21 °C Budapest
Halálos vegyszerekkel vannak tele a magyar otthonok: ezt kell tudni a narancssárga címkékről

Halálos vegyszerekkel vannak tele a magyar otthonok: ezt kell tudni a narancssárga címkékről

2024. január 29. 16:03

A vegyi anyagok a mai világban már a mindennapjaink részét képezik és tagadhatatlan, hogy rendkívül sok előnnyel járnak együtt, sok esetben könnyítik meg az életünket. Azonban számos veszélyt hordoznak magukban, mind az egészségünkre, mind a környezetünkre, ezért jobb tisztában lenni, hogy mit hogyan kell használni és mit kell tenni, ha megtörténik a baj és véletlen lenyelünk valamit, vagy ránk kerülne. A takarítás közben használatos tisztítószerek számos olyan anyagot tartalmaznak melyek súlyos egészségkárosító hatással bírnak belélegzés, lenyelés, vagy akár már a bőrünkre kerülés esetén. De olyan ártalmatlannak tűnő dolgaink is, mint az illóolajok, körömlakklemosó vagy egy parfüm is ezen a listán helyezkednek el.

A vegyi anyagok elterjedése mindennapi életünkben előnyökkel jár, de egészségünkre és környezetünkre is kockázatot jelent. Az emberek aggodalma az elmúlt időszakban nőtt a környezetszennyezés és egészségügyi hatások miatt. Egy fókuszcsoportos kutatás során a témában jártas emberek interjúkat és online kérdőíveket alkalmazva felmérték a társadalom hozzáállást a kérdéshez. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az emberek aggódnak az élelmiszer-biztonság és vegyi anyagok okozta kitettség miatt. Támogatják a humán biomonitoring vizsgálatokat és érdeklődnek, sőt kimondottan nyitottak az új információk iránt. Fontos cél a társadalmi tudatosság növelése és a szakpolitikai intézkedések kidolgozása a veszélyes anyagok emberre és környezetre való káros hatásának csökkentése érdekében.

Napjainkig több mint 350 000 vegyi anyagot és vegyi anyag-keveréket regisztráltak gyártás és felhasználás céljából, ami háromszor annyi, mint azt korábban becsülték.

A jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő több százezer vegyi anyag többségére vonatkozóan nem ismertek a hosszú távú, alacsony szintű expozíció egészséghatásai, illetve a vegyi anyagok együttes jelenlétének egészségkockázatai

- hangsúlyozták a kutatási összefoglalóban. Sok esetben nem tudjuk, hogy hogyan terjednek a környezetben, hogy felhalmozódnak, eloszlanak vagy átalakulnak-e, illetve különböző koncentrációkban hogyan hatnak az élő szervezetekre.

A fókuszcsoportos beszélgetés során a résztvevők vegyi anyagokra vonatkozó kockázatészlelését és emberi
egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatos megítélését vizsgálva három alkategóriát azonosítottak:

  • az expozíció általános és speciális forrásai;
  • egészséghatás; és
  • megemlített, konkrét károsító egészséghatással. 

Érdekességként jegyzik meg a kutatásban, hogy a tisztítószerek mellett többen az általános források között említették az élelmiszereket is. A következő ábrán a kutatás főbb vizsgálati tényezőit összegeztük. Az interjús és kérdőíves kutatás során alapvetően arra keresték a választ, hogy milyen általános és speciális forrást azonosítanak a megkérdezettek az egészségkárosító anyagoknak, illetve, hogy melyeket aposztrofálják mérgezőnek, és milyen utakon gondolják az anyagok szervezetbe kerülését. 

A kutatásból kiderül, hogy egészen sok információ birtokában vannak a megkérdezettek, szinte mindegyik anyagot, és általános vagy speciális forrást említették legalább ketten, de van több olyan kategória is, amit a 11 emberből 2-nél is többen mondtak. Ami viszont érdekes, hogy a szerveztbe kerülés útjának lehetőségei közül kizárólag a bőrünkön való bejutást említették. 

Háztartásban található konkrét anyagok 

A lakás minden pontján megtalálhatóak olyan háztartási szerek, amelyek mérgezést okozhatnak, különösen veszélyeztetve ezzel a kisgyermekek épségét és egészségét. A vegyi anyagok gyártóinak kötelessége, hogy a veszélyes anyagok és keverékek címkéjén kiemeljék a biztonságos használat fontosságát, és felhívják a figyelmet az egészségügyi kockázatokra, amelyek nem megfelelő használat esetén jelentkezhetnek. Ezenkívül bizonyos vegyszereket gyerekbiztos zárral kell ellátniuk. Ezek az intézkedések jelentősen csökkentik a mérgezéses balesetek előfordulásának esélyét, azonban a háztartási szerek biztonságos használata és tárolása már a felhasználók felelőssége.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Évente több száz mérgezéses baleset történik gyerekek körében, és ezek 60%-a az 1-4 éves korosztályt érinti. Ebben a korban a kicsik nagyon kíváncsiak és érzékenyek az érintésre és az ízlelésre, ezért a szülőknek biztonságos körülményeket kell teremteniük. A gyermekkori mérgezések legtöbbször a helytelen tárolás és a szülői figyelmetlenség következményei, amelyek megfelelő ismeretek és odafigyelés mellett megelőzhetők lennének. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ részletes dokumentumot bocsájtott ki, melyben olyan információk birtokába kerülhetünk, mint

  • milyen a termékeken található jelzőszimbólumok vannak és mit jelentenek, 
  • a termékek megfelelő használata
  • sőt, még rövid leírást is tartalmaz arról, hogy mi a teendő, ha valahogy a szervezetbe kerülnek ezek az anyagok.

A termékeken található szimbólumok melyekre figyelni kell és azok jelentése: 

A kiadványban részletes listát találhatunk konkrét termékekről, melyek bármelyik háztartásban előfordulhatnak. A következő táblázatban ezek közül összegyűjtöttünk néhányat. A táblázatban feltüntettük, hogy milyen figyelmeztetés van a csomagoláson, hogy miért jelent veszélyt és, hogy mi a teendő abban az esetben, ha esetleg már megtörtént volna a baj. 

A táblában is jól látszik, hogy több vegyszer igen jelentős környezetkárosító hatással bír és ez nem csak a kémiai összetevőkre igaz, ezeknek a termékeknek a csomagolása, a legtöbb esetben nem lebomló anyagból készül, hogy jobban bírja a benne található vegyszer irritáló és maró hatását.  A természetre nézve, így ezek esetén a szelektív gyűjtés még jelentősebb. 

A Pénzcentrum kötelező visszaváltási rendszer kutatása

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közösen végez kutatást, hogy felmérje és megvizsgálja, hogy milyen társadalmi hozzáállás jellemzi ezt az átállást. A kérdőív kérdései úgy lettek összeállítva, hogy a legtöbb aspektusból keletkezzen adat arra vonatkozóan, hogy milyen hatással lehet a lakosság mindennapjaira a visszaváltó rendszer, és hogy képet kapjunk arról, hogy milyen az alapvető társadalmi hozzáállás a kérdésben. A kérdőív teljesen anonim és önkéntes, mentes mindenféle gazdasági vagy politikai szándéktól. A kutatás eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. Előre is köszönjük, hogy válaszaival segíti kutatásunkat!

A cikkben használt kép forrása: nnk.gov.hu 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem