18 °C Budapest
Ultrasound exam

Kiderült, milyen rákja lehet Katalin hercegnének: ezért kellett megműteni Vilmos herceg feleségét

2024. március 24. 10:32

Nem tudni, pontosan milyen daganatot diagnosztizáltak Katalin hercegnénél, viszont a körülményekből le lehet szűkíteni a kört. A megszólaló orvos 5 lehetséges típust emlegetett.

Pénteken Katalin hercegné, Vilmos walesi herceg felesége bejelentette, hogy rákkal diagnosztizálták, kemoterápiás kezelést kap. Azt a királyi család azóta sem közölte, hogy milyen daganatról van szó.

A hercegné betegsége kapcsán a közösségi oldalakról ismert dr. Kulja András, sebész rezidens legújabb videójában arról beszélt, annyit tudni, hogy egy előre tervezett nagy hasi műtéten esett át, amelyet követően 13 napig tartózkodott a kórházban.

Ez azt jelenti, hogy az elváltozást már korábban felfedezték, és az alapján tűzték ki az időpontot, nem sürgős beavatkozásról volt szó, és a 13 napos bent tartózkodás azért általában nagyobb kiterjesztett műtétekre jellemző. Ezek alapján leginkább máj, hasnyálmirigy, gyomor vagy bélmegnyitása, esetleg részleges eltávolítással járó műtétek jönnek szóba, esetleg kiterjesztett húgyúti vagy nőgyógyászati műtétek

- magyarázta az orvos, aki szerint Katalin azonban azt is elmondta, hogy az elváltozást kezdetben jóindulatúnak vélték, és csak a műtét utáni szövettanból derült ki, hogy rosszindulatú daganatról van szó, és kemoterápiára is kell járnia.

Mint a szakember kifejtette, ez arra enged következtetni, hogy a képalkotók alapján nem merült fel, hogy rosszindulatú elváltozásról lenne szó, és emiatt vagy nem történt szövettani mintavétel, vagy pedig az elváltozás helyzetéből adódóan nem volt lehetőség biztonságos mintavételre. Ez pedig azt jelenti, hogy kevéssé valószínű, hogy máj, hasnyálmirigy, vastagbél, vese vagy petefészek daganatról lenne szó, hiszen ezekből a szervekből általában vagy bőrön keresztül, ultrahanggal vezérelt tű segítségével, vagy pedig endoszkópos úton mintát lehet venni.

Viszont a vékonybeleket vagy azok környékét érintő daganatoknál gyakran fordulnak elő olyan típusok, amelyek jóindulatúnak tűnhetnek, illetve olyan területről van szó, ahonnan nem igazán lehet, vagy csak ritkán lehet biztonsággal mintát venni

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- fogalmazott. Ezeknek a kritériumoknak viszont már csak nagyon kevés daganattípus felel meg az orvos szerint.

  • Az egyik a gasztrointesztinális tumor, amely leginkább az emésztőrendszer felső szakaszának falából indul ki, érintheti a gyomrot vagy a vékonybeleket, viszonylag sokáig tünetmentes lehet, és nagyméretűre megnőhet, el lehet távolítani, de akár az eltávolítást követő huszadik évben is adhat áttétet.
  • A második a Leiunia szarkóma, amely a bélfalban található sima izmokból indulhat ki, illetve a méhből is kiindulhat, és összekeverhetik a miómával.
  • A harmadik a neuroendokrin tumor, amelynek jellegzetessége, hogy különböző hormonokat termel, így testi tüneteket is okoz, emiatt a tünetekből már lehet következtetni a típusára.
  • A negyedik a desmai tumor, amely a kötőszövetekből indulhat ki, viszonylag ritka.
  • Az ötödik pedig a limfóma, amely a hasüregben található, nyirokszervekből, nyirokcsomókból indulhat ki és elhelyezkedhet olyan helyen, ahol esetleg nem lehet mintát venni belőle.

Viszont fontos, hogy ezek mind csak feltételezések, pontos diagnózis csak a beteg kikérdezésével, a beteg vizsgálatával, képalkotó és a szövettani vizsgálatok eredményének ismeretében lehet felállítani

- szögezte le Dr. Kujla András.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem