18 °C Budapest
Father wiping daughters nose with handkerchief. Sick little girl with cold and flu standing outdoors. Preschooler sneezing, coughing, having runny red nose. Autumn street background

Máris tetőzhet a járvány Magyarországon: ebben 4 megyében még mindig rengeteg a beteg

2024. február 22. 09:08

60 100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 289 100 fő akut légúti fertőzés tüneteivel a 7. héten - írja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a légúti figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján. Friss adatok szerint 2024. február 12. és 18. között akut légúti fertőzéses betegeknek még mindig közel fele 15 év alatti gyermek. A fertőzöttek 49,3%-a 0-14 éves gyermek, 23,8%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 18,1%-uk a 35-59 évesek, 8,8%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Ahogy már hetek óra, az influenzás megbetegedések esetében is a gyermekek korosztálya a leginkább érintett, viszont a fiatal felnőttek között is sok a megbetegedés: a betegek 40,7%-a 0-14 éves gyermek, 29,1%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 21,9%-uk a 35-59 évesek, 8,3%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. A 100 000 azonos korcsoportba tartozó lakosra jutó megbetegedések száma a 3‑5 évesek (2 019) és a 6-14 évesek (1 572) között volt a legmagasabb - írja az NNGYK.

Ahogy az influenza és az akut fertőzés járványgörbéin látható: megtört a betegszámok meredek emelkedése az év 7. hetében. Korábbi évek tapasztalatai alapján a járványok tetőzése február végén / március elején szokott bekövetkezni, a görbék alapján azonban úgy tűnik, 2024-ben hamarabb bekövetkezhet a tetőzés:

Fontos, hogy a járvány tetőzése nem azt jelenti, hogy napokon belül a keringő kórokozók köddé válnak és drasztikusan kevesebb megbetegedés lesz. A tetőzés annyit jelent, hogy a betegszámok elérik a tetőpontjukat, és hétről hétre fokozatosan kevesebben fordulnak majd orvoshoz, mint a megelőző hetekben. A betegek száma azonban továbbra is magas maradhat még - egy hónapon át még biztosan, de lehetséges, hogy utána is.

Itt van most a legtöbb beteg

Az év 7. hetében tíz közigazgatási területen nőtt, kilenc területen csökkent, és egy területen nem változott (Veszprém vármegye) az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Győr- Moson-Sopron (1 162), Szabolcs-Szatmár-Bereg (972) és Somogy (944) vármegyében volt a legmagasabb, Heves (218), Békés (262) vármegyében és a fővárosban (393) a legalacsonyabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket az ország valamennyi területén diagnosztizáltak.

A 7. héten akut légúti megbetegedés halmozódásáról hét jelentés érkezett öt területről (Baranya - 1, Komárom-Esztergom - 1, Nógrád - 1, Pest - 1, Veszprém - 3). A megbetegedések hat óvodát és egy szociális intézményt érintettek. Öt járványban történt légúti mintavételezés, közülük egy óvodában és az intézményben az influenza A, egy másik óvodában az RS vírus, a harmadik óvodában a HMPV kóroki szerepe igazolódott. A negyedik óvodai járványból származó légúti minták virológia vizsgálata folyamatban van.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Még mindig sokan kerülnek kórházba

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a hetedik héten 268 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 28 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylő 268 SARI beteg 41,8%-a (112 fő) 2 éves vagy annál fiatalabb, 26,9%-a (72 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 65 főnél influenza A, 59 főnél RSV, 20 főnél a SARS-CoV-2 vírus állt a megbetegedések hátterében. Az RSV-pozitív betegek 83,1%-a (49 fő) 2 éves vagy annál fiatalabb, a COVID-19 fertőzöttek 70,0%-a (14 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt. Influenza okozta SARI megbetegedést valamennyi korosztályban diagnosztizáltak.

A sentinel kórházak által beküldött 48 minta közül tizenöt betegnél influenza A(H1pdm09) vírust, tizenhárom betegnél RSV-t, két betegnél a human metapneumovírus azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 49 légúti minta közül tizenkettő influenza A(H1pdm09), egy influenza A(H3), hét RSV, két human metapneumovírus, egy SARS-CoV-2 vírus pozitív volt.

A 7. naptári héten összesen 359 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 262 minta közül 67 betegnél az influenza A(H1pdm09), 28 betegnél az influenza A(H3), nyolc betegnél az influenza B, tizenhat betegnél az RSV, egy betegnél a human metapneumovírus, tíz betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási arány 39,3%, az RSV pozitivitási arány 6,1%, a SARS- CoV-2 pozitivitási arány 3,8% volt.

A 2023. év 40. és 2024. 7. hete között összesen 4 793 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNGYK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol 656 főnél influenza A [501 influenza A(H1pdm09), 154 influenza A(H3), 1 influenza A(NT)], huszonkét főnél influenza B, száznegyvenhét főnél RSV, 1 047 főnél COVID-19 fertőzést igazoltak. Negyven megbetegedés hátterében rhinovírus állt, hat megbetegedést parainfluenza, négyet adenovírus, harmincnégyet human metapneumovírus okozott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm