23 °C Budapest
A young mother treats a childs cough at home, gives a spoonful of cough medicine. Health and treatment of children at home

Erről mindenképp tudj, ha a gyereked volt covidos: az orvosok is meglepődtek, minden borulhat

2024. április 16. 11:45

Egy friss tanulmány szerint a gyerekek kevésbé hajlamosak súlyos Covid-fertőzésre, mivel orrsejtjeik hatékonyabban küzdenek meg a vírussal, ellentétben az idősebb felnőttekkel, akiknél a fertőzés első napjaiban az orr százszor több vírust tartalmaz - közölte a BBC.

Egy friss tanulmány szerint a gyermekek körében kevésbé valószínű a súlyosabb Covid-19 megbetegedés kialakulása, mint a felnőtteknél. Ennek az az oka, hogy a gyermekkorban az orrban található sejtek hatékonyabban harcolnak a vírussal szemben. A vizsgálatok kimutatták azt is, hogy az idősebb felnőttek orrsejtjeiben a fertőzés első napjaiban akár százszor több vírus is megtalálható lehet.

Ez a megfigyelés magyarázatot nyújthat arra, hogy miért érinti leginkább az idősebb korosztályt a betegség, míg a gyerekek ritkán szenvednek el súlyos tüneteket. A kutatók hangsúlyozzák, hogy ez alapján a vírusellenes kezeléseket korcsoportonként kellene személyre szabni. A kutatás során három különböző korcsoport - 12 év alattiak, 30-50 évesek és 70 év felettiek - egészséges egyéneinek orrnyálkahártyájából vett sejteket elemeztek laboratóriumi körülmények között. A sejteket koronavírussal fertőzték meg, ezután részletesen megfigyelték az eredményeket.

Három nappal később mikroszkópos vizsgálatokkal megfigyelték, hogy a gyerekek orrhámsejtjei gyorsan reagáltak a vírusra és csökkentették annak terhelését. Ezzel szemben az idősebb korosztályoknál ez a védekező képesség már nem volt olyan hatékony.

Dr. Claire Smith, a University College London docense és a tanulmány vezetője szerint az életkor jelentős befolyást gyakorol az orrsejtek állapotára, ami az idősek esetében diszfunkcionális javítási folyamatokhoz vezethet. Ez részben annak tudható be, hogy idős korban többféle vírussal és fertőzéssel kerülhetünk kapcsolatba.Az Egyesült Királyságban emiatt ajánlják fel a védőoltást minden 75 év feletti személynek, valamint azoknak, akik idősotthonban élnek vagy gyengült immunrendszerrel rendelkeznek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Nature Microbiology című szaklapban közzétett eredmények rámutatnak arra is, mennyire fontos figyelembe venni az öregedést amikor új kezeléseket és terápiákat fejlesztenek ki. A kutatócsoport jelenleg azt tervezi vizsgálni, hogyan reagálnak ezek a sejtek más vírusfertőzésekre is, mint például az influenza vagy légúti szinciális vírus (RSV).

A mintavételre 2020 februárjában került sor, így még nem világos, hogy ezek az eredmények hogyan viszonyulnak az Omicron változathoz képest. További kutatásokra van még szükség annak megértéséhez, hogy ez hogyan befolyásolja a Covid-19 terjedését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem