Boy getting a flu vaccine in the clinic. Small boy getting a vaccine on his arm by a pediatrician wearing gloves.

Fordulóponthoz érkezett a Pfizer és a Moderna vakcinapere: erről a fejleményről minden oltottnak tudnia kell

2024. május 18. 10:04

A Moderna bejelentette, hogy az Európai Szabadalmi Hivatal megerősítette egyik kulcsfontosságú szabadalmának érvényességét, ami előnyt jelent a Pfizerrel és a BioNTech-el szemben folytatott COVID-19 vakcinával kapcsolatos jogi vitában - írja a Reuters. .

A Moderna bejelentette, hogy az Európai Szabadalmi Hivatal megerősítette egyik kulcsfontosságú szabadalmának érvényességét. Ez a döntés előnyt jelent a vállalat számára a Pfizerrel és a BioNTech-el szemben folytatott, COVID-19 vakcinával kapcsolatos jogi vitában.

A vita akkor kezdődött, amikor a Moderna 2022-ben pert indított a Pfizer-BioNTech ellen, megvádolva őket mRNS-technológiájuk lemásolásával. Erre válaszul a Pfizer és a BioNTech viszontkeresetet nyújtott be, érvénytelennek nevezve a Moderna szabadalmát.

A Pfizer kifejezte csalódottságát az ítélet miatt és jelezte, hogy fontolgatja az összes jogi lehetőséget, beleértve a fellebbezést is. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy függetlenül az ügy kimenetelétől továbbra is gyártani és szállítani fogják a COVID-19 vakcinát. A BioNTech hasonlóan reagált, állítva, hogy ez a döntés nem befolyásolja álláspontjukat, miszerint a szabadalom érvénytelen.

A döntést szóban közölték csütörtökön, és az írásbeli döntés közzététele még várat magára. Ezenfelül kiderült, hogy mindhárom cég részt vesz párhuzamos eljárásokban több országban és az Egyesült Államokban is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy massachusettsi bíróság múlt hónapban felfüggesztette az amerikai szabadalmi pert addig, amíg meg nem állapítják két Moderna szabadalom érvényességét. A hírek hatására mindkét cég részvényei esést mutattak; a BioNTech részvényei 1,2%-kal, míg a Pfizer részvényei 1%-kal csökkentek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm