11 °C Budapest
Medical MRI  Scan on digital screen health cancer lung doctor

Egyre több az 50 év alatti rákbeteg: mire számíthatunk a következő évtizedben?

2024. március 27. 19:02

Két ismert közéleti személyiség, a 43 éves Olivia Munn és a 42 éves Kate Middleton is beszámolt rákbetegségéről a nyilvánosságban. Ezzel pedig felhívják a figyelmet arra az aggasztó tendenciára, hogy világszerte egyre több 50 év alatti felnőttnél diagnosztizálnak rákot, ami kutatások szerint tovább fog növekedni - számolt be a Time.

Ebben a hónapban két ismert közéleti személyiség, a 43 éves Olivia Munn és a 42 éves Kate Middleton is nyilvánosságra hozta, hogy rákos megbetegedéssel küzdenek. Munn mellrákot diagnosztizáltak nála, míg Middletonnál a rák pontos típusa nem került megjelölésre. Ezek az esetek felhívják a figyelmet arra az aggasztó tendenciára, hogy az Egyesült Államokban és világszerte egyre több az 50 év alatti felnőtteknél diagnosztizált rákos megbetegedés.

Egy friss tanulmány szerint 2030-ra várhatóan mintegy 30%-kal növekszik az ilyen korai stádiumban felismert rákos esetek száma globálisan, és ennek következtében a halálozási arány is mintegy 20%-kal emelkedhet. Ahmedin Jemal, az Amerikai Rákellenes Társaság tudományos alelnöke kiemelte, hogy az elmúlt évtizedben különösen aggasztó volt a fiatal felnőttek körében tapasztalt előfordulási arányok növekedése.

Az Egyesült Államokban a rákos megbetegedések csupán körülbelül 12%-át diagnosztizálják 50 év alattiaknál.

A nőknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak rákot, részben a mellrák gyakorisága miatt. Azonban ezek az esélyek romlanak, ugyanis egy 2023-as tanulmány szerint 2019-ben minden 100 000 amerikai felnőttre átlagosan 103 rákos megbetegedést regisztráltak ebben a korcsoportban, ami enyhe növekedést jelent a 2010-es adatokhoz képest.

Különös aggodalomra ad okot bizonyos ráktípusok gyakoriságának növekedése fiatal felnőttek körében. Például a vastagbélrák előfordulása majdnem megduplázódott az elmúlt évtizedekben ebben a demográfiai csoportban. A mellrák és még a tüdőrák előfordulása is emelkedik fiatalabb nőknél, beleértve azokat is, akik soha nem dohányoztak.

A kutatók szerint több tényező állhat ezeknek a tendenciáknak a hátterében:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • genetika,
  • életmódbeli döntések
  • és környezeti hatások egyaránt.

Kiemelték például

  • a feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztását,
  • kevés tesztmozgást
  • és túlzott alkoholfogyasztást mint kockázati tényezőket, 
  • valamint az elhízás is fontos szerepet játszik; egy tanulmány szerint ez ma már az amerikai fiatal felnőttek mintegy 40%-át érinti.

A bélmikrobiom szerepét is vizsgálják ezen betegségek kapcsán, valamint azt, hogyan befolyásolhatja azt az étrend vagy akár az antibiotikumok túlzott használata. A kutatók szerint további tényező lehet még például az első gyermek világra hozásának elhalasztása is.

Az egészségügyi szakemberek hangsúlyozzák, hogy fontos odafigyelni testünk jelzéseire és időben orvoshoz fordulni bármilyen szokatlan tünet esetén. A korai felismerés kulcsfontosságú lehet annak érdekében, hogy megfelelő kezelést lehessen alkalmazni. Az egészségmegőrzés érdekében ajánlott egy kiegyensúlyozott étrend betartása, rendszeres tesztmozgás és kerülni kell a dohányzást valamint mértékletesen kell alkoholt fogyasztani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem