Happy female doctor looking at male patient lying in hospital ward

Nincs mese, itt nem tudnak spórolni a rezsin: a magyarok egészsége lenne a tét

2022. szeptember 16. 10:31

Jövő év elején vezethetik be újra a teljesítményarányos finanszírozást az egészségügyben, emelte ki a Magyar Kórházszövetség elnöke.

A gyerekellátás nagy területe az egészségügyi rendszernek. Az ellátás legkülönbözőbb szintjein garanciát kaptunk a kormánytól az energiaárak finanszírozására. Nagyon örülünk és bízunk abban, hogy ez valóban így lesz – mondta az Inforádiónak Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki egyben a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója is.

Az egészségügyi rendszer egy 365 napon át tartó 24 órás szolgálat. Itt nincsenek lehetőségek arra, hogy éjszaka, vagy az év bizonyos szakaszaiban az energiával spóroljunk, persze mindenre nekünk is oda kell figyelni

– mondta a szövetség elnöke. Hozzátette, hogy a szféra legnagyobb részét az állami, illetve egyházi intézmények és a praxisok teszik ki. A gyerekrendelők esetében külön kell figyelni a rendelési időben a megfelelő infrastruktúra biztosítására.

A világpiacnak való kiszolgáltatottság miatt nagyban érinti az infláció és a forintárfolyam az egészségügyet. Szoros a kórházak és az intézmények költségvetése, egyre inkább eladósodnak, különösen a nagyobb teljesítményű helyek.

Ez bizonyos értelemben igazságtalanság, hiszen a koronavírus-fertőzés óta havonta ugyanazt a pénzt kapják a kórházak teljesítménytől függetlenül. Erről sokat beszélünk az ágazat vezetőivel, és nagyon reméljük, hogy ezeket a plusz teljesítményeket kifizeti a biztosító

– mondta. Szerinte a teljesítménnyel arányos finanszírozásra van szükség, melyet várhatóan jövő év elejétől fognak újra bevezetni.

Más probléma is van az egészségügyben

A munkaerőhiány továbbra is megoldatlan probléma, különösen a szakdolgozók esetében. Velkey György szerint sok pozitív elem, és még továbbra is nagyon sok bizonytalanság van ezen a téren. Fejlődést jelent, hogy az rezidensek már itthon maradnak, a gyerekellátásba is sokan mennek dolgozni, tisztességes bérek vannak, és megszűnt a paraszolvencia. A gyerekellátásban különösen fontos a kellő számú orvos, mert a házi gyermekorvosi szolgálat megerősítése "stratégiai kérdés". Az ország nagyobb részén ugyanis vegyes praxisok látják el a gyerekeket, ezért az utánpótlás erősítése a szakma kulcskérdése az elnök szerint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ápolók béremelése, az orvosi bérekhez igazítása szintén fontos a szövetség elnöke szerint, ugyanis

speciális, gyönyörű munkát végeznek az ápolók, ami sokkal nagyobb megbecsülést érdemel társadalomtól

- hozzátette, hogy a gyermekintenzív, idősellátó ápolók, aneszteziológus asszisztensek "szó szerint éjt nappallá téve szeretettel és nagy szaktudással gondozzák a betegeket".

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ezen a téren is előrelépés várható. Reméli, a bérfelzárkóztatással valódi életpályamodell alakul ki, ezáltal többen választják a szakmát. Erről az ágazat több vezetőjével beszélnek, ismerik a pozitív szándékokat. Bízik abban, hogy erre lesz forrás, és az ország teherbíró állapotától függően lesz előrelépés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?