Ők jelenleg Magyarország legkegyetlenebb bűnözői: gyerekgyilkos, sorozatgyilkosok a listán

Ők jelenleg Magyarország legkegyetlenebb bűnözői: gyerekgyilkos, sorozatgyilkosok a listán

2023. április 5. 09:28

Napjainkig 450 embert ítéltek életfogytiglanra Magyarországon, közülük 72-t ténylegesre, ez utóbbi a legsúlyosabb büntetés, amit hazánkban ki lehet osztani – írja a Magyar Nemzet.

Összesen 450 fő tölti jelenleg életfogytiglani szabadságvesztés büntetését a hazai börtönökben, melyből 427 férfi, 23 pedig nő. Az ebből tényleges életfogytiglani szabadságvesztést töltők száma 72 fő, melyből 71 férfi és 1 nő – írja a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság adatai alapján a lap. Emlékeztetnek rá, a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés a magyar büntetőjog legsúlyosabb büntetése. Legfőbb jellemzője, hogy – az életfogytiglani szabadságvesztéssel ellentétben – az ítélet kizárja annak lehetőségét, hogy negyven évnél korábban megvizsgálják a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét. 

Beszámolnak arról is, hogy a bírói gyakorlat szerint tényleges életfogytiglani szabadságvesztést általában többszörös gyilkosokra vagy különös kegyetlenségből, aljas indokból, kiskorú sérelmére elkövetett emberölés elkövetőjére szabnak ki. Mint írják, az egyetlen nő, az idén ötvenéves tatabányai Á. Anikó 2015-ben a tatai Öreg-tó partján lévő egyik panzióban 107 késszúrással gyilkolta meg saját kislányát.  A lap megemlékszik arra is, hogy a legutóbbi tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt másik nő, a szintén kegyetlen, aljas indokból elkövetett Szita Bence-gyilkosság egyik elkövetője, Polcz Erika volt, aki 2017-ben a börtönben hunyt el.

A férfi tényleges életfogytiglanisok közül hármat embercsempészet és minősített emberölés miatt ítéltek a legsúlyosabb büntetésre. A parndorfi halálkamion ügyében – amelyben 71-en fulladtak meg - az embercsempész banda vezetőjét, az afgán Lahoo Samsooryamalt, a szervező bolgár Metodi Georgijevet és a halálos csapdává vált hűtőkamion vezetőjét, a bolgár Ivajlo Sztojanovot ítélték tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre. Szintén tényleges életfogytosok a romák sorozatgyilkosai, Kiss Árpád, Kiss István és Pető Zsolt, valamint a szír Hasszán Farhud, aki 2015-ben az ISIS egyik kivégzőosztagát vezetve követett el emberiesség elleni bűncselekményeket Szíriában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm