Using a syringe to attack the new covid-19 variant. A young doctor in a white protective glove holds a medical syringe and a vial.

Retteghet, aki ezt az oltást kapta koronavírus ellen: halálos mellékhatásra derült fény

2024. május 9. 16:48

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös munkája során kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina forgalmazási engedélyét Európában és más országokban is önkéntesen visszavonja a gyártó. Habár a vakcinának korábban több mint 6 millió élet megmentését tulajdonították, most ritka, halálos mellékhatás miatt indítottak vizsgálatot - írta a Daily Mail.

Korábban a tudomány egyik nagy sikerének tartották az AstraZeneca által, az Oxfordi Egyetem közreműködésével kifejlesztett Covid-19 vakcinát, azonban most világszerte visszavonásra kerül az oltóanyag. Az Európai Unióban már nem használható, miután a cég önként visszavonta a forgalomba hozatali engedélyt. Hasonló lépéseket terveznek más országokban is, beleértve az Egyesült Királyságot, ahol körülbelül 50 millió adagot adtak be belőle a lakosságnak.

Trombocitopénia szindrómát okozhat az AstraZeneca

A Vaxzevria néven is ismert vakcina egy ritka és halálos mellékhatás miatt került intenzív kivizsgálás alá. A gyógyszergyártó vállalat dokumentumai szerint "nagyon ritka esetekben" a védőoltás trombocitopénia szindrómát (TTS) okozhat. Az AstraZeneca tagadja, hogy a vakcina visszavonása és a jogi eljárások között összefüggés lenne, ehelyett kereskedelmi okokkal magyarázták döntésüket. A vállalat szerint az oltóanyagot már nem gyártják és nem is szállítják, helyette frissített változatokkal foglalkoznak.

Súlyos mellékhatások is jelentkezhetnek

A vakcina fejlesztése 2020 januárjában kezdődött az Oxfordi Egyetemen, az első klinikai teszteket pedig 2020 áprilisában végezték az Egyesült Királyságban. Az oltást először 2020 decemberében engedélyezték sürgősségi használatra, 2021 januárjától viszont már a lakosságnak is felajánlották. Az eredeti vizsgálati adatok szerint az oltás két adagja körülbelül 70%-os védelmet nyújtott a koronavírusos megbetegedés ellen. A mellékhatások között szerepeltek enyhébb tünetek, mint a fejfájás vagy a fáradtság, ritkább esetekben azonban súlyosabb problémák is előfordultak, mint például az arc zsibbadása vagy vérrögök képződése.

Az Egyesült Királyság gyógyszerfelügyeleti hatóságának (MHRA) adatai szerint legalább 81 haláleset köthető a TTS-hez az országban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Vaccine Damage Payment Scheme révén az érintettek vagy családtagjaik adómentes támogatást igényelhetnek, amennyiben súlyos rokkantság vagy halál következik be az oltás miatt. Jogi eljárások is indultak az AstraZeneca ellen a "hibás" oltóanyag miatt bekövetkezett megbetegedések és halálesetek kapcsán. Sikerrel végződő jogi eljárások esetén jelentős kártérítést ítélhetnek meg az érintetteknek, ezt azonban - a vállalatnak nyújtott jogi mentesség értelmében - az Egyesült Királyság adófizetőinek kellene finanszírozniuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem