34 °C Budapest
Toilet paper roll on orange color background.Studio shotn

Már sokan kórházba kerültek: rejtélyes, hasmenéssel járó kór terjed Magyarországon

2024. május 29. 17:12

A 20. héten három tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt jelentettek - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Járványügyi És Infekciókontroll Főosztálya. A 2024. május 13-a és 19-e közötti időszakban hányás, hasmenés és láz tünetekkel járó tömeges megbetegedést jelentettek egy idősotthonból és két általános iskolából - többen kórházba is kerültek. Továbbá a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek három morbilli (kanyaró), hat pertussis (szamárköhögés) és egy tetanus megbetegedés gyanújáról érkezett jelentés. A héten három importált vírusos vérzéses láz megbetegedést jelentettek, mindhárman magyar állampolgárok és a fővárosban élnek.

Egy Pest vármegyei idősek otthonában 2024. május 10-16. között hányás, hasmenés és láz tünetekkel 76 fő exponáltból (58 gondozott, 18 fő dolgozó) 59 fő (53 fő gondozott és 6 fő dolgozó) betegedett meg, kórházi ápolás egy esetben vált szükségessé. Járványügyi vizsgálat alapján az étel eredet nem volt valószínűsíthető, a fertőzés feltételezhetően kontakt úton terjedt A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok kórokozóként calicivírust igazoltak - közölte az NNGYK.

Egy Békés vármegyei általános iskolában 2024. május 14-i kezdettel enterális járvány alakult ki, 298 fő exponáltból (260 tanuló, 38 fő dolgozó), 108 fő (105 tanuló, 4 fő dolgozó) betegedett meg hányással, hasmenéssel és lázzal járó tünetekkel.

Öt esetben került sor kórházi ápolásra.

Diagnosztikus céllal vett székletvizsgálat a kórházban bent fekvő 3 betegtől történt, egy mintában igazolták a calicivírus jelenlétét. A területileg illetékes járási hivatal Népegészségügyi Osztálya által végzett járványügyi vizsgálat az ételeredetet nem zárta ki, az Élelmiszerláncbiztonsági és Állategészségügyi Osztály laboratóriumi vizsgálatai folyamatban vannak. A Járási Népegészségügyi Osztály előírta a beteg konyhai dolgozók soron kívüli foglalkozás- egészségügyi alkalmassági vizsgálatát, az egészséges konyhai dolgozók járványügyi érdekből történő szűrővizsgálatát, valamint a járványügyi vizsgálat során azonnali intézkedésként elrendelésre került az étkező és az iskola valamennyi helyiségére kiterjedő fokozott fertőtlenítés.

Egy Pest vármegyei általános iskolából 2024.05.06-10 között 62 fő (57 tanuló, 5 kisérő) erdélyi kiránduláson vett részt. 2024.05.08-tól kezdően 40 fő (35 tanuló, 5 kisérő) enterális tünetekkel betegedett meg. Kórházi ápolásra nem került sor. Az illetékes járási népegészségügyi osztály által végzett járványügyi vizsgálat adatai alapján a megbetegedések étel eredete nem valószínűsíthető, az enyhe tünetekkel járó gyors lefolyású megbetegedéseket feltételezhetően vírusfertőzés okozta, mely kontakt úton terjedt.

A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül három morbilli (kanyaró), hat pertussis (szamárköhögés) és egy tetanus megbetegedés gyanújáról érkezett jelentés.

Három gyermek kanyaró megbetegedésének gyanúját jelentették Bács-Kiskun vármegyéből. Az elvégzett virológiai vizsgálatok mindhárom esetben igazolták az aktuális morbilli fertőzést. Az oltatlan, gyermekközösségbe nem járó két és három éves román állampolgárságú leánygyermekek megbetegedésüket megelőzően Romániából érkeztek szüleikkel Magyarországra. A szülők idénymunkát végeznek Magyarországon. Az esetek importált eredetűnek minősülnek.

Egy Pest vármegyei család 3 gyermekénél merült fel a pertussis gyanúja. A három gyermek közül a 11 éves, oltott magyar állampolgárságú leánygyermeknél a klinikai tünetek hátterében az elvégzett laboratóriumi vizsgálat a B. pertussis - vagyis szamárköhögés - kóroki szerepét igazolta, a másik két gyermeknél nem igazolódott a fertőzés. Egy-egy háromhetes Bács-Kiskun és Tolna vármegyei újszülött leánygyermeknél, és egy négyhetes Pest vármegyei fiú csecsemőnél az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok aktuális pertussis fertőzést igazoltak.

Egy Hajdú-Bihar vármegyei 92 éves nőbeteg tetanus megbetegedésének gyanújáról érkezett jelentés. A beteg otthonában elesett, kezét és vállát megütötte. Sérülésével orvoshoz nem fordult, otthon kezelték. Amikor kezében görcsös fájdalmat tapasztalt, felkereste a háziorvosát, tetanus elleni oltást nem kapott. Kórházi felvételét követően a sebét ellátták, aktív és passzív tetanusz elleni immunizálásban részesítették.

Egy Nógrád vármegyében élő 26 éves férfi encephalitis infectiosa diagnózissal jelentett megbetegedéséért a kullancsencephalitis vírus volt a felelős.

Sokan hoztak már haza egzotikus kórokat

A 20. héten három importált vírusos vérzéses láz megbetegedést jelentettek, mindhárman magyar állampolgárok és a fővárosban élnek. Egy 29 éves nő Vietnámban, egy 69 éves férfi Indonéziában, és egy 35 éves férfi a Maldív- szigeteken járt a lappangási idő alatt, mindhárman külföldön fertőződtek, az esetek import eredetűek. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mindhárom esetben a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az NNGYK múlt heti közlése alapján a 19. héten két importált vírusos vérzéses láz megbetegedést diagnosztizáltak. Egy Vas vármegyei 58 éves férfi és egy 41 éves fővárosi nő Indonéziában jártak a lappangási idő alatt, mindketten külföldön fertőződtek. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mindkét esetben a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

A 17. héten három importált eredetű vírusos vérzéses láz megbetegedést diagnosztizáltak. Egy Pest vármegyei 29 éves férfi a Maldív-szigeteken, egy 52 éves Veszprém vármegyei férfi Indonéziában, és egy, a fővárosban élő brazil állampolgárságú nő pedig Brazíliában, Dengue láz endémiás területen járt a lappangási időben, mindhárman külföldön akvirálták a fertőzést.

A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mindhárom esetben a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

A korábbi hetekben már szintén előfordultak importált esetek. A 16. héten egy importált eredetű vírusos vérzéses láz megbetegedést diagnosztizáltak. Egy 42 éves fővárosi férfi a betegség inkubációs ideje alatt Thaiföldön tartózkodott, és ott fertőződött meg. A főbb tünetek szédülés, fejfájás, láz, izom-ízületi fájdalom voltak. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

A 11. héten négy importált vírusos vérzéses láz megbetegedést diagnosztizáltak. A betegek: egy 56 éves férfi, egy 43 éves nő, egy 20 éves nő, és egy 32 éves férfi. Mind a négy beteg magyar állampolgár és a fővárosban él. Valamennyien egzotikus országokban tartózkodtak a lappangási idő alatt (Thaiföld, Guatemala, Bali), ott akvirálták a fertőzést. A vezető tünetek láz, hidegrázás, fáradékonyság, izomfájdalom, ízületi fájdalom, fejfájás voltak. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mind a négy betegnél a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

A 8. héten öt, importált eredetű vírusos haemorrhagiás láz megbetegedés került a nyilvántartásba. Egy fővárosban élő 28 éves nő és egy 28 éves férfi a betegség lappangási idejében Thaiföldön nyaralt, ott akvirálták a fertőzést. A fő tünetek a láz és hidegrázás voltak. Egy szintén fővárosi 36 éves férfibeteg és egy Pest vármegyében élő 41 éves nőbeteg ugyancsak a Thaiföldön történő tartózkodás során fertőződött. A tünetek láz, fejfájás, hányinger, hányás voltak. Az ötödik beteg egy 24 éves budapesti nő volt, aki a lappangási időben Mauritiuson járt. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mind az öt esetben a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták a 8. héten.

A 7. héten szintén került egy, importált eredetű vírusos haemorrhagiás láz megbetegedés a nyilvántartásba. A Pest vármegyében élő, 63 éves magyar nőbeteg a betegség lappangási idejében Srí Lankán és a Maldív-szigeteken nyaralt, ott akvirálta a fertőzést. A tünetek láz, hányinger, fáradékonyság, izomfájdalom, csontfájdalom, ízületi fájdalom, fejfájás, szem mögötti fájdalom voltak. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok szintén a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

Vigyázzon, aki ilyen egzotikus helyekre utazik, és ne csak olyankor adassuk be az oltásokat, ha kötelezőek! Tájékozódjunk külföldi út előtt, milyen vírusok terjednek a célországunkban!

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem