pile of generic drugs on white table - closeup

Kiderült a nagy kalciumtitok: hatástalan, de még káros is lehet így szedni ezeket a drága tablettákat

2023. március 4. 13:02

A kalcium az élő sejtek építőköve, így ez az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló fém az emberi szervezetben. Számos sejtfolyamatban játszik szerepet, és kiemelt jelentősége van a csont és fogak képződésében. A növésben lévő gyermekek, fiatalok étrendjében ezért különösen fontos a megfelelő kalciumbevitel. Az időseket pedig, ha a csontok kalcium-anyagcseréje nem megfelelő, csontritkuláshoz vezet. A kalcium az étrendkiegészítők egyik leggyakoribb összetevője: kapszulákban, pirulátákban, pezsgőtablettákban, rágótablettákban, porokban granulátokban és szirupokban, stb. Rengetegen azonban úgy szedik a kalciumot, hogy nem is hasznosul a szervezetükben, és még káros is lehet.

A kalcium ajánlott napi bevitele függhet életkortól, nemtől, egészségi állapottól is. Egy felnőttnek átlagosan 1000 mg a szükséglete, a növésben lévő kisgyermekeké, kamaszoké 1300 mg, valamint a várandósoknak és időseknek is valamivel több mint 1000 mg kalciumra van szükségük. A férfiak esetében elég lehet 800 mg, a nőknek 1000 mg-ot javasolnak. A túl sok kalcium szedése vesekő kialakulásához vezethet - ezért érdemes ellenőrizni, hogy az ételekkel, italokkal és étrend-kiegészítőkkel együtt mennyi kalciumot viszünk be naponta - különösen az időseknek érdemes utánaszámolnia ennek. A beviteli érték nem haladhatja meg a 2000 mg-ot.

A kalcium egyik fő természetes forrása a tej és tejtermékek fogyasztása, viszont nagy mennyiségben található belőle a zöldleveles növényekben (brokkoli, kelkáposzta, bordás kel, stb.), melyeket érdemes rövid ideig főzni, forrázni, hogy ne vesszenek el az értékes tápanyagok belőlük. Más kerti növényekben, mint a spenót, vagy rebarbara, oxálsavakat tartalmaznak, melyek gátolhatják hogy a kalcium felszívódjon. Ugyanígy bizonyos rostok is akadályozzák a felszívódást. Ezért érdemes átgondolni, hogy a bevitt kálcium valóban felszívódik-e abban a formában, ahogy ezeket a zöldségeket fogyasztjuk - főként ha tejet nem tudunk fogyasztani. Található még kalcium például a dióban, madulában és zabpehelyben is, sőt a szálkástul fogyasztható halakban (konzerv halakban).

Ma már számos élelmiszert is feldúsítanak kalciummal: növényi tejekben, multivitaminos italokban, üdítőkben, margarinokban, és az ásványvízben is található sokszor plusz kalcium. Emellett pedig rengeteg étrend-kiegészítőben előfordul a kalcium is a legfőbb vitaminok és a magnézium vagy foszfor mellett. Az étrend-kiegészítők jellemzően 500-600 mg kalciumot tartalmaznak, ezért ha valaki rendszeresen fogyasztja azokat érdemes ellenőrizni, nem lépi-e túl az ajánlott beviteli értéket a étrendjével együtt.

A megfelelő kalciumbevitel elengedhetetlen a csontok egészségéhez, a csontritkulás megelőzéséhez. Mivel a kalcium felszívódását és raktározását a D-vitamin segíti elő, az étrendben ezért fontos a kalcium, D-vitamin rendszeres bevitele. Bár az étrend-kiegészítők reklámjai is azt sugallhatja, legjobb ezért együtt fogyasztani multivitaminként a két hasznos vegyületet, illetve az orvosok is előszerettel írnak fel ilyen szereket csontritkulás megelőzésére, még nem egyértelműek az álláspontok arról, hogy ez valóban jótékony hatású-e a szervezetre.

D-vitamin és kalcium együtt: káros vagy hasznos?

Egy nemrég készült tanulmány például összefüggést talált az aorta szűkülettel élő idős betegek korai halálozása és a D-vitamin, valamint a kalcium együttes, hosszú távú szedése között. A kutatás tízéves távlatban vizsgált 60 év feletti pácienseket, akik aorta stenosisban (AS), vagyis aorta szűkületben szenvednek. Ez esetben az aortabillentyű nyílása szűkül, a vér nem tud akadálytalanul áthaladni azon, ezért a szívizomzat megvastagodhat. Az AS-betegség gyakran tünetmentes, de jelentkezhet szapora légzés, tehelés esetén mellkasi fájdalom, vagy akár rövid ideig tartó ájulás, illetve súlyos esetben fulladozás. Idősebb korban az aortabillentyű-szűkület leggyakoribb oka az elmeszesedő aortabillentyű.

A hosszútávú kutatás többek között azt vizsgálta, van-e összefüggés a halálozás, illetve a D-vitamin és kalcium kombinált szedése között az aorta szűkülettel élő betegek esetében - melyet idős korban javasolni szoktak az orvosok a csontritkulás kialakulásának megelőzésére. A vizsgált páciensek közül voltak, akik nem szedtek ilyen átrendkiegészítőket, volt aki csak D-vitamint szedett, és voltak akik kalciumot és D-vitamint együtt. A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a kalcium és D-vitamin együttes szedése korai halálozást okozhatott, illetve gyakoribb volt a billentyűcsere szükségessége is az enyhe vagy közepes aortabillentyű szűkülettel élő betegek esetében. A csak D-vitamint vagy a sem D-vitamint, sem kalciumot szedők esetében nem találtak ilyen eltérést.

Ez csak egyetlen kutatás, amely azt bizonyíthatja, hogy bizonyos betegségek esetén a kalcium és D-vitamin szedés még káros is lehet. Bár már rengeteg hatását feltárták a kalciumnak, még mindig számos hosszútávú, évtizedeken át tartó kutatásra lehet szükség ahhoz, hogy bebizonyosodhasson, milyen esetekben előnyös, és mikor jelent hátrányt a plusz kalcium bevitel. Ezért

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

pusztán reklámok, vagy ismerősök ajánlása alapján semmiképp sem érdemes elkezdeni étrendkiegészítők rendszeres szedését. Előtte konzultálni kell a kezelőorvossal, gyógyszerésszel, akivel előbb ismertetjük a rendszeresen szedett gyógyszereinket, betegségeinket és étrendünket!

Megdönthetetlen a magyar kalcium-tévhit?

Magyarországon elterjedt nézet, hogy allergiás reakció - különösen méh-, darázs- vagy más rovarcsípés esetén a kalcium segíti a tünetek enyhítését. Erre semmilyen tudományos magyarázat nincs, azonban mégis szilárdan tartja magát ez a tévhit évtizedek óta, melyről más országokban nem is hallottak. 

A kálcium tartalmú pezsgőtabletta pénzkidobás ilyen esetben, mivel nincs bizonyított hatása, csak Magyarországon divat ezt alkalmazni allergiára

- mondta el a korábban lapunk kérdésére egy gyógyszerész. Ezért ha allergiás reakciót tapasztalunk, ne bízzunk abban, hogy a kalcium majd segít az antihisztamin helyett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm