11 °C Budapest
Ultrasound exam pregnancy pregnant doctor

Nem várt hatása lehet a koronavírusnak: terhesség esetén akár magzati agyvérzést is okozhat

2023. január 24. 09:32

Egy friss tanulmány szerint a koronavírus nemvárt hatással lehet a várandós nőkre: a vírus ugyanis a magzat agyszövetére is átterjedhet, magzati agyvérzést okozva ezzel – számolt be a 24.hu, a ScienceAlert tanulmánya alapján.

Egy friss tanulmány kimutatta, hogy a várandós nőknél a koronavírus egyesesetekben a magzat agyszövetére is át tud terjedni. Marco Massimo, a King’s College London munkatársa 661 olyan mintát elemzett, amelyet 2020 júliusa és 2022 áprilisa között vettek megszakított terhességek során. A mintákból 26 esetben észleltek vérzést, és ezek közül mindegyik esetben kimutatható volt a koronavírus a magzat szervezetében.

Bár a fejlődő agyban időnként előfordulnak vérzések, rendkívül szokatlan, hogy 21 hónapon belül ennyi eset forduljon elő – magyarázta Katie Long, a kutatócsoport egyik tagja, hozzátéve, hogy rendkívül fontos tovább vizsgálni azokat a gyermekeket, akiket magzatként megfertőzött a koronavírus.

Az azonban nem derült ki a tanulmányból, hogy a vérzés az anya vagy a magzat betegségének a következménye-e, azonban a jelenség ennek ellenére aggasztó. A problémát a legtöbb esetben olyan magzatoknál figyelték meg, amelyek az első trimeszter végén, vagy a második elején jártak. Ez azt jelenti, hogy a vérzés a fejlődés egy korai szakaszában alakulhatott ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem