12 °C Budapest
University in Debrecen. Hungary

Jönnek a gyógyszerész nélküli gyógyszertárak: ez borzolja most a kedélyeket szakmai körökben

MTI
2024. március 6. 08:02

A "gyógyszerész nélküli gyógyszertár" ellen foglaltak állást közös nyilatkozatukban a gyógyszerészeket képző intézmények dékánjai - közölte a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara kedden.  A közleményben - amelyben idéztek a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara dékánjai által aláírt közös nyilatkozatból - azt írták: egyöntetűen kiállnak a gyógyszerész gyógyszertári személyes jelenlétének szükségessége mellett, hangsúlyozva a gyógyszerész nélküli gyógyszertárak jelentette gyógyszer- és betegbiztonsági kockázatokat.

Emlékeztettek: állásfoglalásuk azt követően született, hogy a február elején a Magyar Közlönyben megjelent belügyminisztériumi rendelet szerint 2024 májusától néhány kivételtől eltekintve nem kell személyesen jelen lennie gyógyszerésznek a fiókgyógyszertárak nyitvatartási idejében, elég, ha negyedórán belül valamilyen telekommunikációs csatornán elérhető, és ily módon bevonhatóvá válik a gyógyszertári feladatokba. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség (FIP) által közösen kidolgozott helyes gyógyszertári gyakorlat alapelveire hivatkozva a közös állásfoglalásban kiemelték a gyógyszerészek fontos szerepét a biztonságos és hatékony gyógyszerellátás elősegítésében.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a magyar szakmai és jogszabályi háttér is egyértelműen támogatja ezt az álláspontot, amely előírja a gyógyszerész személyes közreműködését a gyógyszerkiadásban. A közlemény szerint az egészségügy és gyógyszerügy két legmeghatározóbb szervezete által jegyzett nemzetközi irányelv hat alapelve közül az első, hogy a gyógyszerész előzetes időpont-egyeztetés nélkül azonnal elérhető legyen a betegeknek.

A gyógyszertudományi karok vezetőinek meggyőződése, hogy "semmilyen gyógyszertár nem működhet gyógyszerész jelenléte nélkül, mert a gyógyszerészek személyes közreműködése alapvető gyógyszer-, illetve betegbiztonsági érdek" és a "gyógyszerész személyes jelenléte nélkül történő gyógyszerkiadásnak beláthatatlan az egészségügyi kockázata" - olvasható a nyilatkozatban, amelyben hangsúlyozták, hogy így csak "a beteg- és gyógyszerellátás biztonsági garanciáinak csorbulása árán működtethető gyógyszertár".

Az állásfoglalás szerint szükséges a gyógyszerészek kompetenciáinak fejlesztése és a képzési kapacitások bővítése, egyúttal a dékánok egy - a gyógyszerészek gyógyszertári jelenlétét garantáló - új szakmai koncepció kidolgozását sürgették. A gyógyszerésztudományi karok dékánjai készen állnak támogatni a szükséges változtatásokat a gyógyszer- és betegbiztonság érdekében - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem