Mature woman is feeling bad during the heat wave in city heat sun summer stroke

Szomorú jelentés érkezett: ebben a városban sokkolóan sokan halnak meg a nyári hőségben

2023. február 3. 09:17

Jelentősen több fa ültetésére lenne szükség a nagyvárosokban. Az egyéb előnyök mellett ugyanis a hőmérséklet csökkentésével a nyári hőhullámok okozta halálesetek számát is jelentősen mérsékelni lehetne – derült ki a barcelonai egészségtudományi intézet friss kutatásból, melyről a 24.hu írt.

A kutatás tanúsága szerint amennyiben 30 százalékra emelnék a fával beültetett területek arányát, átlagosan 0,4 Celsius-fokkal lehetne csökkenteni a hőmérsékletet a legforróbb nyári hónapokban. A nagyvárosok, így a Budapesten tapasztalható nyári forrósághoz is jelentősen hozzájárul a beton, illetve aszfalt – ez ugyanis városi környezetben hőszigetekként funkcionál. A városokban élők emiatt nyáron akár több mint két Celsius-fokkal is többet érezhetnek, mint a vidéken élők.

A hőség okozta halálozások valószínűségét tekintve egyébként a dél- és kelet-európai városok sokkal veszélyesebbek, mint az északi társaik. Ezeken a területeken jellemzően magasabb a hőmérséklet és általában alacsonyabb is a városokban található fás-erdős területek aránya. A legtöbb hőség miatti korai halálesetet a romániai Kolozsváron regisztrálták, ahol 100 ezer lakosra vetítve 32 halálos áldozatot jegyeztek fel. A 320 ezer lakosú városban mindössze 7 százalék a fás területek aránya.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm