12 °C Budapest
Doctor checking on a patient in a hospital recovery room

Akár jövőre bevezethetik az új ügyeleti rendszert: ez minden magyart érinthet

2022. augusztus 24. 10:46

Akár már januárban elindulhat az új ügyeleti rendszer, melyben a háziorvosokat a mentősök segítik azzal, hogy ők vonulnak ki a betegekhez elsődlegesen – írja a Népszava.

Az új ügyeleti rendszert Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből indulva terjesztik ki az országra januártól, és már egy éve tesztelik Hajdú-Biharban. Nyáron a Belügyminisztérium már fel is mérte, hogy hová lehetne telepíteni az új járási, központi ügyeleteket. A rendszer lényege, hogy a munkaidőn kívüli hívások az Országos Mentőszolgálat központi diszpécser szolgálatára futnak be. Itt alapos kikérdezés után döntenek arról, küldjenek-e mentőt, ügyeleti pontra irányítsák a beteget,  vagy egy mentőtiszt menjen ki hozzá. Minden járásközpontban lesz egy orvos és azon kívül kialakítanak sürgősségi pontokat, ahol mentőtiszt, vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadja az ellátásra szorulókat. Az eddigi tesztelés során a rendszer gyenge pontja, hogy tudnak-e elég szakembert biztosítani az ellátáshoz.

Mivel az eddigi tapasztalatok szerint hétköznap 22 óráig az ügyeleteket felkereső betegeknek általános jellegű panaszaik vannak, 22 óra után viszont főleg akut panaszokkal érkeznek, akiknek sürgős ellátásra lehet szüksége. Ennek megfelelően az a terv, hogy az országos bevezetéskor 22 óráig a háziorvosok kapnak nagyobb szerepet az ügyeleti betegellátásban, 22 óra után pedig a mentőszolgálat veszi majd át a feladatot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07