Ambulance and equipments

Fennakadások lehetnek a magyar kórházakban: részlegesen leállhat az ellátás, nem látják el a betegeket

2024. január 9. 08:58

Ideiglenes intézkedésről van szó, beteg ellátatlanul nem marad – mondta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár az NNGYK honlapján megjelent határozatok kapcsán a Népszavának, melyek kórházi osztályok részleges, illetve teljes leállításáról szólnak. A fővárosban az államtitkár szerint nem is nagyon okozhat gondot, ha valakinek egy másik kerületben lévő ellátóig kell utaznia.

Az NNGYK honlapján január hatodikán egyszerre 20 egészségügyi intézmény részleges leállását jelentette be - hívta fel a figyelmet Kunetz Zsombor orvos, a Röntgen blog szerzője. A listából egyebek mellett kiderül, hogy a Szent János Kórház – noha a budai agglomeráció baleseti centruma –, már a sérültek, illetve az ittas sérültek ellátását sem tudja biztosítani.

"Január elején több olyan jogszabály életbe lépett, ami szűkítette a foglalkoztatást" – mondta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a lapnak, aki a munkaerő-közvetítés, kölcsönzés megszüntetését említette. A szakértő szerint a munkaerőhiány mögött ott lehet a kórházak eladósodása is, a költségvetési korlátok miatt nem is lehet annyi embert felvenni, mint amennyinek a kórházak szükségét érzik.

Takács Péter szerint ugyan januártól a kórházak már nem köthetnek szerződést, szavai szerint „a szürke gazdasági zónában működő” munkaerő közvetítő cégekkel, de úgy vélte, hogy az eddig általuk foglalkoztatott szakdolgozók majd bejönnek a rendszerbe. Az államtitkár azt mondta: az év végi, éveleji szabadságolások miatt van most egyes kórházi osztályokon kapacitáscsökkenés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem