21 °C Budapest
Full length of female doctor talking with senior patient sitting on chair. Elderly male is with medical professional in waiting room at hospital. They are wearing protective face masks during pandemic.

Kritikus a helyzet a magyar egészségügyben: így oldanák meg az egész ország ellátását

2022. július 7. 22:02

Korábban már volt szó arról, hogy az állam venné át az önkormányzatoktól a szakrendelők és a háziorvosi rendszer fenntartását, ugyanis az egészségügyi rendszer problémái, valamint az orvoshiány miatt jelenleg több száz településen nem elérhető az alapellátás. Takács Péter egészségügyi államtitkár most újabb reformtervekről beszélt egy interjúban: lehet, hogy a praxisok mellett az ügyeleti ellátást is átalakítanák – írja a HVG.

Takács Péter egy friss interjúban arról beszélt, hogy nagy döntéseket kell hozni az egészségüggyel kapcsolatban, erre pedig megvan a politikai támogatás is. Az államtitkár szerint mindenképp változtatni kell az alapellátáson, legfőképp az ügyeleten. Egy korábban Hajdú-Bihar megyében indított programban már tesztelték a mostani terveket, miszerint az ügyeleti ellátást a mentők biztosítanák. A tesztprojektben jól szerepelt az OMSZ az államtitkár szerint. A rendszer lényege, hogy járásonként egy ügyeletes orvos van, akit mentőtisztek és ápolók segítenek, méghozzá úgy hogy ők helyben látják el a beteget, az orvos telefonos utasításai alapján. Ezzel sokkal több betegnél tudnak személyes ellátást biztosítani.

Szintén változtatnának a háziorvosi praxisjogon, melyet a gyógyszertárak mintájára valódi koncessziós joggá alakítanának, és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adná majd ki a jogosultságokat. Az államtitkár szerint ez nem államosítás lesz, de valóban nőni fog az állam jelenléte az alapellátásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?