13 °C Budapest
Woman washes hands under water spigot.

Az ország felében fenyeget a súlyos vízhiány: nézd meg, a lakóhelyed is a listán van-e

2022. július 7. 09:04

Solymár ügye csak a kezdet volt, még sokkal több településen is probléma lehet a jövőben, ha nem lesz meg a fejlesztés - véli a szakértő.

Haladéktalanul, az egész országban fejleszteni kell az ivóvízrendszert, ha el akarjuk kerülni, hogy a solymárihoz hasonló probléma alakuljon ki - írja legújabb elemzésében a Portfolio. A lap hozzáteszi, hogy a solymári eset óta, mikor több száz család maradt napokra ivóvíz nélkül, Szentendrén és Gödöllőn is felütötte a fejét a probléma. De ennek ellenére nem csak az agglomerációban kell fejleszteni.

A hálózat felújításának szükségét szakrtő is megerősítette a lapnak. Nagy Edit, a Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára elmondta, hogy az országos hálózatban 20 százalék feletti a vízveszteség, de olyan körzet is van, ahol horrorisztikus, 40% feletti az elfolyt víz aránya.

Víziközmű-hálózat esetén külön kell választanunk az ivóvíz és a szennyvíz-hálózatokat. Utóbbiak - köszönhetően annak, hogy nagy részük az utóbbi 20 évben lett lefektetve - különösebb rekonstrukciót nem igényelnek, de természetesen folyamatos állagmegóvást igen. Sajnálatos módon ugyanez az ivóvízhálózatról nem mondható el és az elmúlt napok eseményei is az ivóvíz-szolgáltatást, az ivóvíz-hálózatot érintik

- mondta Nagy Edit a súlyos helyzetről.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A MEKH adatai szerint csaknem száz olyan település van, ahol akár meg is ismétlődhet a néhány nappal ezelőtti szentendrei, gödöllői és solymári vízhiány. Kilenc megyében állandó a veszély, a települések a következők:

  • Somogy megyében Bolhás és Somogyszob;
  • Baranya megyében Mohács, Kölked, Sátorhely, Lánycsók, Székelyszabar, Kisnyárád, Liptód, Erdősmárok, Maráza, Geresdlak, Fazekasboda, Szűr, Himesháza és Görcsönydoboka
  • Tolna megyében Kurd, Csibrák, Gyulaj és Pincehely.
  • Fejér megyében Székesfehérvárt, Csabdit, Bicskét és Ercsit érinti a terhelés.
  • Veszprém megyében Ajka, Kislőd és Magyarpolány települések.
  • Győr-Moson-Sopron megyében: Győr, Gönyű, Nagyszentjános, Vének, Kisbajcs, Nagybajcs, Vámosszabadi, Győrzámoly, Ikrény, Abda, Győrújfalu, Rábapatona, Börcs, Dunaszentpál, Győrladamér, Dunaszeg, Mecsér, Csikvánd, Sobor, Szany és Rábaszentandrás.
  • Békés megyében csak Gyula, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig csak Kelemér település
  • Pest megye a leginkább kitett: Érd, Alsónémedi, Dány, Zsámbok, Csömör, Mogyoród, Gödöllő, Szada, Veresegyház, Erdőkertes, illetve az egész Váci járás, például Őrbottyán, Galgagyörk, Püspökhatvan, Acsa, Csővár, stb. Valamint az egész Dunakeszi járás, tehát Fót, Dunakeszi, Göd, Csomád, emellett még érintett Verőce, Szokolya, Kismaros, Kóspallag, Márianosztra, Visegrád, és Nagymaros.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem