19 °C Budapest
Portrait of a Man with Allergy who is Blowing his Nose, and Coughing and Sneezing. Man with Cold Virus in Nature.

Ettől szenvedhet jövő héten 10-ből 3 magyar: sorok lehetnek a gyógyszertárakban

2022. augusztus 7. 11:32

Az augusztussal együtt beköszöntött a parlagfűszezon. A parlagfű virágpora már országszerte közepes szinten lehet és koncentrációja a következő napokban várhatóan tovább emelkedik, főleg az ország déli részén már egyre többfelé érheti el a magas szintet. Rossz hír ez legalább 10-ből 3 magyar számára, akik pollenallergiától szenvednek. A parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése - írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ napi pollenjelentésében. A tünetek enyhítésére javasolt a maszkviselés, a pollen-előrejelzés folyamatos követése.

A csalánfélék pollenkoncentrációja továbbra is a közepes-magas tartományban várható. A pázsitfűfélék virágporának mennyisége jellemzően alacsony. A többi lágyszárú allergén közül az útifű, a libatopfélék, valamint a kevésbé jelentős allergénnek számító kenderfélék, az üröm, a lórom, valamint az ernyősvirágzatúak virágpora országosan alacsony koncentrációban van jelen. A fák közül előfordulhat még néhány szem a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közé tartozó hárs és fenyőfélék virágporából.

A kültéri allergén gombák közül az Alternária spóraszáma országosan magas, helyenként nagyon magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban várható - írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ napi pollenjelentésében. Az augusztussal együtt pedig beköszöntött a parlagfűszezon is, a növény virágpora már országszerte közepes szinten lehet és koncentrációja egyre emelkedik. Az ország déli részén már egyre többfelé érheti el a magas szintet a következő napokban.

A parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése. A tünetek enyhítésére javasolt a maszkviselés, a pollen-előrejelzés folyamatos követése. Az NNK tavalyi felmérése szerint az allergiások csupán tíz százaléka kezdi el időben szedni - a pollenszezon előtt két héttel - a gyógyszereit.

Magyarországon 3,5 millióra tehető az allergiások száma, közülük 1,5 millióan a parlagfű pollenjére érzékenyek.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint pedig a lakosság mintegy 20 százaléka szenved - orvos által diagnosztizált - pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka érintett. Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, egyes becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek ettől. Akármelyik becslés is áll közelebb a valósághoz, az biztos, hogy milliókat érint most a parlagfűvirágzás. Viszont rengetegen csak később kapnak észbe, mikor már nagyon kínozza őket az allergia, és akkor rohannak a patikába gyógyszerért:

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az allergia és a koronavírus tüneteit könnyű összetéveszteni, ha csak enyhe megbetegedésről van szó! Ráadásul az allergiás tünetek - tüsszögés, köhögés - által könnyebben átadható egy tünetmentes fertőzés is családtagoknak, munkatársaknak. Ezért aki allergiás, mindenképpen kezdje meg a kezelést, hiszen a koronavírusos esetszámok is egyre emelkednek.

Bírságot kaphat, aki hagyja elszaporodni a parlagfüvet

Továbbra is fontos a rendszeres kaszálás, mellyel csökkenthetjük a levegőben a lágyszárú gyomnövények – köztük a parlagfű – virágporának mennyiségét. Az NNK felhívja a földhasználók figyelmét, hogy jogszabályban előírt kötelezettség az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani (az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Élv.) 17. § (4) bekezdése értelmében).

Tavaly 27 esetben szabott ki növényvédelmi bírságot a Nébih belterületeken a parlagfű miatt - közölte a hatóság a Pénzcentrum megkeresésére. Mint elárulták, 2021-ben összességében 1 590 000 forintnyi büntetést osztottak ki a belterületi ingatlanok tulajdonosai között. A legmagasabb, parlagfű miatt kiszabott bírság összege pedig 465 ezer forint volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ami a külterületeket illeti, 2083 esetben büntettek a tavalyi évben, a bírságok összértéke pedig 106 506 294 forint volt. A legmagasabb kirótt összeg 1 millió forint volt a külterületi ingatlanok esetében. A büntetés mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel való felületi borítottság határozza meg, 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet a bírság. Ennek alapján látható, hogy 2021-ben sehol sem rótták ki a maximális összeget, viszont a belterületi ingatlanok esetében az átlagos büntetés több mint 58 ezer forint volt, a külterületi bírságok átlaga pedig kicsit több mint 51 ezer forint volt.

Egyre gyakrabban jelentik be a parlagfüvet

Megtudtuk azt is, hogy országosan a parlagfű elterjedése és megjelenése nem állandó értéket mutat, hanem térben és időben dinamikusan változik, a terület hasznosításától függően, miközben a bejelentett és az ellenőrzött területek nagysága nő.

A lakosság egyre gyakrabban használja bejelentésre a Parlagfű Bejelentő Rendszert, emiatt a hatóságok látókörébe is több fertőzött terület kerül. A tendenciákat tekintve évről évre emelkedik a belterületen tett bejelentések száma, ennek ellenére a jegyzők által belterületen indított eljárások száma nem emelkedik

- közölte a Nébih. Arra a kérdésünkre, hogy mire számítanak az idei szezonban, azt mondták, ezzel kapcsolatban nem kívánnak jóslásokba bocsátkozni, hiszen az időjárás nagyban befolyásolja a növény fejlődését.

Annyi mindenképpen megjegyezhető, hogy a parlagfű rendkívül jól alkalmazkodik az időjárási körülményekhez, magjai a talajban hosszú ideig megőrzik a csírázóképességüket. A Nébih honlapján június elejétől október végéig kéthetente országos parlagfű helyzetképet teszünk közzé, melynek segítségével bárki tájékozódhat az éppen aktuális országos parlagfű-helyzetről Magyarországon

- tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?