Female dentist examining young womans teeth.

Százezrek gondja a megfelelő egészségügyi ellátás: ezekben a megyékben a legsúlyosabb a helyzet

2023. január 20. 13:03

A tavalyi év elején 277 fogorvosi körzetben nem volt, aki ellássa a betegeket. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) friss adatai szerint 2023 januárjában 229 praxis volt betöltetlen. A betöltetlen körzetek száma tehát csökkent, ráadásul a számuk már annál is kevesebb, amit 2021-ben számoltunk, amikor 287 üres praxis volt. Bár 2022. év eleje óta megüresedett körzetek közül nem elhanyagolható számú, 11 praxis szűnt meg, arányaiban is javulni látszik a helyzet.

Más téren még jelentősebb javulást mutatnak az adatok: amíg 2022 januárjában a betöltetlen praxisokhoz 828 257 lakos tartozott, 2023 januárjában már csak 653 932 páciens tartozott betöltetlen fogorvosi körzethez. Így 21 százalékkal csökkent az érintett páciensek száma. Árnyalja a képet, ha levonjuk az azóta megszűnt körzetekhez tartozók számát (51 984), de így is 14,8 százalékkal kevesebb az érintett lakos.

A 229 körzetből 220 tartósan betöltetlen, vagyis már több mint fél éve áll üresen, vagyis 96,1 százalék. 2022 januárjában 277 fogorvosi körzet volt betöltetlen Magyarországon, ezek közül 247 már fél évnél hosszabb ideje, vagyis akkor ez 89 százalék volt. Tehát nőtt a betöltetlen praxisok között a tartósan betöltetlenek aránya, ami jelentheti, hogy azokat a körzeteket sikerült inkább betöltetni, ami eddig sem maradt tartósan üresen, illetve az is számíthat, hogy a megszűnt praxisok (19) nagy része (11) 2022 januárja után vált betöltetlenné. Vagyis nem régóta üresen álló körzetek kerültek megszüntetésre, így a megmaradt betöltetlen helyek között arányaiban nőhetett a tartósan üresen állók száma. 

A fogorvoshiány nem azonos módon sújtja azonban az ország különböző területeit. A legtöbb körzet Budapesten betöltetlen már több mint fél éve, viszont az elmúlt évekhez képest jelentős csökkenés történt. A 2021-es, 2022-es évek adataihoz képest szinte minden vármegyében csökkenés történt, kivéve Zalát és Baranyát, ahol 1-1 üres körzettel van több, mint tavaly. E két vármegyénk túl 2019-hez képest pedig Nógrádban, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Somogyban, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Csongrád-Csanádban volt emelkedés. 

Jelentős csökkenés a tartósan betöltetlen körzetek számában pedig Bács-Kiskun, Heves és Győr-Moson-Sopron megyékben történt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legtöbb lakos Budapesten tartozik betöltetlen körzethez, ez nem újdonság, demográfiai jellemzők és a főváros sajátos helyzete is indokolja. A vármegyék között viszont változó, hol vannak a legtöbben ellátatlan körzetekben: tavaly még Pest és Nógrád vezetett, 2023-ban már utóbbi mellett Komárom-Esztergomhoz tartoznak a legtöbben:

A grafikonról leolvasható, hogy a legtöbb megyében csökkent az ellátatlan körzetekhez tartozó lakosság aránya a 2022 év eleji adatainkhoz képest - különösen Nógrád, Heves, Bács-Kiskun és Veszprém vármegyékben. Kivételt jelent Zala, Tolna és Baranya, ahol nőtt a betöltetlen fogorvosi praxisokhoz tartozók aránya.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem