autism ADHD kids children father bed

Egyre több magyar gyereket diagnosztizálnak ilyen betegséggel: ez csak a jéghegy csúcsa?

2024. április 2. 09:07

Néhány év alatt a háromszorosára nőtt az autizmus spektrumzavarral nyilvántartott gyerekek száma, jóllehet a szakemberek szerint ez még mindig csak az érintettek fele – írja az eduline.hu. A nyilvántartásba be nem kerülők egész életükben nehézségekkel küzdhetnek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2013-ban 3 319 gyerek élt autizmus spektrumzavarral, míg 2023-ban már 9 737. A KSH egyébként 2001 óta tartja nyilván ezt a számot, akkor azonban még csak 30 autista tanulót tartottak számon az országban, akik száma már 2002-re 630-ra ugrott.

A számok meredek emelkedésének oka az lehet, hogy a 90-es években még egyáltalán nem diagnosztizálták az autistákat, illetve az értelmi fogyatékosok közé sorolták őket. Ez egyébként nem véletlen, ugyanis az Autisták Országos Szövetségének leírása szerint ez az állapot rendkívül sokszínű, ráadásul a tünetek egyénenként eltérnek, de akár életszakaszonként is változhatnak.

Egy, az Eduline-nak nyilatkozó autizmus szakirányos gyógypedagógus szerint

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy jelentős mértékben nőne az autizmussal élő személyek száma. A "növekedés" a hatékonyabb diagnosztikával és a növekvő "autizmus tudással" hozható összefüggésbe, az egyes szülők, szakemberek (pl óvodapedagógusok) hamarabb észlelik a tüneteket és küldik el a gyerekeket a megfelelő kivizsgálásra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nincs elég szakember

Ezen a területen is problémát jelent, hogy nincs elég autizmus szakirányos gyógypedagógus. Bár a 2024-es felsőoktatási évben 2944-en jelentkeztek erre a szakra, ugyanakkor Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke elmondta, hogy a korábbi tapasztalatok alapján várhatóan csak a felvételizők egyötöde áll majd pályára, miután befejezték a nyolc féléves képzést.

Ráadásul az Autisták Országos Szövetsége szerint például Magyarországon még mindig csak az érintett gyerekek mindössze felét diagnosztizálják, ami "a megfelelő időben kezdődő, megfelelő minőségű, többrétű támogatásokhoz való hozzáférés lehetőségétől fosztja meg azokat az érintetteket és a családjukat, akiknél rejtve maradnak az észlelt problémák okai."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem