18 °C Budapest
Vaccination of senior person in hospital vaccine virus doctor covid

Mi történik az orvosi rendelőkben? Ez több millió magyart érint az újabb Covid-hullám előtt

2022. augusztus 4. 10:04

Bár a legtöbben ősszel tervezik beadatni a koronavírus elleni oltást, tízből egy olvasónk már a nyáron kérné a vakcinát. A koronavírusos esetek emelkedő száma, a nyaralások, és a közelgő őszi hullám miatt is jellemző, hogy egyre többen vennék fel az oltást a betegség ellen. Több olvasónk jelezte azonban, hogy hiába áll a hivatalos tájékoztatásban, hogy a háziorvosi praxisokban is folyik az oltás, hiába érdeklődtek, az oltópontra küldték őket. A Pénzcentrum most utána járt, hogy lehet-e oltatni a háziorvosi rendelőkben, és ha igen, miért nem.

Az utolsó friss adatok szerint a harmadik oltást 3,9 millió, a negyedik oltást pedig 320 ezer fő vette fel. Egy hónappal korábbi adatok alapján a harmadikat nagyjából 4200, a negyediket 10 700-an vették fel. Az elmúlt héten összesen 21 840 új fertőzöttet igazoltak, ez a szám egy hete 14 402, egy hónapja még csak 3042 volt az adott héten. Az elhunytak, kórházi ápoltak, lélegeztető gépen lévők és hatósági házi karanténban tartózkodók száma szintén emelkedett.

Az esetszámok nyári emelkedését látva megkérdeztük olvasóinkat arról, hogy mikor tervezik beadatni a következő oltásukat. A döntő többség ősszel tervez oltatni, 10-ből egy olvasónk pedig még a nyáron. Azonban legalább annyian vannak azok is, akik úgy vélik, már elég oltást kaptak, mint akik oltatnának. A válaszadók több mint 15 százaléka pedig eddig sem oltatott és nem is tervez oltatni.

Több olvasónk jelezte azonban lapunknak, hogy hiába fordulnak háziorvosukhoz, hogy felvegyék az oltást, a praxisban nem oltanak. Pedig a hivatalos tájékoztatás szerint péntekenként van oltás a kórházi oltópontokon, emellett pedig az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól. Lapunk ezért megkereste a Magyar Orvosi Kamarát (MOK) és a Háziorvosok Online Szervezetét (HaOSz), hogy mi állhat a jelenség hátterében, miért irányíthatják az oltópontra az oltás iránt érdeklődőket a praxisokból.

Dr. Békássy Szabolcs a HaOSz egyik alapítója szerint a háziorvos kollégáknak a megyei védelmi bizottságok koordinálása mellett továbbra is lehetőségük van a járási népegészségügyi osztályoktól oltóanyagot igényelni, az oltási tevékenységet pedig elvégezni a praxisokban.

Kétségtelen tény ugyanakkor, hogy a nyári időszakban nagyon kevés az oltásra jelentkező páciens 1-1 praxisban, így logisztikai szempontból jelenleg könnyebben kezelhető 1-1 páciens oltása kórházi oltóponton

- mondta el a Pénzcentrumnak.

A jelenséggel kapcsolatban Dr. Soós Zoltán, a MOK Háziorvosi Csoportjának vezetője lapunk kérdésére bővebben is kifejtette, hogy valóban kevés háziorvos olt jelenleg. Mivel például a Pfizer oltóanyagból, amelyet a többség szeretne választani, egy ampullát jellemzően 5-10 személy oltására célszerű felhasználni, vagyis össze kell szervezni időpontra több érdeklődőt. Azonban gyakran nincsenek elegen, hogy megérje megszervezni az oltást, melyet sokkal könnyebb megoldani az oltópontokon, ahol egy kijelölt oltónap alatt sokkal előbb megfordul annyi érdeklődő, hogy ne vesszen kárba az oltóanyag - magyarázta.

Jellemzően, főként inkább vidéken, azok a háziorvosok oltanak, akik eltároltak egy dózisos kínai vakcinát. Ez esetben nincsen gond abból, ha csak egy beteg jelentkezik is be oltásra, meg tudják oldani. Azonban azokat, akik Pfizer oltóanyagot szeretnének, a háziorvosok az oltópontra irányíthatják logisztikai okokból.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- mondta el a szakember, aki szerint ezért lehet az oltás iránt háziorvosuknál érdeklődőknek az a tapasztalata, hogy érdeklődnek a körzetben, ahonnan az oltópontra irányítják. Dr. Soós Zoltán szerint ez áll a hátterében annak is, hogy a háziorvosi rendelőkben elenyésző számban történik harmadik oltás. A kórházak esetében viszont azt tapasztalták, hogy a szokásos pénteki oltónap mellett újabb napokat is megnyitottak egyes oltópontokon, hogy ki tudják szolgálni az igényeket.

A praxisokban az esetszámok növekedését tapasztaljuk, így az oltások iránt is egyre nagyobb az érdeklődés. Ahogy a Magyar Orvosi Kamara korábban jelezte, kényelmes megoldásnak tűnhet az oltási program allokálása a háziorvosi praxisokba, főként vidéken, azonban nem feltétlenül hatékony. Amíg a jelentkezők száma magas, addig rendben meg lehet szervezni az oltást, viszont amint csökken az érdeklődés, praktikusabb centralizáltan, a kórházi oltópontokon csoportosan oltani

- hangsúlyozta Dr. Soós Zoltán. Arra is kitért, hogy mivel az oltásszervezés folyamatos plusz feladatot ró a háziorvosi praxisokra, miközben az oltási kapacitás kicsi, a Kamara javaslata, hogy az ügyeleti pontokra szervezzék ki az oltásokat, tehermentesítve a praxisokat. Ha az ügyeleti pontok konkrét beosztás szerint, kijelölt napon üzemelnének oltópontként is, akkor az jelentősen csökkentené a többletmunkát a praxisokban, főként az oltással járó adminisztratív terheket. "Továbbra is megfontolásra javasoljuk ezt a megoldást" - mondta a szakember, hozzátéve:

azt még nem lehet tudni, mekkora hullám jön ősszel és lesz-e kampányoltás, illetve ha igen, azt hogy fogják lebonyolítani.

Összefoglalva jelen állás szerint továbbra is az érvényes, hogy a kórházi oltópontokon és a háziorvosi, valamint házi gyermekorvosi rendelőkben is fel lehet venni az oltást. Egyes oltópontokon a pénteki oltónap mellett akár már más napokon is elérhetők időpontok. Amennyiben pedig az adott háziorvos nem olt, annak minden bizonnyal logisztikai-gazdaságossági okai vannak: az adott praxisban nincs elég jelentkező, hogy egy 5 vagy 10 adagos ampullát érdemes legyen felnyitni, ezért inkább az oltópontra irányítják az oltás iránt érdeklődőket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem