3 °C Budapest
Drip infusion of a patient in a hospital room.

Érik a káosz az egészségügyben: nem tudnak min spórolni a kórházak

2022. szeptember 30. 21:31

Spórolniuk kell a kórházaknak, ám a főorvosok úgy látják, ez szinte lehetetlen. Csütörtökön közölték a kórházakkal, hogy egy napjuk van arra, hogy újraírják a költségvetési tervüket.

Csütörtökön közölték a kórházak gazdasági vezetőivel, hogy újra kell írni a jövő évi költségvetési tervüket. A Népszava szerint más szigorítások is lesznek, például október végéig csak azokat a számlákat fizethetik ki, amelyek a betegellátáshoz kapcsolódnak. Az RTL Híradónak nyilatkozó főorvos úgy látja: a kórházak nem sok mindenen tudnak spórolni.

Folyamatosan nőnek a kórházak adósságai. A Független Egészségügyi Szakszervezetnél azt mondják, a legtöbb kórház már eddig is görgette maga előtt a tartozásait, ami mostanra akár a 35 milliárd forintot is meghaladja.

A kórházak eddig is késve fizették a számlákat, legyen szó gyógyszerekről, felszerelésekről, munkaruháról vagy tisztítószerekről, karbantartási költségről.

- mondta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezetek elnöke. A helyzeten tovább ronthat, hogy a Népszava információi szerint, októbertől a béreken felül csak a betegellátással összefüggő számlákat fizethetik ki a kórházak, azokat is azután, hogy megindokolták a szükségességüket, és tételesen engedélyeztették azok megrendelését. Soós Adrianna szerint nem világos, hogy mi tartozik ebbe a kategóriába.

Elképzelhető, hogy még olyan gyógyászati eszközöknél is ez lesz, amelyek nem az életmentő kategóriába tartoznak, lehet, hogy ezeknél is korlátozottabb elérhetőségre kell majd számítani

- tette hozzá. A kórházaknak péntek délutánig kellett újratervezniük a jövő évi költségvetést is, részben azért, mert lezárult a gázközbeszerzés, amelynek költsége idén a tavalyi négyszerese lesz. Ezt a Népszava szerint csütörtökön közölték a kórházak gazdasági vezetőivel. Weltner János főorvos szerint a kórházak kevés dolgon tudnak csak spórolni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?