18 °C Budapest
cigarette smoking ashtray

Közel fél millió magyart nyomorít ez a rettegett betegség: erről kevesen tudnak, pedig életeket menthet

2024. március 18. 17:33

Megdöbbentően gyors út vezet az első szál cigarettától a COPD betegségig, amelytől a legszerényebb adatok szerint is több mint 500 000 honfitársunk szenved. A hiteles kommunikáció szerepét, a gyógyíthatatlan krónikus obstruktív tüdőbetegség és a dohányzás összefüggéseit, valamint a megelőzés lehetőségeit vitatták meg a szakemberek. A beszélgetésbe kapcsolódott egy COPD betegségben szenvedő páciens, aki megosztotta személyes tapasztalatait a betegségével kapcsolatban. Kiemelte, hogy milyen fontos a megfelelő és hiteles tájékoztatás, hiszen a mai napig nagyon kevesen tudnak a COPD-ről ahhoz képest, hogy milyen sokan szenvednek ettől a gyógyíthatatlan tüdőbetegségtől.

Dr. Szigeti Szabolcs a WHO Magyarországi Irodájának egészségpolitikai szakértője bemutatta azt a rövid videót, ahol a WHO fiatalokat szólított meg a dohányzási szokásaikról érdeklődve. A kisfilmben hallható volt, hogy ez a korosztály nem tekinti veszélyforrásnak a dohányzás hagyományos, illetve alternatív formáit sem, és ez az oka annak, hogy a fiatalok (13-15 évesek) 12,5 százaléka használja ezeket a termékeket, miközben súlyos következményekről - például a COPD betegségről - semmilyen szinten nem tájékozott.

Kiemelte, hogy a dohányzás népegészségügyi szempontból járványnak tekinthető, amelynek a leküzdéséhez összetett kommunikációs eszköztár szükséges. A film a COPD ellátás betegközpontú fejlesztését szolgáló projekt keretében készült az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel együttműködésben az EU DG REFORM támogatásával.

Dr. Bogos Krisztina az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) főigazgatója beszámolt a COPD- hez kapcsolódó hazai adatokról, köztük arról a fontos tényről is, hogy

a COPD betegek 85 százalékánál a tartós dohányzás vezetett a betegség kialakulásához.

Az előrejelzések szerint a betegségben szenvedők számának emelkedése várható, ezért különös jelentőséggel bír a társadalmi szintű figyelemfelhívás és a betegséggel kapcsolatos prevenciós jellegű tájékoztatás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dr. Cselkó Zsuzsa, az OKPI Szervezési és Módszertani Osztály vezetője kiemelte, hogy a COPD-sek dohányzásról való leszokásának segítésekor fontos azt figyelembe venni, hogy jellemzően régóta dohányzó, magas nikotinfüggőségben szenvedő krónikus betegekről van szó, akiknél nagy hangsúlyt kell fektetni a személyre szóló, intenzív leszokás támogatásra és hosszú távú követésre.

Demjén Tibor, a Belügyminisztérium Egészségügyi Államtitkárság Dohányzás Fókuszpont vezetője, hangsúlyozta, hogy a kommunikációnak a megelőzésre kell irányulnia, tekintettel arra, hogy a dohánytermékek számos betegség kialakulásáért felelősek.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy a hiteles, őszinte és közvetlen kommunikáció kulcskérdés ebben a súlyos egészségügyi kérdésben. Ennek érdekében hozta létre a WHO a hazai szakemberekkel együttműködésben a copd.info.hu weboldalt és egy zárt social média csoportot, ahol a betegek meg tudják osztani egymással a kérdéseiket, tapasztalataikat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem