5 °C Budapest
Fake doctor, quack or charlatan in hospital office. Medical crime, illegal health care, insurance fraud, negligence, treatment error or malpractice. Man in dark hospital typing computer prescription.

Jöhet a teljesítményalapú fizetés a magyar egészségügyben: mutatjuk, mire készül a kormány

2022. november 4. 09:02

Teljesítményalapon fizetnék meg az orvosokat, ápolókat az egészségügy átalakítási tervezete szerint. Emellett megszüntetnék az 1200 főnél kisebb körzeteket érintő praxisokat, az ügyeletet a mentőszolgálat szervezné meg.

Megyei kórházakba összevont szolgáltatásokat, centrumkórházak által szabadon vezényelhető orvosok – írta a Népszava az egészségügyi átalakítást célzó csomagról. A javaslat már a szakmai szervezetek előtt van, a jövő héten véleményezhetik.

A változások januárban lépnének életbe, céljuk az erőforrások racionális elősztása, ami azonban sok kompromisszummal jár. A betegeknek esetenként többet kell utazniuk, de orvosoknak is: azzal, hogy a munkáltatói jogok a megyei kórházakhoz kerülnek, a dolgozók munkaszerződése változó telephelyre szólna, így odavezényelhetnék őket, ahol éppen szükség van rájuk - értelmezte a lap, amely gyűjtése szerint a csomag többek között tartalmazza, hogy:

  • Egyetlen nagy állami cégre, a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft.-re (NOLD NKft.) bíznák a laborvizsgálatokat, országosan öt központot kialakítva.
  • A tartós ápolásra szorulók ellátását és az ahhoz tartozó infrastruktúrát átadnák a szociális szférának.
  • Megszüntethetnék az 1200 főnél kisebb körzeteket érintő praxisokat.
  • Az országban – Budapest kivételével – az Országos Mentőszolgálatra bíznák az orvosi ügyelet megszervezését.

Emellett az egészségügyi csomag része a bérrendezés is. A szakdolgozók esetében az alap- és középfokú végzettségűeknek átlagosan 32 százalékos, míg diplomásoknak átlagosan 55 százalékos emelést javasolnak. Ha ez megvalósul, akkor szakdolgozók már elérnék az orvosi bérek 34 százalékát. Az előterjesztés a béremelés kapcsán 168 milliárd forint többletkiadással számol.

A bérek a gyógyítói teljesítménytől is függenek majd, ennek alapján akár 40 százalékkal javulhat, de legfeljebb 20 százalékkal csökkenhet is az orvosok, ápolók fizetése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?