35 °C Budapest
Cropped of female doctor examining patient. Medical professional checking womans back with stethoscope in clinic.

Mi folyik ezekben a vármegyékben? Keringenek a téves információk az új háziorvosi rendszerről

2023. február 14. 09:08

Még zajlik a háziorvosok toborzása Hajdú-Bihar megyében az új, Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által irányított ügyeleti rendszerbe. Bár már február 1-től az új szabályok léptek érvénybe, még korántsem sikerült annyi háziorvost bevonni, hogy a nekik szánt feladatot elláthassák - írja a Népszava. Háziorvosoktól a lap úgy tudja: a járási ügyeletközpontok környékén praktizálókat „tájékoztató” értekezletekre hívják, amelyen megpróbálják az odaérkezőket „meggyőzni”, hogy írják alá az OMSZ ügyeleti szerződését.

A toborzó fórumokon állítólag elhangzott, hogy a NEAK szerződést bonthat az ügyeleti munkát visszautasítókkal, de olyasmi is, hogy lista készülhet róluk a belügyminiszter számára. „Több jelzést kaptunk arról, hogy egyes kollegiális vezetők valótlanságot állítva szeretnék megfélemlíteni a háziorvos kollégákat, így rábírva őket, hogy írják alá az új ügyeleti szerződést” – írta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a honlapján, egyúttal etikai eljárást helyeztek kilátásba azon kollegiális vezetőkkel szembe, akik ily módon próbálják eltántorítani a jogos tiltakozástól a háziorvosokat.

Kunetz Zsombor orvos hétfőn megosztotta a Győr-Moson-Sopron megyei kormányhivatal háziorvosoknak írt levelét a közösségi médiában, amelyben azt állítják: „a jogszabály szerint azok is kötelesek részt venni az ügyeleti ellátásban, akik nem írják alá a szerződést.” A lapnak Szabad Zoltán, az Orvosszakszervezet elnöke viszont azt mondta: a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nincsen mód a háziorvosok ügyeletbe kényszerítésére, és az államtitkár valamint az OMSZ igazgatója szerint is az ügyeletben való részvétel önkéntes.

A háziorvos kollégákat azonban sajnos helyileg egyre kreatívabban próbálják meg nyomás alá helyezni – a legutóbb már olyan is elhangzott, hogy ha nem szerződnek, a NEAK szerződést bont velük – ezért kérek mindenkit, hogy ne üljön fel ennek a fajta nyomásgyakorlásnak

- mondta a szakszervezeti vezető, hozzátéve, hogy nagyban tisztítaná a jelenlegi helyzetet, ha a Belügyminisztérium kiadna egy jogértelmezést az ügyelettel kapcsolatban. Erre Takács Péter államtitkár már tett ígéretet. A kormány tervei szerint a mentők által szervezett, háziorvosok bevonására épülő ügyeleti rendszert márciusban terjesztik ki Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megyére. Hajdú-Biharban hivatalosan már ez a rendszer működik februártól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 17. szerda
Endre, Elek
29. hét
Július 17.
Emoji világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 11:30
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem