10 °C Budapest
Portrait of a Man with Allergy who is Blowing his Nose, and Coughing and Sneezing. Man with Cold Virus in Nature.

Ettől szenvedhet jövő héten 10-ből 3 magyar: sorok lehetnek a gyógyszertárakban

2022. augusztus 7. 11:32

Az augusztussal együtt beköszöntött a parlagfűszezon. A parlagfű virágpora már országszerte közepes szinten lehet és koncentrációja a következő napokban várhatóan tovább emelkedik, főleg az ország déli részén már egyre többfelé érheti el a magas szintet. Rossz hír ez legalább 10-ből 3 magyar számára, akik pollenallergiától szenvednek. A parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése - írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ napi pollenjelentésében. A tünetek enyhítésére javasolt a maszkviselés, a pollen-előrejelzés folyamatos követése.

A csalánfélék pollenkoncentrációja továbbra is a közepes-magas tartományban várható. A pázsitfűfélék virágporának mennyisége jellemzően alacsony. A többi lágyszárú allergén közül az útifű, a libatopfélék, valamint a kevésbé jelentős allergénnek számító kenderfélék, az üröm, a lórom, valamint az ernyősvirágzatúak virágpora országosan alacsony koncentrációban van jelen. A fák közül előfordulhat még néhány szem a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közé tartozó hárs és fenyőfélék virágporából.

A kültéri allergén gombák közül az Alternária spóraszáma országosan magas, helyenként nagyon magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban várható - írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ napi pollenjelentésében. Az augusztussal együtt pedig beköszöntött a parlagfűszezon is, a növény virágpora már országszerte közepes szinten lehet és koncentrációja egyre emelkedik. Az ország déli részén már egyre többfelé érheti el a magas szintet a következő napokban.

A parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése. A tünetek enyhítésére javasolt a maszkviselés, a pollen-előrejelzés folyamatos követése. Az NNK tavalyi felmérése szerint az allergiások csupán tíz százaléka kezdi el időben szedni - a pollenszezon előtt két héttel - a gyógyszereit.

Magyarországon 3,5 millióra tehető az allergiások száma, közülük 1,5 millióan a parlagfű pollenjére érzékenyek.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint pedig a lakosság mintegy 20 százaléka szenved - orvos által diagnosztizált - pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka érintett. Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, egyes becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek ettől. Akármelyik becslés is áll közelebb a valósághoz, az biztos, hogy milliókat érint most a parlagfűvirágzás. Viszont rengetegen csak később kapnak észbe, mikor már nagyon kínozza őket az allergia, és akkor rohannak a patikába gyógyszerért:

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az allergia és a koronavírus tüneteit könnyű összetéveszteni, ha csak enyhe megbetegedésről van szó! Ráadásul az allergiás tünetek - tüsszögés, köhögés - által könnyebben átadható egy tünetmentes fertőzés is családtagoknak, munkatársaknak. Ezért aki allergiás, mindenképpen kezdje meg a kezelést, hiszen a koronavírusos esetszámok is egyre emelkednek.

Bírságot kaphat, aki hagyja elszaporodni a parlagfüvet

Továbbra is fontos a rendszeres kaszálás, mellyel csökkenthetjük a levegőben a lágyszárú gyomnövények – köztük a parlagfű – virágporának mennyiségét. Az NNK felhívja a földhasználók figyelmét, hogy jogszabályban előírt kötelezettség az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani (az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Élv.) 17. § (4) bekezdése értelmében).

Tavaly 27 esetben szabott ki növényvédelmi bírságot a Nébih belterületeken a parlagfű miatt - közölte a hatóság a Pénzcentrum megkeresésére. Mint elárulták, 2021-ben összességében 1 590 000 forintnyi büntetést osztottak ki a belterületi ingatlanok tulajdonosai között. A legmagasabb, parlagfű miatt kiszabott bírság összege pedig 465 ezer forint volt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ami a külterületeket illeti, 2083 esetben büntettek a tavalyi évben, a bírságok összértéke pedig 106 506 294 forint volt. A legmagasabb kirótt összeg 1 millió forint volt a külterületi ingatlanok esetében. A büntetés mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel való felületi borítottság határozza meg, 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet a bírság. Ennek alapján látható, hogy 2021-ben sehol sem rótták ki a maximális összeget, viszont a belterületi ingatlanok esetében az átlagos büntetés több mint 58 ezer forint volt, a külterületi bírságok átlaga pedig kicsit több mint 51 ezer forint volt.

Egyre gyakrabban jelentik be a parlagfüvet

Megtudtuk azt is, hogy országosan a parlagfű elterjedése és megjelenése nem állandó értéket mutat, hanem térben és időben dinamikusan változik, a terület hasznosításától függően, miközben a bejelentett és az ellenőrzött területek nagysága nő.

A lakosság egyre gyakrabban használja bejelentésre a Parlagfű Bejelentő Rendszert, emiatt a hatóságok látókörébe is több fertőzött terület kerül. A tendenciákat tekintve évről évre emelkedik a belterületen tett bejelentések száma, ennek ellenére a jegyzők által belterületen indított eljárások száma nem emelkedik

- közölte a Nébih. Arra a kérdésünkre, hogy mire számítanak az idei szezonban, azt mondták, ezzel kapcsolatban nem kívánnak jóslásokba bocsátkozni, hiszen az időjárás nagyban befolyásolja a növény fejlődését.

Annyi mindenképpen megjegyezhető, hogy a parlagfű rendkívül jól alkalmazkodik az időjárási körülményekhez, magjai a talajban hosszú ideig megőrzik a csírázóképességüket. A Nébih honlapján június elejétől október végéig kéthetente országos parlagfű helyzetképet teszünk közzé, melynek segítségével bárki tájékozódhat az éppen aktuális országos parlagfű-helyzetről Magyarországon

- tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm