20 °C Budapest
Váratlan fordulat a Covid kórokozója körül: kiterítette lapjait a WHO, ez mindent megváltoztat

Váratlan fordulat a Covid kórokozója körül: kiterítette lapjait a WHO, ez mindent megváltoztat

2024. április 22. 12:15

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) frissítette a levegőben terjedő kórokozók, úgy mint a Covid-19, az influenza és a kanyaró meghatározását, hogy az magában foglalja a légúti cseppek minden méretű levegőben való terjedését és közvetlen lerakódását is, célja pedig a kommunikációs zavarok csökkentése és az átviteli kockázatok pontosabb megértése - írja a CNN.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) frissítette a levegőben terjedő kórokozók, mint például a Covid-19, az influenza és a kanyaró meghatározását. A változtatás célja a kommunikációs zavarok csökkentése az átviteli módok leírása kapcsán.

A WHO technikai jelentése, amely több száz tudóssal való konzultáció eredménye, két fő alkategóriát határoz meg: a "levegőn keresztül történő átvitel" és a "közvetlen lerakódás". Az előbbi esetben a fertőző részecskék köhögés vagy tüsszentés során kerülnek a levegőbe és lélegezhetik be őket mások. A "közvetlen lerakódás" pedig akkor történik, amikor ezek a részecskék közvetlenül egy másik személy nyálkahártyáira kerülnek. Mindkét esetben alkalmazható a "levegőn keresztül történő átvitel" kifejezés.

Linsey Marr, aeroszolkutató és professzor hangsúlyozta az új terminológia fontosságát az átlagemberek számára érthető kommunikációban. Kiemelte, hogy korábban sok félreértés volt például a Covid-19 terjedésével kapcsolatban, ami rossz védekezési stratégiákhoz vezetett.

A WHO reméli, hogy az új jelentés segít majd egységesíteni a tudományos közösség nyelvezetét és elősegíti az egyértelmű kommunikációt. Jeremy Farrar, a WHO vezető tudósa kiemelte az interdiszciplináris együttműködés fontosságát ebben a kérdésben.

A Covid-19 világjárvány idején tapasztalt zavart okozott az eltérő terminológia használata. Tudósok sürgették a WHO-t annak elismerésére, hogy a vírus levegőben lebegő cseppekből is terjedhet. Ha ez az információ korábban rendelkezésre állt volna, talán más ajánlásokat fogalmaztak volna meg például a maszkviselés vagy a helyiségek szellőztetése kapcsán.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dr. Jessica Justman és Stephen S. Morse is kiemelték az új jelentés jelentőségét abban, hogy tisztázta és egyszerűsítette azt, hogyan írható le legjobban a légúti betegségek terjedése. Mindketten arra mutattak rá, hogy ez segíthet a jobb megelőző intézkedések kidolgozásában.

Összegezve, az Egészségügyi Világszervezet új jelentése fontos lépést jelent afelé, hogy világosabb képet adjon arról, hogyan terjednek bizonyos betegségek levegőn keresztül. Ez nem csak tudományos konszenzust hozhat létre, de javíthatja azt is ahogyan közegészségügyi üzenetek formálódnak és közvetítve vannak világszerte.

Címlapkép: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem