14 °C Budapest
Új segélyhívó telefonszám: figyelmeztet a mentőszolgálat, sürgős esetben ezt kell tárcsázni

Új segélyhívó telefonszám: figyelmeztet a mentőszolgálat, sürgős esetben ezt kell tárcsázni

2023. február 1. 17:39

Még nem minden megyében él az új, 1830-as orvosi ügyeleti telefonszám - hívta fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat. Kiemelték, az új rendszer bevezetése után is megmarad a 112-es segélyhívó vonal, vészhelyzet esetén továbbra is bárki hívhatja.

Korábban a Pénzcentrum is beszámolt róla, hogy Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, egységesül az orvsi ügyeleti rendszer. A betegnek a 1830-as központi telefonszámot kell majd hívnia, ahol a vármegyei mentésirányítás dönt a tünetek alapján arról, hogy a beteg megvárhatja a másnapi háziorvosi ellátást, be kell mennie a központi háziorvosi ügyeletre, vagy azonnal mentőautót indítanak hozzá - mondta a Kossuth rádióban.

Viszont! Az Országos Mentőszolgálat most a Telex kérdésére közölte, hogy egyelőre csak Hajdú-Bihar megyében lehet elérni az orvosi ügyeletet a 1830-as telefonszámon, a rendszer később, fokozatosan válik országossá.

Tehát sürgős esetben még mindig a 112-es telefonszámon lehet mentőt hívni, és ez a szám a jövőben is megmarad a 1830 mellett.

Hozzátették, az ügyeletek elérésére Hajdú-Bihar megyében helyezik üzembe először a 1830-as telefonszámot, de a korábbi, 06 52 506 303 telefonszám továbbra is hívható, ugyanoda irányul. A központi számon az érdeklődők felvilágosítást kaphatnak arról, hogy problémájukkal az esti órákban hova fordulhatnak, esetleg nem súlyos esetben otthon hogyan láthatják el magukat, hogy másnap normál rendelési időben menjenek orvoshoz, de a sürgős eseteket is kezelik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az OMSZ kiemelte, hogy a 1830-on hívást fogadó szakember rögzített vonalon, protokoll szerint, a panaszok, tünetek alapján fog dönteni arról, hogy elegendő-e a tanácsadás, vagy ügyeleti autót küld, súlyosabb esetben pedig akár azonnal a rohamkocsit indítja.

Tehát mégegyszer:

  • A 112-t ezután is bárki bármikor, állampolgárságtól és egészségbiztosítási jogviszonytól függetlenül felhívhatja, ha segítségre van szükség.
  • A 1830 az alapellátási ügyelet telefonszáma (lesz, ha bevezetik országosan is). Súlyos esetben innen is tudnak segítséget küldeni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?