21 °C Budapest
Cropped of female doctor examining patient. Medical professional checking womans back with stethoscope in clinic.

Mi folyik ezekben a vármegyékben? Keringenek a téves információk az új háziorvosi rendszerről

2023. február 14. 09:08

Még zajlik a háziorvosok toborzása Hajdú-Bihar megyében az új, Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által irányított ügyeleti rendszerbe. Bár már február 1-től az új szabályok léptek érvénybe, még korántsem sikerült annyi háziorvost bevonni, hogy a nekik szánt feladatot elláthassák - írja a Népszava. Háziorvosoktól a lap úgy tudja: a járási ügyeletközpontok környékén praktizálókat „tájékoztató” értekezletekre hívják, amelyen megpróbálják az odaérkezőket „meggyőzni”, hogy írják alá az OMSZ ügyeleti szerződését.

A toborzó fórumokon állítólag elhangzott, hogy a NEAK szerződést bonthat az ügyeleti munkát visszautasítókkal, de olyasmi is, hogy lista készülhet róluk a belügyminiszter számára. „Több jelzést kaptunk arról, hogy egyes kollegiális vezetők valótlanságot állítva szeretnék megfélemlíteni a háziorvos kollégákat, így rábírva őket, hogy írják alá az új ügyeleti szerződést” – írta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a honlapján, egyúttal etikai eljárást helyeztek kilátásba azon kollegiális vezetőkkel szembe, akik ily módon próbálják eltántorítani a jogos tiltakozástól a háziorvosokat.

Kunetz Zsombor orvos hétfőn megosztotta a Győr-Moson-Sopron megyei kormányhivatal háziorvosoknak írt levelét a közösségi médiában, amelyben azt állítják: „a jogszabály szerint azok is kötelesek részt venni az ügyeleti ellátásban, akik nem írják alá a szerződést.” A lapnak Szabad Zoltán, az Orvosszakszervezet elnöke viszont azt mondta: a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nincsen mód a háziorvosok ügyeletbe kényszerítésére, és az államtitkár valamint az OMSZ igazgatója szerint is az ügyeletben való részvétel önkéntes.

A háziorvos kollégákat azonban sajnos helyileg egyre kreatívabban próbálják meg nyomás alá helyezni – a legutóbb már olyan is elhangzott, hogy ha nem szerződnek, a NEAK szerződést bont velük – ezért kérek mindenkit, hogy ne üljön fel ennek a fajta nyomásgyakorlásnak

- mondta a szakszervezeti vezető, hozzátéve, hogy nagyban tisztítaná a jelenlegi helyzetet, ha a Belügyminisztérium kiadna egy jogértelmezést az ügyelettel kapcsolatban. Erre Takács Péter államtitkár már tett ígéretet. A kormány tervei szerint a mentők által szervezett, háziorvosok bevonására épülő ügyeleti rendszert márciusban terjesztik ki Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megyére. Hajdú-Biharban hivatalosan már ez a rendszer működik februártól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem