Vape on a black background in smoke, an electronic cigarette for smoking nicotine, a lot of steam from a cigarette

Veszélyes hazugság terjed az e-cigikről: lehullott a lepel a gyártók titkáról, erről mindenkinek tudnia kell

2024. április 4. 19:01

Egy friss amerikai tanulmány szerint az e-cigaretta használata növelheti a szívvelégtelenség kockázatát, miközben az Egyesült Királyságban több mint ezer, a termékkel összefüggő mellékhatást jelentettek, ami komoly aggodalmakat vet fel a vape eszközök biztonságosságával kapcsolatban.

A párologtató eszközök használata kapcsán egyre több egészségügyi aggály merül fel. Ezek az eszközök, amelyeket gyakran a dohányzás biztonságosabb alternatívájaként reklámoznak, valójában számos kockázattal járnak. Egy friss amerikai kutatás szerint az e-cigaretták használata növelheti a szívelégtelenség kockázatát. A tanulmány 175 ezer felnőtt megfigyelése alapján arra a következtetésre jutott, hogy az ilyen eszközöket használók körében majdnem ötödével nagyobb eséllyel alakul ki ez a betegség, mint azoknál, akik nem használják őket.

Az Egyesült Királyság gyógyszereket és egészségügyi termékeket szabályozó hatósága, a Medicines and healthcare products Regulatory Agency (MHRA)  által gyűjtött adatok szerint már több mint 1000 olyan mellékhatást jelentettek, amelyek közvetlenül a párologtatás használatával hozhatók összefüggésbe. Ezek között szerepelnek légzőszervi problémák, stroke, sőt még halálesetek is - írja a Daily Mail. 

Dr. Salim Khan, a Birminghami Városi Egyetem közegészségügyi tanszékének vezetője szerint sürgős intézkedésekre van szükség az eszközök ártalmas hatásait illetően. Javasolja például, hogy az Egyesült Királyságban dohányzásról leszoktató programhoz hasonló stratégiát kellene kidolgozni a párologtatókról való leszoktatásra is.

A gyermekek és tinédzserek körében növekvő használata különös aggodalomra ad okot. Dr. Khan sürgeti további intézkedéseket az illegálisan eladott vape-készülékekkel és veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó termékekkel szemben, valamint oktatási programok bevezetését az iskolákban.

Az MHRA által nyilvántartott mellékhatások között szerepelnek légzőszervi megbetegedések, emésztőrendszeri problémák és mentális egészségügyi zavarok is. Az adatbázis anonimizált jellege miatt azonban nem lehet egyértelműen megmondani, hogy ezek az események közvetlenül a termék használatából erednek-e.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hazel Cheeseman, az Action on Smoking and Health vezérigazgató-helyettese elismeri, hogy bár a vape segíthet néhány embernek leszokni a dohányzásról, fontos figyelemmel kísérni és kezelni annak potenciális kockázatait és függőséget okozó hatásait.

A brit kormány már tett lépéseket annak érdekében, hogy korlátozza az e-cigaretták elérhetőségét és vonzerejét a fiatalabb korosztály számára. Ilyen intézkedések között szerepel például az eldobható vape-készülékek betiltása és adóemelés terveinek bejelentése.

Mindezek fényében világos, hogy bár sokan tekintik a vape-et a dihányzás biztonságosabb alternatívájának, fontos tudatosítani annak lehetséges egészségügyi következményeit és folyamatosan értékelni kell annak rövid- és hosszú távú hatásait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem