éjjeli 412 körüli árfolyamról hajnalban átmenetileg 382-ig zuhant a forinttal szemben, mostanra 396 körülig korrigált az árfolyam a bankközi piacon.

Az euró/dollárnál látott komolyabb kilengések (1,09-ről 1,12-ig visszaugrás, majd 1,11-ig ereszkedés) miatt a dollár/forint kurzus 290 felettről 285-286 közöttig visszasüllyedt.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jól járnak a pénzváltók?

A Brexit következtében 1,5 éves mélypontjára esett a forint, ezt pedig kihasználhatják a pénzváltók. A heves piaci mozgásokra hivatkozva ugyanis a megszokott 1-1,5 forintos különbségek helyett most sokkal nagyobb lehet az eltérés az eladási és a vételi árfolyamok között - vagyis ezzel a szokásosnál is többet kereshetnek a pénzváltók.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?