18 °C Budapest
health worker injects vaccine into patients arm for Covid-19 Vaccine Booster. A vaccination concept photo.

Nagyon fontos hír jött a covid-oltásokról: milliónyi magyart érinthet, erről jobb, ha tudsz

2024. február 27. 06:45

Új kutatások szerint a COVID-19 vakcina adagjainak különböző karokba történő beadása erősítheti az immunitást és növelheti a vakcina hatékonyságát, ami jelentős változásokat hozhat az oltási stratégiákban és ajánlásokban - jelentette a Medriva.

A COVID-19 vakcinák beadási stratégiáiban új szempont került előtérbe, amely a vakcina beadásának helyét érinti. Új kutatások alapján az immunitás fokozódhat, ha a kezdeti és az emlékeztető oltásokat különböző karokba adják be. Ez a megközelítés javíthatja a vakcina hatékonyságát, ami új irányelvek kidolgozásához vezethet.

Egy, a The Journal of Clinical Investigation című folyóiratban közzétett tanulmány 950 felnőtt részvételével vizsgálta a Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcinát. A résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport mindkét adagot ugyanabban a karban kapta, míg a másik csoport ellentétes karokba. Az eredmények szerint az ellentétes karokban oltottak jobb immunválaszt mutattak, magasabb SARS-CoV-2 specifikus antitestszinttel. Ez arra utal, hogy a karok váltása erősítheti az immunitást és hosszabb távú védelmet biztosíthat.

A tanulmány továbbá kimutatta, hogy az ellentétes karokba történő oltás négyszeres növekedést eredményezett az antitestválaszban és semlegesítő képességben, különösen az Omicron-változattal szemben. Ezt egy 1568 felnőttből álló valós populáción is megfigyelték, amely kiemeli a kontralaterális boosterek jelentőségét. Ezek az eredmények extra védelmet nyújthatnak a több dózisú vakcinák esetében, különösen azon egyének számára, akik rosszul reagálnak a vakcinákra. Bár jelenleg sok ember számára ez nem jelent jelentős előnyt, a további kutatások minden több adagos vakcinát érinthetnek.

Az Oregoni Egészségügyi és Tudományos Egyetem (OHSU) aktív szerepet vállalt a COVID-19 válaszlépések koordinálásában. Az OHSU definíciója szerint "teljesen beoltottnak" tekintenek mindenkit, aki megkapta mindkét adagot vagy egy adagos vakcina esetén azt az egy adagot és eltelt legalább 14 nap. Az intézmény már 6 hónapos kor feletti gyermekeknek is szervez oltási klinikákat és 12 éves vagy annál idősebbek számára is kínál oltásokat, miközben bizonyos területeken és CDC útmutatás alapján maszkviselést javasolnak 2 évesnél idősebbek számára.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm