8 °C Budapest
Green spinach spirulina smoothie in mason jar on blue background

Kiderült a K-vitamin titok: kevesen tudják, milyen veszélyes lehet az ilyen étrend

2023. március 26. 13:03

A K-vitamin szerepéről a szervezet egészséges működésében sokkal ritkábban esik szó, mint például a C-, vagy D-vitaminról. Emiatt sokan nem is tudják, miért fontos a K-vitamin, kinek kell különösen ügyelnie a megfelelő bevitelre és hogy milyen természetes forrásai vannak. Az újszülöttek esetében különösen fontos ez a vitamin, a véralvadásban játszott szerepe miatt. Mutatjuk, mit érdemes mindenképpen tudni a K-vitaminról.

A K-vitamin valójában egy vitamincsoport összefoglaló elnevezése, melyet különféle vegyületek alkotnak. Két fő formája van: a természetben is előforduló K1-vitamin, vagy fillokinonés az egészséges bélrendszerben termelődő K2-vitamin, vagy menakinon legfőképpen a véralvadásban, a csontok és a szív egészségében játszanak nagy szerepet. Részben ételekkel juttathatjuk tehát a szervezetbe, részben pedig ott termelődik. Azonban az egyoldalú táplálkozás - illetve az átalakult, modern táplálkozás és az élelmiszerek előállítására vonatkozó szigorú előírások - miatt kevesebb K-vitamin juthat a szervezetbe, mint a napi szükséglet. A különböző bélbetegségek miatt csökkenhet az előállítás is, és bizonyos gyógyszerek pedig gátolhatják a felszívódást.

A K-vitamin jótékony hatásai

A K1 vitamin főként az egészséges véralvadást segíti elő, míg a K2 vitamin növeli a csontok tömörségét, így segít a csontritkulás megelőzésében. Ezen kívül meggátolja, hogy a kalcium lerakódva az érfalakban meszesedést okozzon. Így segíthet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében.

A MedicalNewsToday cikke szerint a K-vitaminnak szerepe lehet a kognitív egészség megőrzésében idős korban. A Healthline pedig azt írja, a fogak egészségének megőrzésében is szerepet játszhatnak ezek a vegyületek.

A K-vitamin természetes forrásai

A K1-vitamin legfőbb forrásai a zöldleveles zöldségek, káposztafélék - mint például a spenót, a kelbimbó vagy a brokkoli - illetve a szója- vagy repceolaj. A K2-vitaminé az egyes belsőségek (a szív, és a máj), húsok és a tojássárgája, valamint a tej és tejtermékek. Fermentált élelmiszerek is tartalmaznak K2-vitamint, amelyek főként az ázsia konyhára jellemzők.

Mivel a K-vitamin zsírban oldódik, így a felszívódásához szükséges zsírok fogyasztása is.

Fogyasztunk elég K-vitamint?

A KSH adatai szerint amíg 2010-ben a leveles zöldségekből az éves egy főre jutó fogyasztás átlagosan 2,9 kilogram volt, a káposztaféléké 5,7 kilogram, a belsőség 2,9 kilogram, a tej 53,6 liter, a tojás 150 darab. 2020-ban a leveles zöldségek fogyasztási átlaga 2 kilogramra, a káposztaféléké 5,5 kilogramra, a belsőségeké 2,3 kilogramra csökkent. A tejfogasztás 56,7 literre, a tojásfogyasztás pedig 166,8 darabra nőtt.

Az adatbázisból az is kiderül, hogy a fiatalabb korosztályokban a K-vitamin források fogyasztása alacsonyabb, mint az idősebbeknél. A káposztafélés esetében például a 25 évnél fitalabbak  csak 3,8 kilogramot fogyasztanak évente, a 25-54 évesek 4,1 kilogramot, az 55-64 évesek átlagosan 6,7 kilogramot és a 65 év felettiek 9,6 kilogramot. A leveles zöldségek esetében a 25 év alattiak mindössze 0,8 kg, míg a 25-54 éves korosztály 1,9 kg fogyasztást mutatnak fel. Az 55-64 éves korosztály és a 65 felettiek 2,3-2,3 kilogramot fogyasztanak egy évben. A belsőségek, a tej- és tojásfogyasztásban hasonlóképpen az idősebb korosztályok járnak az élen.

Tanulmányok szerint a megváltozott életmód, étrend miatt már korántsem viszünt be annyi K-vitamint az étkezéssel, mint amennyit régen. Ezt a fenti fogyasztási statisztikák is alátámasztják. Érdemes az étrendünknek tudatosan a rendszeres szereplőivé tenni a zöldleveles zöldségeket, a káposztát, illetve a májat, tojássárgáját, stb. Ha ez valamilyen okból nem lehetséges, akkor pedig olyan ételeket érdemes választani, amelyek tartalmaznak hozzáadott K-vitamint (mint pl. egyes margarinok).

Szintén problémát jelent, hogy a K2-vitamin előállításhoz szükséges baktériumok korábban sokkal gyakrabbak be tudtak kerülni ételek útján a szervezetbe, míg a mai szigorú élelmiszergyártásra vonatkozó előírások miatt már a "jó baktériumok" sincsenek jelen. Az élesztős pékáruk, fermentált ételek fogyasztása pedig olykor teljesen hiányzik a mai ember étrendjéből.

A K-vitamin hiány jelei

A véralvadásban betöltött szerepe miatt, ha a K-vitamin bevitel nem elégséges, a vérzés a legárulkodóbb jel. Utalhat rá gyakori orrvérzés, vagy ínyvérzés, sérülések során rendellenes véralvadás, de akár a véres köhögés, vizelet vagy széklet is, mivel a testen belül is kialakulhat vérzés. Utóbbi tünetek viszont komolyabb betegségek jelei is lehetnek, ezért aki ilyet tapasztal, mindenképp forduljon orvoshoz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nők esetében a szokatlanul erős menstruáció is árulkodó lehet, a ciklus pedig akár egy hétnél is tovább tarthat. A menstruációs vérrel együtt pedig nagyobb vérrögök is távozhatnak.

Egyes gyógyszereknek is hatása lehet a K-vitamin felszívódására. Így például a koleszterinszint-csökkentők gátolják a zsír felszívódását, vagyis a zsírban oldódó vitaminok hasznosulását is, amilyen a K-vitamin. A görcsoldók szedése terhesség vagy szoptatás alatt pedig fokozhatja a K-vitamin hiány kialakulásának kockázatát a csecsemőknél.

Újszülöttek esetében pedig akár halálos is lehet a K-vitamin hiány.

Születéskor a gyermekek szervezetében nincs elég K-vitamin, mivel a méhlepényen kevés zsír jut át a szervezetükbe, így a K-vitamin nem tud felszívódni. Az újszülöttek bélflórájában pedig még nincsenek jelen azok a baktériumok, amelyek a K-vitamin termelhetnék. Ezen kívül az anyatej csak kis mennyiségben tartalmaz K-vitamint. Így az első hetekben a csecsemőket fenyegethetik a spontán vérzések, K-vitamin hiányában ugyanis a vérük nem alvad olyan gyorsan, mint kellene. Ezért adnak az újszülött csecsemőknek, akiket kizárólag anyatejjel táplálnak, K-vitamin injekciót.

2019-ben gyártási gondok miatt hiány lépett fel a vitamininjekcióból, a Konakionból. Akkor a szülők a közösségi médián keresztül próbáltak megmaradt vitamininjekciót vásárolni, illetve a védőnői szolgálatok is igyekeztek visszagyűjteni a fel nem használt készleteket, az OGYÉI pedig külföldről rendelt készletet, így orvosolva a hiányt. Azonban fontos kiemelni, hogy a tápszerrel etetett csecsemőknek nincs szüksége a plusz K-vitaminra, mivel a kellő mennyiséget a tápszer tartalmazza. Ebből következik, hogy anyatejes újszülöttek esetében sem kell pánikba esni, ha valaki nem jut K-vitamin injekcióhoz valamilyen okból, mert akkor még mindig lehet adni tápszert adni a csecsemőnek.

Vannak a K-vitamin fogyasztásnak veszélyei?

Egyes esetekben éppen a túlzott K-vitamin bevitel okozhat problémákat. Mint bármilyen vitamint, átrendkiegészítő formájában túl lehet adagolni. Ha valaki túl sok K-vitamint vesz be, felléphet bőrpír, sápadtság, fokozott izzadás, szabálytalan légzés, légszomj, megduzzadhatnak a szemhéjak, ödéma alakulhat ki, felléphet izommerevség, és a máj is megnagyobbodhat. Ez azonban nem gyakori. Táplálékkiegészítőt ugyanis csak K-vitamin hiány esetén javasolnak az orvosok, a K-vitamin megfelelő beviteléhez inkább a kiegyensúlyozott étrend járulhat hozzá.

Vannak azonban esetk, amikor a K-vitamin fogyasztás nem azért veszélyes, mert valaki túladagolná. Aki például véralvadás-gátló gyógyszert szed, annak oda kell figyelnie a K-vitamin fogyasztásra, ami éppen a véralvadást segíti elő. Továbbá nemcsak kifejezetten a véralvadásgátlók, hanem gyógyteák, gyógynövények, étrendkiegészítők is hatással lehetnek a véralvadásra.

Mindig olvassuk el, milyen hatása van egy-egy készítménynek, amelyet fogyasztunk, és ha hatással lehetnek a véralvadásra, konzultáljuk a háziorvossal, gyógyszerésszel a fogyasztásáról és a K-vitamin bevitelünkről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm