30 °C Budapest
Researching vaccine to novel coronavirus 2019-nCoV. Close-up shot of a scientist preparing glass slide.

Komoly, ami kiderült a Pfizer és a Moderna vakcinákról: ezzel nem számoltak korábban a gyártók?

2024. június 6. 17:44

Kormányzati tanácsadók szerint eljött az idő, hogy frissítsék a COVID-19 vakcina receptjét, hogy hatásos legyen a legújabb variáns, a JN.1 változat ellen is. Bár jelenleg  a megbetegedések száma alacsony, további hullámok várhatóak.

Kormányzati szakértők szerint eljött az idő a COVID-19 vakcina összetételének frissítésére, amit az amerikai lakosság az őszi időszakban fog megkapni. A cél az új koronavírus variáns, a JN.1 megcélzása. Bár jelenleg  a megbetegedések száma alacsony, további hullámok várhatók, ezért fontos, hogy a gyártók - mint a Moderna, Pfizer valamint Novavax - elegendő időt kapjanak az őszi oltóanyagok előállítására. A vállalatok már tesztelik azokat a készítményeket, amelyek a JN.1-es variánshoz lettek igazítva.

Az FDA (Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal) tanácsadói június 6-án, szerdán arra szavaztak, hogy a következő vakcinának a JN.1-es változat ellen kell felvennie a harcot. Dr. Peter Marks, az FDA vakcinákért felelős vezetője azt javasolta, hogy pontosabban határozzák meg a célozandó variánst, és felvetette a KP.2-es altípust mint potenciális célpontot. Azonban mivel nem lehet biztosan tudni, melyik variáns lesz domináns ősszel, végül úgy döntöttek, hogy inkább a JN.1-t részesítik előnyben - számol be az AP News. 

Dr. Melinda Wharton, a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok képviselője szerint egy olyan vakcina lehet előnyös , amely átfogóbb védelmet nyújt más változatokkal szemben is. Az egészségügyi tisztviselők azt ígérik az amerikai lakosságnak, hogy évente frissített COVID-19 vakcinát fognak kapni hasonlóan az influenza elleni oltásokhoz.

A tavaly őszi COVID-19 vakcina kevésbé volt népszerű; csupán egy kisebb popiláció kapta meg azt felnőttek és gyermekek körében. Ennek ellenére friss elemzések szerint a COVID-19 továbbra is komoly veszélyt jelenthet.

A Moderna, Pfizer és Novavax már dolgozik a JN.1-specifikus oltásokon és állításuk szerint készen állnak ősszel ezekkel a vakcinákkal ellátni az embereket. A CDC ajánlásai alapján fogják meghatározni azt is, hogy ki és mikor jogosult majd ezekre a frissített oltásokra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 21. 16:08
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm