Doctor making a vaccination in the shoulder of patient teens girls person, Flu Vaccination Injection on Arm, coronavirus,covid-19 vaccine disease preparing for human clinical trials vaccination shot

Komoly dolog derült ki az újabb Moderna vakcináról: ezt senki sem látta jönni, minden borulhat

2024. június 11. 16:45

A Moderna gyógyszergyártó bejelentette, hogy kombinált influenza és Covid-19 elleni vakcinája sikeresen átment a harmadik fázisú klinikai vizsgálatok egy fontos szakaszán. Az eredmények azt mutatják, hogy a szer hatására a szervezet képes ugyanolyan hatékonyan antitesteket termelni, mintha a két betegség ellen külön-külön beadattuk volna az oltástokat - közölte a BBC.

A Moderna bejelentette, hogy influenza és Covid-19 elleni kombinált vakcinája sikeresen átjutott a végső tudományos vizsgálatok egy kulcsfontosságú szakaszán. Ez a vakcina, amely mindkét betegség ellen, egyetlen oltás formájában, egyidejűleg védelmet nyújt, a harmadik fázisú klinikai próbák során is bizonyította hatékonyságát. A vizsgálatok eredményei szerint a kombinált vakcina ugyanúgy képes volt védekező antitesteket termelni a szervezetben, ahogy az egyedi influenza és Covid-19 oltások.

Egy adag, egy tű

A Moderna vezérigazgatója, Stephane Bancel elárulta, hogy az új mRNS-alapú vakcina 2025-ben vagy 2026-ban válhat széles körben elérhetővé. Bancel kiemelte az áttörés jelentőségét, ugyanis ez lehet az első olyan védőoltás, ami mindkét betegség ellen egyformán véd.

Az egyszerűsített oltási folyamat előnyeit hangsúlyozva elárulta, hogy "egy adagra, egy tűre" számíthatunk, ami valóban nagy könnyebbséget jelent a fogyasztóknak.

A Moderna fejlesztései nem egyedülállóak: versenytársai, köztük a Pfizer és a BioNTech is hasonló kombinált mRNS-vakcinák fejlesztésén dolgoznak. Az mRNS technológia előnye abban rejlik, hogy lehetővé teszi a vakcinák gyorsabb előállítását és frissítését, válaszul a vírusok változó törzseire.

8000 önkéntest oltottak

A Moderna által végzett további vizsgálatok kimutatták, hogy az mRNA-1083 nevű oltás nagyobb immunválaszt váltott ki, mint az engedélyezett összehasonlító vakcinák – sőt, magasabb hatékonyságot mutatott még az idősek számára kifejlesztett, nagydózisú influenza elleni oltásokhoz képest is.

Az oltás hatékonyságát egy 8000 önkéntes bevonásával végzett vizsgálattal igazolták; az alanyok mind 50 év felettiek voltak. A Moderna fontos célkitűzése, hogy az új vakcinát a fiatalabb korosztályok számára is elérhetővé tegye.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az esetleges mellékhatások általánosságban enyhének bizonyultak.

Hamarosan publikálják az eredményeket

A vállalat tervezi az eredmények orvosi konferencián való bemutatását és tudományos publikálást is. John Tregoning professzor szerint a fejlesztés ígéretes irányt mutat, azonban kihangsúlyozta azt is, hogy a tudományos közösség a teljes adatkészlet bemutatását várja.

A kombinált oltáson túl a Moderna egy citomegalovírus (CMV) elleni mRNS-vakcinát is fejleszt, melynek késői fázisú vizsgálatainak eredményeit szintén erre az évre várják. Jelenleg nincs megfelelő védelem a terhes nők és magzatjaik CMV-fertőzése ellen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm