14 °C Budapest
Mature woman is feeling bad during the heat wave in city heat sun summer stroke

Szomorú jelentés érkezett: ebben a városban sokkolóan sokan halnak meg a nyári hőségben

2023. február 3. 09:17

Jelentősen több fa ültetésére lenne szükség a nagyvárosokban. Az egyéb előnyök mellett ugyanis a hőmérséklet csökkentésével a nyári hőhullámok okozta halálesetek számát is jelentősen mérsékelni lehetne – derült ki a barcelonai egészségtudományi intézet friss kutatásból, melyről a 24.hu írt.

A kutatás tanúsága szerint amennyiben 30 százalékra emelnék a fával beültetett területek arányát, átlagosan 0,4 Celsius-fokkal lehetne csökkenteni a hőmérsékletet a legforróbb nyári hónapokban. A nagyvárosok, így a Budapesten tapasztalható nyári forrósághoz is jelentősen hozzájárul a beton, illetve aszfalt – ez ugyanis városi környezetben hőszigetekként funkcionál. A városokban élők emiatt nyáron akár több mint két Celsius-fokkal is többet érezhetnek, mint a vidéken élők.

A hőség okozta halálozások valószínűségét tekintve egyébként a dél- és kelet-európai városok sokkal veszélyesebbek, mint az északi társaik. Ezeken a területeken jellemzően magasabb a hőmérséklet és általában alacsonyabb is a városokban található fás-erdős területek aránya. A legtöbb hőség miatti korai halálesetet a romániai Kolozsváron regisztrálták, ahol 100 ezer lakosra vetítve 32 halálos áldozatot jegyeztek fel. A 320 ezer lakosú városban mindössze 7 százalék a fás területek aránya.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?